![]() |
Çalışan kadın aldatır mı? Çalışan kadın aldatır mı?[/b] On yedi yaşımın sonlarında çalışmaya başladım. Üniversiteyi çalışarak ve kendi paramla okudum. "Ailem yok" ya da "yoksul"du diye değil, öyle kısmet olduğundan... Aslına bakarsanız gencecik yaşta çocuk büyütmek, çalışmak, maddi sorumluluklar altında ezilmek yerine; sıradan öğrenciler gibi akşamları eğlenceli arkadaş ortamlarına katılıp ertesi gün omzumda yalnızca üç-beş kitabın ağırlığıyla okula gitmek hiç fena olmazdı... Gerçi hala değişen bir şey yok, yine çalışmak ve yine kazanmak zorundayım. Yine karnımı doyurmak, daha hesaplısını aramak ve yine ayakta durmak zorundayım, pek çok çalışmaya mecbur kadın gibi... O günlerde; "Nasıl daha rahat okuyabilirim?" sorgulamasını yapmışsam, şimdilerde de bazen, çalışmak zorunda olmayan birilerine imrenerek baktığımı itiraf edebilirim, yani kısa bir süreliğine de olsa… Öyle ya, kim istemez canı istediği saatte kalkmayı, ya da bir işi varsa bile çalışma saatlerini kendi belirlemeyi... Aceleden boğazına dizilmeyen lokmaları iyi demlenmiş bir bardak çayla tamamlamayı... Ya da tersinden bakınca kim ister; yarı kurumuş saçlarıyla bir yandan bakıcıya/kreşe gitmek istemeyen çocuğu "ikna"ya çabalarken, bir yandan "yine" geç kalınan hep aynı "on beş dakika"nın hesabını utana-sıkıla amire vermeyi… Biz şimdi çalışan kadınlar olarak tüm bu güçlükleri boş verip; ülkedeki yoğun işsizlik sorununa, çalışmayan kadınların eşlerinden ayrıldıktan sonraki dramlarına, üretmenin dayanılmaz cazibesine ve daha birçok şeye şükrederek; "İyi ki çalışıyoruz, ya işimiz olmasaydı?" türünden avuntularla yorgunluğumuzu soyunurken alın size başka bir iddia! Neymiş, çalışan kadın aldatırmış! Aslında ciddiye almadan, "başını kaşımaya fırsat bulsaydı belki" diyerek gülüp geçmek isterdim, ama ciddiye almak lazım. Şimdi ben bu sıradışı iddiaya bakıp çalışan kadın "melek"tir demeyeceğim, sadece bu ille de "şeytan" olduğunun göstergesi değildir diyebilirim. Öte yandan bizdeki bu talihsiz iddialardan çok uzakta, İngiliz Nut dergisinin yaptığı bir araştırmada kariyer sahibi kadınların yükselebilmek uğruna farklı yollara başvurmaktan çekinmediği ortaya çıkmış. Ya buna ne demeli! En iyisi bırakalım "çalışan kadın aldatır" türünden iddiaları, bırakalım İngiliz Nut dergisinin araştırma sonuçlarını ve bırakalım aynı derginin araştırmasını haklı çıkaran türden hemcinslerimizi, Biz yine yarın sabah erkenden sıcak evimizi, rahat uykumuzu, uyuyan çocuğumuzu bırakıp, daha kalkınmış bir Türkiye için "iş"imize gidelim… Hatice Olgun |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:27 PM. |