![]() |
Şiddetin Eğitim Amaçlı Kullanılması Şiddetin Eğitim Amaçlı KullanılmasıBebeklik, çocukluk gençlik çağında belirli davranışları önlemek için anne - babanın, çevre ve toplumun korkutma, yıldırma gibi şiddet kapsayan davranışları eğitim amacıyla kullanması, zamanla şartlı davranışların genelleşmesine yol açar. Ebeveynin, gencin giyeceğine, yiyeceğine, eve geliş gidiş saatine karışması; kendi isteklerini yaptırmak için korku, yıldırma, şiddet içeren yöntemler kullanması, gençte kırgınlık ve öfke meydana getirir. Bu kırgınlık ve öfkeye bağlı davranışlar, her türlü karşı çıkma ve karışma durumunda ortaya çıkarsa, şartlanmanın genelleşmesinden söz edilebilir. Saldırganlık ve şiddet içeren uyaranların sürmesi, bunlara karşı ortaya çıkan kırgınlık ve öfke, saldırgan davranışlar ve şiddet eylemleri gibi şartlı davranışların sönmesine; bir süre sonra kendiliğinden ya da aynı uyaranla geri gelmesine yol açar. Olur olmaz sebeple kızıp öfkelenen, bağırıp çağıran, vurup kıran insanlar, içinde bulundukları toplumsal ortamda başkalarıyla ilişkilerinde saldırganlık ve şiddet içeren davranışları sürdürürler. Bunlara karşı ortaya çıkan kırgınlık ve öfke, saldırgan davranışlar ve şiddet eylemleri gibi şartlı davranışların pekişmesine, arada sönse bile, bir süre sonra kendiliğinden ortaya çıkmasına sebep olurlar. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:48 AM. |