Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=582)
-   -   En Çok Duyulan Şarap Terimleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=483606)

Bluesky24 09-04-2010 04:35 PM

En Çok Duyulan Şarap Terimleri
 




En Çok Duyulan Şarap TerimleriAroma: Şarabın kokusu. Bazende genç şaraplar için aroma kullanıldığı gibi yaşlı ve daha karışık bir şarabın kokusu için bukede denilebilir.

Asidite: Üzümlerde doğal olarak bulunan tartarik asitten oluşan ve şarabın %0,5-%0,7sini oluşturan maddedir.

Degüstasyon: Şarabın özelliklerinin değerlendirilmesi amacı ile tadılması işlemidir.

Dekantasyon: Şarabın tortudan arındırılması ya da havalandırılması amacı ile şişeden ayrı bir kaba, dekantöre boşaltılmasıdır.

Doku: Şarabın ahengi yada ağızda bıraktığı his.

Dömi-sek: Hafif tatlı şaraplar için kullanılır.

Etek: Şarapçılık dilinde şarabın rengine verilen isimdir.

Fermantasyon: Üzüm suyundaki şekerin mayaların yardımı ile etil alkol ve karbondioksite dönüşmesidir.

Primeur şarap: üzümün özel bir yöntem ile üretilip birincil aromalarını kaybetmeden hemen şişelenmesi ve fazla bekletilmeden tüketilmeleri gereken şaraplardır.

Gövde: Şarabın damakta bıraktığı dolgunluk hissidir.

Kav: Şarapların bekletildikleri mahsene verilen ad.

Kupaj: Farklı özellikteki üzümlerin, fıçıların şaraplarının harmanlanması işlemidir. Bu yöntemle daha kaliteli şarapların üretilmesi hedeflenir.

Oksidasyon: Fazla oksijene maruz kalan şarap hatasına denir. Oksidizede denilir.

Reserv: Daha fazla yıllanmış yada daha üstün kaliteli şarap.

Sek: Tatlı olmayan şaraplardır.

Sepaj: Fransızcada şarabın üzüm çeşidine verilen addır. "Sepaj şarap" ise varietel de denilen ağırlıklı olarak tek üzüm çeşidinden yapılan şaraptır.

Tanen: Üzümün kabuğunda, çekirdeğinde ve sapında bulunan ve ağızda burukluk yapan maddedir. Kırmızı şaraplarda daha çok bulunur ve yıllanmalarında öenmli rol oynar.

Tortu: Fermantasyon sonrasında beyaz şarabın dibinde biriken üzüm atıkları.

Vinifikasyon: Üzüm suyunun şaraba dönüştürülme işlemi.

Vintage: Bağbozumu anlamında kullanıldığı gibi üzümlerin toplanarak şarap üretimine başlanan yıl olarak ta kullanılan bir terimdir. Aynı zamanda şarabın tek bir yılın ürünü olduğunu da anlatır.

Vitikültür: Bağcılık bilimi.

Yarı-sek: Çok hafif tatlı şaraplar için kullanılır.

Yarı-tatlı: Yarı sekten daha tatlı olan ama tam olarak tatlı olmayan şaraplar.

Yeni Dünya Şarapları: Avrupa dışında şarap üreten ülkelere verilen genel ad.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:56 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.