![]() |
Yeni başlayanlar için donanım Bilgisayarınızı kullanıyorsunuz ancak donanımı hakkında yeterli bilgi sahibi değilsiniz. Bu durumda, kendi başınıza bilgisayar toplamanız, bozulduğudna müdehale etmeniz, bozulan parçasını tespit edip değiştirmek üzere götürmeniz, bilgisayarınıza yükseltme yapmanız mümkün olmayacaktır. En azından, bu konuda hiç bilgi sahibi olmayan veya az miktarda bilgisi olanlar için faydalı olabilecek bir bilgilendirme başlığı olarak bunu açmaya karar verdim. Burada donanımları adım adım ele alarak, çok fazla teknik detayına girmeden, kolayca anlaşılır biçimde açıklamaya çalışacağım. İlk olarak temel donanım bileşenlerinden bahsedelim. Bunlar, bilgisayarın olmazsa olmazlarıdır. Yani bu donanımlar olmadan bilgisayar çalışmaz ve/veya kullanılmaz diyelim kısaca. Bunlar; Kasa Monitör Klavye Mouse İlk olarak kasadaki temel bileşenleri sıralayalım; Anakart (mainboard) İşlemci (cpu) Bellek (ram) Ekran kartı Sabit disk (hard disk) DVD ve CD sürücüler Disket sürücüsü Bunların dışında da eklenebilecek kartlar ve bileşenler var. Bunlara sonra değineceğiz, bunlar temel olanlar. Bir de bilgisayarın çevre bileşenleri vardır. Bunlar; Hoparlör (speaker) Web kamerası (webcam) Yazıcı (printer) yedek güç ünitesi (ups) mikrofon ve benzeri başka bileşenler bulunmaktadır. Çok uzun yazıp sıkmamak adına burada ilk bölümü sonlandırıyorum. Bir sonraki yazıdan önce sormak istedikleriniz olursa sorabilirsiniz. |
| WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:56 AM. |