![]() |
En Çok Duyulan Şarap Terimleri En Çok Duyulan Şarap TerimleriAroma: Şarabın kokusu. Bazende genç şaraplar için aroma kullanıldığı gibi yaşlı ve daha karışık bir şarabın kokusu için bukede denilebilir. Asidite: Üzümlerde doğal olarak bulunan tartarik asitten oluşan ve şarabın %0,5-%0,7sini oluşturan maddedir. Degüstasyon: Şarabın özelliklerinin değerlendirilmesi amacı ile tadılması işlemidir. Dekantasyon: Şarabın tortudan arındırılması ya da havalandırılması amacı ile şişeden ayrı bir kaba, dekantöre boşaltılmasıdır. Doku: Şarabın ahengi yada ağızda bıraktığı his. Dömi-sek: Hafif tatlı şaraplar için kullanılır. Etek: Şarapçılık dilinde şarabın rengine verilen isimdir. Fermantasyon: Üzüm suyundaki şekerin mayaların yardımı ile etil alkol ve karbondioksite dönüşmesidir. Primeur şarap: üzümün özel bir yöntem ile üretilip birincil aromalarını kaybetmeden hemen şişelenmesi ve fazla bekletilmeden tüketilmeleri gereken şaraplardır. Gövde: Şarabın damakta bıraktığı dolgunluk hissidir. Kav: Şarapların bekletildikleri mahsene verilen ad. Kupaj: Farklı özellikteki üzümlerin, fıçıların şaraplarının harmanlanması işlemidir. Bu yöntemle daha kaliteli şarapların üretilmesi hedeflenir. Oksidasyon: Fazla oksijene maruz kalan şarap hatasına denir. Oksidizede denilir. Reserv: Daha fazla yıllanmış yada daha üstün kaliteli şarap. Sek: Tatlı olmayan şaraplardır. Sepaj: Fransızcada şarabın üzüm çeşidine verilen addır. "Sepaj şarap" ise varietel de denilen ağırlıklı olarak tek üzüm çeşidinden yapılan şaraptır. Tanen: Üzümün kabuğunda, çekirdeğinde ve sapında bulunan ve ağızda burukluk yapan maddedir. Kırmızı şaraplarda daha çok bulunur ve yıllanmalarında öenmli rol oynar. Tortu: Fermantasyon sonrasında beyaz şarabın dibinde biriken üzüm atıkları. Vinifikasyon: Üzüm suyunun şaraba dönüştürülme işlemi. Vintage: Bağbozumu anlamında kullanıldığı gibi üzümlerin toplanarak şarap üretimine başlanan yıl olarak ta kullanılan bir terimdir. Aynı zamanda şarabın tek bir yılın ürünü olduğunu da anlatır. Vitikültür: Bağcılık bilimi. Yarı-sek: Çok hafif tatlı şaraplar için kullanılır. Yarı-tatlı: Yarı sekten daha tatlı olan ama tam olarak tatlı olmayan şaraplar. Yeni Dünya Şarapları: Avrupa dışında şarap üreten ülkelere verilen genel ad. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:56 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.