![]() |
Turunçgilli Lezzetler Turunçgilli LezzetlerTurunçgilli lezzetler Bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve böylece pek çok hastalığa karşı dirençli olmamızı sağlayan C vitamini, turunçgillerde bol miktarda bulunuyor. Limon, portakal, greyfurt kullanarak yapabileceğiniz birbirinden leziz tarifler, ağzınızda hoş bir tat bırakırken, sağlıklı beslenmenize de katkı sağlayacak. PORTAKAL Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi olan portakal, acı ve tatlı olmak üzere iki çeşittir. Tatlı olanını çiğ yeriz, suyunu içeriz ve çeşitli yemeklere tat vermek amacı ile kullanırız. Acı portakalı ise genellikle marmelat yapımında kullanırız. Ülkemizde portakal, Hatay-Adana-Mersin, Antalya ve çevresi, Büyük Menderes Vadisi, İzmir ve Rize civarında, ekim ve mart ayları arasında bolca yetiştirilir. Portakallı Tarifler Havuç ve Portakallı Çorba 15 ml ayçiçek yağı 1 soğan (ince kıyılmış) 350 gr havuç (soyulup küp şeklinde kesilmiş) 1 küçük patates (soyulup küp şeklinde kesilmiş) 600 ml sebze suyu 150 ml portakal suyu Hazırlanışı Yağı ısıtın, soğanları pembeleşene kadar kavurun. Patates ve havuçları ilave edip 5 dakika pişirin. Sebze suyunu ekleyin, (havuç ve patatesler yumuşayana kadar) 30 dakika kaynatın. Blenderdan geçirip, içine portakal suyunu ekleyin. Üzerine peynir rendeleyerek, yanında bir dal maydonozla servis yapabilirsiniz. Dilimlenmiş Portakal ve Zeytinli Salata 3 portakal (Soyulmuş) 1 diş sarımsak (Soyulmuş, ince kıyılmış) 30 ml sızma zeytinyağı 2,5 ml kırmızı biber 1,25 ml kimyon 1,25 ml tuz 1,25 ml şeker Çok az acı biber 175 gr siyah zeytin 30 ml maydanoz (İnce kıyılmış) Hazırlanışı Portakalların beyaz kısımlarını soyun. Sarımsak, yağ, kırmızıbiber, kimyon, şeker, tuz, şeker ve biberi ilave edip, salata kabında iyice karıştırın. Üzerine portakal parçalarını ve zeytinleri dizin, kaşık yardımı ile biraz karıştırıp, üzerini maydanoz ile süsleyip, servis yapın. Portakallı ve Naneli Kuzu Bifteği 4 parça kuzu biftek 2 portakalın suyu 5 ml nane sosu 5 mg hardal 1 diş sarımsak (ezilmiş) Biraz acı biber salçası Tuz 5 mg mısır unu(Biraz su ile karıştırılmış) Hazırlanışı Bir kabın içinde portakal suyu, nane, hardal, sarımsak, salça ve tuzu karıştırın. Biftekleri üzerini örtecek biçimde bu karışıma batırın. Tavada yağı ısıtıp, biftekleri yüksek ısıda 5-10 dakika kızartın. Artan sos karışımını mısır unu ile karıştırıp, tavada yavaş yavaş kızartın. Etleri bu sos ile servis yapın. Çikolatalı ve Portakallı Brovni 1 portakal (yıkanıp 8 parçaya bölünmüş) 115 gr toz şeker 2 yumurtanın beyazı (Çırpılmış) 30 ml yoğurt 115 gr elenmiş un 25 gr kakao 10 ml kabartma tozu Üzeri için biraz pudra şekeri Hazırlanışı Önce fırını 180 dereceye getirin. Kare bir tepsiyi yağlayın. Portakal dilimlerini bir tencereye koyun, üzerini örtecek kadar su ilave edin ve yavaş yavaş (portakallar yumuşayana kadar) 30 dakika kaynatın. Sonra süzgeçten süzün, iyice süzülen portakalları ezerek püre haline getirin. Bu meyve özü, şeker, yumurtanın beyazı ve yoğurdu yuvarlak bir kapta mikserle iyice karıştırın. Un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyip karıştırın, bunu biraz önce çıptığımız karışıma ekleyip, yağlanmış tepsiye dökün. Kabarıp içi pişene kadar, aşağı yukarı 30 dakika pişirin. 5 dakika kadar soğumasını bekleyip, keki kalıbından çıkarın. 9 eşit parçaya bölün, üzerine pudra şekeri serpin. LİMON Ilıman iklim kuşağında bulunun hemen her yerde yetişebilen limon turunçgillerin en sert meyvesidir. Değişik, tatlı-ekşi bir tadı vardır. Bol sulu ve etli meyvesi ekşi olduğu için doğrudan yemek yerine, sıkılarak kullanmak tercih edilir. Limon suyu yemeklerde, salatalarda ve çeşitli içkilerde kullanılır. Az şekerli ve keskin bir tadı vardır. Yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden, çok sağlıklıdır, özellikle gribal enfeksiyonlarda sıkça başvurulan bir meyvedir. Kışın soğuk algınlığından korurken, sıcak yaz günlerinde serinlememize yardımcı olur. Limonlu Tarifler |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:12 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.