![]() |
Şifalı Bitkilerin Kullanım Biçimleri Şifalı Bitkilerin Kullanım BiçimleriÇay Hazırlamak Haşlayarak Demleme: Belirtilmiş oranda taze bitki, bir cam kaba veya metal olmayan bir başka kaba koyulur. Kaynamaya başlayan su ocaktan alınır ve hazırlanmış olan bitkilerin üstüne dökülür. Taze bitkilerin demlenmeleri için fazla beklemey gerek yoktur. Çay açık renkli olmalıdır: açık sarı veya açık yeşil. Kurutulmuş bitkilerin demlenmesi ise biraz daha uzun sürer. Böylece hazırlanmış bir çay hem daha yararlıdır hem de göze daha hoş görünür. Belirtilmiş miktarda kök, gerekli görülen süre boyunca soğuk suda bekletildikten sonra, kısa süre kaynatılır ve 3 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Günlük çay miktarı bir termosa koyulur ve gün boyunca, gerektiği gibi yudumlanarak içilir. Genel olarak dolu bir çay kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolususuya yeterlidir. Değişik durumlarda ve bitkilerde, bu miktarlar reçetelere göre değişir. Soğuk Suda Yumuşatma: Bazı bitkiler sıcaklığın etkisi ile şiafalı güçlerini yitirebilecekleri için, kaynatılmamalı ve haşlanmamalıdırlar. Bu tür bitkilerden elde edilen çaylar soğuk su ile hazırlanır. Belirtilen ölçüde bitki, soğuk suda 8 - 12 saat süreyle bekletilir. Süre dolduktan sonra, içilebilecek derecede ısıtılarak, önceden kaynar suyla çalkalanmış bir termosa doldurulur. Soğuk suda bekletme ve haşlama karışımından elde edilen çay türü ise, şifalı bitkilerden en iyi yararlanma biçimi olarak belirtilebilir. Bitkiler, belitilmiş su miktarının yarısının içinde gece boyunca bekletilir ve sabahley,n süzülür. Suyu süzülmüş olan bitkiler, belirli su mikarının öbür yarısı ile haşanır ve yeniden süzüldüktan sonra, soğuk ve sıcak çay karıştırılır. Böyle hazırlanan çaylarla, yalnızca soğuk veya sıcak suda eriyebilen maddeleri kazanabilme olanağını elde edebiliriz. Tentür Hazırlamak Tentürler, 35-40 derece alkol içerikli damıtılmış içkilerin veya aynı derece etil alkolün kullanımı ile elde edilebilirler. Bir şişe veya ağzı kapanabilen bir cam kavanoz, ince kıyılmış taze bitkilerle gevşekçe doldurulur ve üstüne çıkmalıdır. Ağzı iyice kapatılan şişe veya kavanoz , 14 gün veya daha uzun bir süre güneşte veya sıvak bir ortamda bekletilir, arada bir çalkalanır. Süre sonunda süzülür ve bitki posasının da suyu sıkılır. Tentürler, içten damla biçiminde çaya veya suya eklenerek, dıştan da kompres veya friksiyon biçiminde kullanılırlar. Özsu Çıkarmak Bitkierin taze özsuları, damla biçiminde kullanılmaya veya hasta organları nemlendirmeye uygundur. Bu özsular, evlerde kullanılan meyve sıkma aygıtı ile de elde edilebilirler. Bitkilerin özsuyu her gün olarak sıkılabilir. Ağzı iyice kapalı küçük şişelerin içinde, buzdolabında da birkaç gün saklanabilirler. Bitki Lapası Saplar ve yapraklar, bir tahta tabla üstünde, bir bitki lapası haline gelinceye kadar merdane ile ezilir. Elde edilen lapa, bir keten bezin üstüne yayılarak, hasta organın üstüne yatırılır, sargı bezi ile sarılır ve sıcak tutulur. Bu lapa kompresi gece boyunca etkilemeye bırakılabilir. Bitki - Buhar Kompresi İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine taze veya kurutulmuş bitkiler konduktan sonra, süzgecin üstü kapanır. Bir süre sonra , yumuşamış olan bu sıcak bitkiler bir bezin üstüne yerleştirilerek, hasta organın üstüne yatırılır. Hepsi, bir yünlü kumaşla örtülür ve başka bezlerle sıkıca sarılır. Hasta kişi üşümemelidir. Örneğin, atkuyruğu buğu kompresleri çok etkilidir. Buğu kompresleri iki saat veya gece boyunca hasta organın üstünde kalabilirler. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:46 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.