Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Evlilik (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=362)
-   -   ilişkilerde veya evlilikte en büyük rol (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=618021)

yaseminist 17-03-2011 02:01 PM

Cevap: ilişkilerde veya evlilikte en büyük rol

Merhabalar,

Yukarıdaki görüşlerden ayrı olarak, sadece kendi görüşümü belirtmek için ben de bir şeyler yazmak istiyorum...

Bana göre evlilikte en büyük rol diye birşey olmaz, çünkü iki kişinin birlikteliğinden oluşan bir yapıya ilişkin sorumluluğu tek tarafın üstlenmesi veya "en büyük rol bana ait" demesi bence doğru değil. Evlilikten anlaşılan birliktelikse, her kişinin kendine ait görüşleri, duyguları vs. olduğu bilinerek, kararlar birlikte alınmalı ve birlikte hareket edilmeli.. Dün okulumuzun değerli kişisel gelişim uzmanının düzenlediği seminere katıldım ve bu seminerde evliliğe ilişkin olarak aldığım notları size aynen aktarmak istiyorum:
- Evliliğin veya ailenin mutluluğu için aile mahkemesi kurulmalı.
- Aile mahkemesinde hakim baba, savcı anne ve çocuklar da müvekkil olmalı.
- Ailenin kendine ait bir kurallar listesi olmalı. Aile bireylerinin her biri ailede olmasını istediği kuralları yazmalı ve bu kurallar yazılı olarak evin muhtelif yerlerine asılmalı (mesela buzdolabının üzerine)
- Bu kurallar listesi hazırlanırken geniş zamanlı cümleler kullanılmalı, mesela "Yemeklerden önce eller yıkanır" gibi..
- Bu kuralları hazırlarken, isterseniz kendi görüşünüze göre dini kitabınızı (Kur'an-ı Kerim vs.), Medeni Kanunu veya aileye ilişkin önemli psikoloji kitaplardan birini hakem olarak belirleyebilirsiniz.
- Bu kurallara uyulup uyulmadığı takip edilmeli, kuralların yanına (-) veya (+) işaretleri konulmalı ve ay sonunda duruma göre ödül veya ceza sistemi uygulanmalı.

Aldığım notlar bu şekilde. Bir de söylemek istediğim birşeyler var. Bence kişi hiçbir zaman "dış dünyamız, iç dünyamızın bir yansımasıdır" sözünü unutmamalı. Ancak mutlu bireyler, mutlu bir evliliği ve mutlu bir aileyi oluşturur. Kişi önce sorumluluklarını üstlenmeli çünkü kişinin hayatta değiştirebileceği tek kişi kendisidir. Kendi sorumluluklarını üstlenip üzerine düşeni yaptığında ve mutlu olduğunda, aslında karşısındaki kişinin de değişmeye başladığını ve mutlu olduğunu görüyor, yani her şey kadın ya da erkekte değil, kişinin kendisinde bitiyor...

bussraster 17-03-2011 02:07 PM

dğerli yorumun için teşekkür ederim yaseminist..
harika fikirler içeriyor.

yaseminist 17-03-2011 02:55 PM

Alıntı:

bussraster Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 793589)
dğerli yorumun için teşekkür ederim yaseminist..
harika fikirler içeriyor.

Rica ederim bussraster sevincliBir de şimdi aklıma gelen bir şeyi eklemek istiyorum.

İster evlilik içi ilişkide isterse iş hayatındaki ilişkide en önemli kurallardan biri, "ben dilini kullanmak"tır. Ben dilini kullanmak, kişinin kendi duygu ve düşüncelerini "ben böyle düşünüyorum" "bu yaptığın davranıştan dolayı üzgünüm" gibi cümlelerle ifade etmesidir. Çünkü "sen" dilini kullanmamız, karşımızdaki kişiyi suçlamaya ve kendini savunmaya geçmesine neden oluyor. Örneğin: "Sen çok kırıcısın" gibi bir cümle, karşımızdaki kişinin direkt savunmaya geçmesine yol açar.
Bir de genelleme yapmaktan kaçınmalıyız, "Sen zaten hep böylesin" gibi...
Genelleme yapmak yerine, o an içinde bulunduğumuz durumu "ben" dilini kullanarak duygu ve düşüncelerimizi ifade etmek müthiş sonuçlar alınmasını sağlıyor. Aslında bunu uygulamak bile, ilişkinin iyi yöne gitmesi için büyük faydalar sağlıyor...

bussraster 17-03-2011 05:18 PM

Alıntı:

yaseminist Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 793595)
Rica ederim bussraster sevincliBir de şimdi aklıma gelen bir şeyi eklemek istiyorum.

İster evlilik içi ilişkide isterse iş hayatındaki ilişkide en önemli kurallardan biri, "ben dilini kullanmak"tır. Ben dilini kullanmak, kişinin kendi duygu ve düşüncelerini "ben böyle düşünüyorum" "bu yaptığın davranıştan dolayı üzgünüm" gibi cümlelerle ifade etmesidir. Çünkü "sen" dilini kullanmamız, karşımızdaki kişiyi suçlamaya ve kendini savunmaya geçmesine neden oluyor. Örneğin: "Sen çok kırıcısın" gibi bir cümle, karşımızdaki kişinin direkt savunmaya geçmesine yol açar.
Bir de genelleme yapmaktan kaçınmalıyız, "Sen zaten hep böylesin" gibi...
Genelleme yapmak yerine, o an içinde bulunduğumuz durumu "ben" dilini kullanarak duygu ve düşüncelerimizi ifade etmek müthiş sonuçlar alınmasını sağlıyor. Aslında bunu uygulamak bile, ilişkinin iyi yöne gitmesi için büyük faydalar sağlıyor...

956k956k çok güzel bilgiler...
keşke herkes ilişkiyi sürdürürken bu bilgilerden faydalansa bu yollardan yürüyebilse.

evlilik için konuşuyorum; tartışmalara ben biye başlayıp biz diye bitirelim arkadaşlar....

Neptün 17-03-2011 07:01 PM

yaseminist çok güzel yazmışsın. teşekkür ediyorum.

bussraster 21-03-2011 06:36 PM

Alıntı:

cliviaf Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 793613)
yaseminist çok güzel yazmışsın. teşekkür ediyorum.

sanırım yaseminist aracılığı ile ortak fikrimizi buldk :)

WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:03 AM.