![]() |
Zehirler ZehirlerUfak miktarlarda, yaşamı ya da sağlığı tehdit eden, etkisini, kan dolaşımına geçerek kimyasal yoldan gerçekleştiren (örneğin, cam parçacıkları, fizik yoldan zarar verdiğindern, zehir değildir) maddelerdir. Belirli miktarlarda, aşağı yukarı her madde bir zehir olabilir ve allerji vakalarında zararsız diye bilinen yiyecekler dahi, duyarlı kişiler için öldürücüdür. Zehirleri çeşitil şeklilerde sınıflandırmak mümkündür. Bunlardan ikisi burada ele alıncaktır: 1. Kaynağına göre: Hayvansalar, bitkisel, mineral ve kimyasal tipe göre de, organik, inorganik, asit, alkali. 2. Etkisine göre: Nartokit, yakıcı, konvülsiyon yapıcı,tahriş edici. Narkotikler: Beyin ve omuriliğe doğrudan etkiyle, başlangıçtaki eksitasyondan sonra, baş dönmesi ve ağrısı, uyku hali, kaslarda güçsüzlük görülür. Örnek maddeler: Morfin ve türevleri, hyosin, kloral ve kloroform, barbitüratlar vb. Yakıcılar: Karbolik asit, lizol ve yakıcı süblime gibi kuvvetli asit ve alkalilerdir. Bunlar, ağız ve çevresinde yaralara yol açar, yemek borusuyla mide iç yüzeyini yıkar, yutma ve solunum etkiler. Kusma, ishal, şiddetli kolikve sonradan mide-barsakların delinme ve gangrenine neden olur. Tahriş ediciler: Oksalik asit, arsenik bileşikleri, bakır sülfat, fosfor, çinko ve kurşun tuzları, kroton yağı, kantaridler gibi maddelerdir. Bu maddeler, sürekli ufak dozlarda alındığında, zayıflama ve kronik barsak enfeksiyonuna yol açar. Bu hafif belirtilerden cesaretlenen ve cinayet amacıyla bunları kullanan kişi, çocuğun ölümden sonra ne kadar kolay anlaşılabileceğini bilemez. Konvülsiyon yapanlar: Striknin gibi zehirler, nöbetlere yol açar. Striknin zehirlenmesi belirtileri, tetanozunkileri andırır.Ölüm, boğulma sonucu görülür, fakat genellikle bilinç etkilenmez. Yiyecek zehirlenmesi: Yiyecekteki mikropların, kişinin vücudunda çoğalmaya devam ederek, gasto-enterit (mide-barsak iltihabı) yapmasıyla belirir. Botulizm ve stafilokoksik yiyecek zehirlenmesinde, zehirleyen madde, yiyecekte çoğalmış belirli bir mikrobun toksinleridir. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:46 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.