![]() |
Balık Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar Balık alırken dikkat edilmesi gereken en önemlihusus taze olmasıdır. Peki ama balığın taze olup olmadığınınasıl anlarız? İşte bunlara bir bakalım; 1. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri şeffaflığını kaybeder ve daha sonra içeri çöker. 2. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlama başladıkça, derinin parlaklığı azalır. Karın tarafında buruşmalar meydana gelir. 3. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda çukur halde kalır. 4. Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar. 5. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça renk solar. Ancak son dönemde bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadıkları bilgisi de ulaşıyor. Solungaçlardan aşağı doğru kırmızı sıvı akıyorsa, bu muhtemelen mürekkeptir. 6. Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar. 7. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. El ile kuyruğa doğru sürtünce pulların elimize gelmemesi gerekir. Balığı aldıktan kısa bir süre sonra tüketecekseniz, bilmeniz gereken husus oda sıcaklığında (20 ºC) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden bekleyebileceğidir. Ancak Eğer bekleme süresi 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabına konmadan önce de temizlenmesi gereklidir (hamsi, sardalya ve gümüş hariç). Temizleme sonrası özellikle içi tuzlanmalıdır. Balığı buzdolabının normal besinlerinin saklandığı bölmesinde 3 gün, buzlukta 14 gün saklayabilirsiniz. Derin donduruculu buzdolaplarında bu süre 3-5 aya kadar uzayabilir. Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz zaman mutlaka hemen pişirmelisiniz, bekletmek ya da yeniden dondurmak sözkonusu olursa, bakteri üreyeceği için sakıncalı olabilir. Kaynak:Kadınvizyon |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:05 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.