Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=582)
-   -   Bulgurun kansere etkisi... (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=478454)

Bluesky24 08-04-2010 08:43 PM

Bulgurun kansere etkisi...
 
Posa miktarı yüksek olan bulgurun, mide ve bağırsak kanserini önleyebildiği belirtiliyor. Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Bayram, besinlerin bir bölümünün bağırsaklarda emilerek metobolizmaya girdiklerini belirtip,

"Bağırsaklarda bu besinlerin iyi emilmesi için taşıyıcı

diyebileceğimiz selülozik yani, fiber yapının olması gerekir" diyor.

Çok yüksek besinsel değerlere sahip bir gıda yenilse bile, fiber

yapı olmazsa besinlerin pek çoğunun emilmeden vücudu terk edeceğini

kaydeden Bayram, "Bulgurun içerdiği posa, yani kepekli kısım bu

nedene çok önemli. Posanın kan değerini ve yağlarını düşürücü etkisi

yanında, mide ve bağırsak kanserini önleyici yönü de bulunur" diye

konuştu.

Bayram, 100 gram bulgurda 1,3 gram posa bulunduğunu, köy tipi

bulgurun ise bu yönü ile daha güçlü olduğunu söyledi.



Besin kaybı engelleniyor

Özellikle Doğu ve Güneydoğu mutfağının tanınması ile bulgurun

yemek kültüründeki öneminin anlaşıldığını vurgulayan Bayram, şöyle

devam etti:

"Bulgur kebaplar, köfteler, içli köfte, pilav, kısır ve soğuk

mezeler olmak üzere, 25'in üzerinde yemeğin ana unsuru haline geldi.

Bulgur, M.Ö. 2000'li yıllarda keşfedilen olağanüstü işlenme özelliğine

sahip bir besindir. Üretimi sırasında temizlenen, pişirilen, kurutulan ve kırılarak sınıflandırılan bulgurun, işlenmesi ve özellikle pişirilmesi

sırasında, pişme suyuna çözülen vitamin ve diğer besin maddeleri

yeniden buğday tanesinin içine emilerek, besin kaybı engellenmiş olur.

Proteinler ısının etkisi ile basit formlara dönerek vücutta çok

çabuk metobilize olmaktadır. Nişasta ise jelleşerek yapıyı korumakta

ve karmaşık karbonhidratlar basitleşmektedir. Yani, kabaca bir ön

sindirimden geçerek, pek çok işlem vücut için önceden gerçekleştirilmiş olur."



Raf ömrü uzun





Bu işlemlerden geçen bulgurun raf ömrünün, tüm hububat ürünlerinden daha fazla olduğuna dikkati çeken Bayram, sözlerini şöyle

tamamladı:

"Böcek ve haşerata karşı da dayanıklı olan bulgur, bir anlamda

pastorize oluyor. Mikrobiyal ve enzimatik reaksiyonlar

durdurulduğundan, sağlıklı olarak uzun süre saklanabilir.

Pirinç herhangi bir ön işlemden geçmediği için, enzimatik ve

mikrobiyal reaksiyonlar devam eder. Makarnada da pastorizasyon işlemi

yoktur. Bunların raf ömürleri bulgurdan çok kısadır ve bozulmaları

daha kolaydır."

Fiyatının ucuz olması nedeniyle bulgurun ekonomik olduğunu da vurgulayan Bayram, kilo bazında ekmek ve makarnadan daha ucuz olan bulgurun bizde köylü yemeği olarak bilinmesi, bu sağlıklı besin maddesini daha çok kesimin tüketmesini engellemektedir" dedi.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:04 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.