Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Hayat Soruları (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=485)
-   -   WASP: White Anglo-Saxon Protestant (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=24066)

bluemoon24 29-12-2008 05:18 AM

WASP: White Anglo-Saxon Protestant
 
WASP, açılımıyla White Anglo-Saxon Protestant, ABD'de yaşayan beyaz, anglo-sakson kökenli ve protestan mezhebine mensup topluluğu ifade eden bir tanımdır.



Bu tanımın ABD için simgesel bir önemi var. Bugüne kadar ki bütün ABD başkanları beyaz, anglo-sakson ve protestandı. Bunun sadece bir istisnası var; J.F.Kennedy hariç, o da beyaz ve anglo-sakson du ancak prostan değildi, katolikti. Zaten o da (Amerikan derin devleti tarafından) suikast sonucu öldürüldü. Yani çok da dğeişen bir şey yok aslında.



ABD'yi yönetenler, kültürel basamakta en üstün görülenler bu insanlar. Bu WASP geleneğini bitirebilecek bir olayın yakın zamanda gerçekleşmeyeceği düşünülüyordu. Fakat son ABD seçimleri öncesi yapılan anketlerde önde giden Demokrat Parti adayı Barack Obama'nın siyahi kökenli oluşu, bu geleneğin artık son bulacağı düşüncesini güçlendirmeye başladı.



1789'da George Washington ile başlayan 220 yıllık bu gelenek son bulacak mı, son bulursa da Obama'nın sonu Kennedy gibi mi olacak, bunu önümüzdeki günlerde (ve Obama seçimi kazanırsa yıllarda) göreceğiz.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:27 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.