Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=582)
-   -   Balık Pişirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=483691)

Bluesky24 09-04-2010 04:47 PM

Balık Pişirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
 




Balık Pişirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?Genel olarak balığa lezzetini veren, onun beslenme biçimi ve çeşitliliğidir. Diğer balıkları ve deniz canlılarını yiyerek beslenen balıkların ( Lüfer, Levrek, Sinarit, Palamut) balık yakalama şansı olmayan, küçük ağızlı, emici balıklardan ( Kefal, Kaya Balığı v.s) daha lezzetli olduğu söylenebilir. Ama istisnalar da vardır tabii. Barbunya mesela otla beslenir ve çok lezzetlidir.

Bunların yanısıra beslenmenin çeşitliliği ve balığın gezginliği de lezzeti için önemlidir. Yiyeceğin daha çeşitli olduğu derin sularda yaşayan balıkların (Mercan, Fangri, Karagöz, Kırlangıç, Lağos) ve gezerek-göçerek değişik denizlerin tatlarını vücutlarında barındıran balıkların ( Hamsi, Sardalya, Uskumru, Lüfer, Palamut) göreceli olarak daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Mesela çiftliklerde yaşayan balıklar ve akvaryum balıkları lezzet açısından diğerleri ile tartışılamazlar.

Taze balık seçerken nelere dikkat etmeli?

İşte bu en önemli konu. Denizden yeni çıkmış ve dolaba girmemiş yani çok taze balık muhteşemdir. Taze balık idare eder!

Bayat balık ise süründürür, ve tabii çok bayat balık içinse sadece öldürür demek doğru ifade biçimi olabilir.

Tazeyken bol A, B, D vitaminleri ve protein içeren, kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu görev üstlenen ve madensel tuzlar (iyot, fosfor, kalsiyum, klor) bakımından oldukça zengin olan balık, bayatladığında ise aynı özellikleri göstermez. Bayatlamış balıktaki toksinler zehirlenmelere ve ölümlere yol açabilir.

Zaten taze balık pişirildiğinde bayat balıkla mukayese edilmeyecek bir lezzete sahiptir.

Öncelikle balığın gözlerine bakmak lazım. Gözler canlı ve saydam olmalıdır. Yani gözünün feri sönmemiş olmalı. Eğer öyleyse dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şunlardır:

· Eti sert ise tazedir.

· Derisi ve pulları parlak olmalıdır. Pulları kolayca kopmaz.

· Taze balığın solungaçları kırmızı ve nemlidir. Bayat balığın ise solungaçları turuncuya dönmüştür.

· Taze balık suda dibe çöker

· Eh birde tabii ki mis gibi deniz kokar.

Balığa limon sıkılırmı?

Bence katiyen sıkılmaz! Ama bu tabii size ve damak zevkinize bağlı.

Balığa limon sıkmak söylentilere göre II. Dünya Savaşında yiyecek kıtlığı sırasında Fransada çıkmış. Balıklar genellikle bayatlamak üzere olduğu için, Fransızlar hem biraz lezzet katmak hemde doğal bir dezenfektan görevi görsün diye balığa limon sıkarlarmış.

Balık yemek sağlığımıza ne kadar yararlı?

· Yapılan araştırmalar sonucu haftada iki kez balık yiyen erkeklerde kalp krizi riski %46 daha az.

· Balık vücuttaki dokuların gelişmeleri ve onarımı açısından gerekli olan amino asitler ve proteinlerin bulunduğu en mükemmel yiyecek.

· Kemiklerin kuvvetlenmesi ve dişlerin sağlığı açısından gerekli kalsiyum ve fosforu alabileceğimiz önemli bir besindir.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:04 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.