Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Egzersizden Keyif Al (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=68)
-   -   Koşu bantları ne kadar sağlıklı ? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=2323)

hayatimdegisti 25-10-2007 11:21 AM

Koşu bantları ne kadar sağlıklı ?
 
Koşu bantları ne kadar sağlıklı ?
Evlerdeki koşu bantları siz hiç farkına varmadan sakatlıklara neden oluyor.
http://www.haberturk.com/kuturesim/kosuuuuu.jpg
25.10.2007 13:43
Uygun ayakkabı seçmezseniz ya da çorapla koşmayı denerseniz, ayak bileğinizden dizinize kadar tedavisi son derece zor sorunlarla karşılaşabilirsiniz.


Sağlık için spor yapanlar; sakatlanıp dayanılmaz ağrı ve acılara katlanmak istemiyorsanız dikkat! Evinize aldığınız masum spor aletleri bile tehlikeli olabilir. Prof. Dr. Işık Akgün size evde spor yapmanın tüm inceliklerini anlattı..

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık Akgün evde en sağlıklı şekilde spor yapmanın yollarını açıkladı: Yanlış yapılan spor, vücutta ağrılar oluşmasına yol açabilir. Özellikle evlere koyulan ve bilinçsizse kullanılan koşu bantları ayak bileği, diz, kalça ve belde ağrılar yaratabilir. Bu ağrılar belli bir süre sonra devamlı hale gelip günlük yaşantıyı da etkiler.

Ayakkabısız koşmayın!

Bu durumun en önemli nedenlerinden biri, evde bir yürüyüş aleti olmasına rağmen koşu bandında iyi bir ayakkabının kullanılmaması, bandın üzerinde basit ayakkabılarla hatta çorapla koşulmasıdır.

Bandın seçimi önemli

Koşu bandının seçimi de çok önemlidir. Son yıllarda koşu bantlarında teknolojik gelişmeler çok fazla ama yine de günümüzde satılan koşu bantlarının bir kısmı yumuşatıcısı yani tartanı olmayan bantlardır. Bu durumda siz yere ayağınızı koyduğunuz anda verilen güç aynı şiddette ayak bileğine, dize ve kalçaya gelir. Bu da eklemdeki kıkırdaklar üzerine aşırı yük getirir. Belli bir süre sonra da ağrıya neden olur. Bu yüzden koşu bandı seçerken mutlaka yumuşatıcısı olan bantlı koşu cihazlarını seçmek gerekir. Bu yumuşatıcıların sıfırdan 8'e kadar modelleri bulunur. Bunları kendi ritminize ve vücut yapınıza göre ayarlayabilirsiniz. Özellikle yürüyüşlerin dışında yapılan koşularda bu bantların gerçekten son derece önemlidir.

Süreyi abartmayın

Ayrıca koşu bantlarının kullanım sisteminde de bazı hatalar yapılıyor. Spor yapmanın çok faydalı olduğu düşünülerek her gün 45 dakika banda çıkanlar var. Üstelik bu 45 dakikanın son 20 dakikası koşu tarzında yapılıyor. Bu kadar yoğun bir tempo eklemlere aşırı yük getirerek ağrı yaratır, sonra da kıkırdak hücrelerini etkileyerek kayba yol açar. İdeal olanı iki günde bir yarım saati geçmeyen yürüyüşler ve koşular yapmaktır. Özellikle ağrı başladıktan sonra mutlaka bir doktor kontrolünden geçmek ve koşu bandı kullanım programı almak gerekir. Bu tip ağrıları olan kişilerin yürüyüşlerini özellikle toprak zeminde veya tartan zeminde (halı sahalarda kullanılan madde) yapmalarını öneririm. Eğer illa yürüme bandında yürüyüş yapılacaksa 4-4.5 hızı geçmeyecek şekilde 20 dakika ile 30 dakika arasında yürüyüş yapılabilir. Ancak özellikle koşulmasını öneriyorum.

Spordan önce ısının

Spor yaparken oluşan sakatlıkların, ısınmadan spora başlandığı hallerde artırdığı söylenmektedir. Spor öncesinde yapılan germe ve ısınma hareketleri yanlış spor yapıldığı taktirde sakatlanma oranını azaltmaz. Sadece sizi spora hazırlar. Ayrıca spora çabuk konsantrasyon açısından fayda da sağlar.

Düşük ağırlıkla çalışın

Özellikle vücudunu geliştirmek isteyen kişiler, birden gereksiz ağırlıklar kaldırmaya başlayarak omuz bölgelerinde ağrı yaratabilirler. Bu durum onları spor yapamayacak hale bile getirebilir. Bu durumun önüne geçmek için tavsiye edilen, düşük ağırlıklarla ve sık tekrarlarla çalışmanın sürdürülmesidir. Daha sonra kademeli olarak ağırlık arttırılabilir.

Kaç dakika egzersiz?

Aletlerin sayısına göre her alette geçirilecek süre de faklıdır. Yürüme bandı için 20-30 dakika, bisiklet için 15 dakika idealdir. Adale çalıştırıcılarda özellikle de bacak adalelerini çalıştıran aletlerde 10 defadan iki set, üst grubu çalıştıran aletlerde düşük ağırlıklarla 10 defadan iki set yapılabilir. Ay yürüyüşü denilen alette ise direnci sıfırdan başlatıp yavaş yavaş artırarak yaklaşık 15 dakikalık egzersizi öneririm. Egzersizin başında ve sonunda vücudu esnetici egzersizler yapmak da son derece faydalıdır. Bunun iki yararını göreceksiniz. Birincisi adale ve tendonlarınızı spora hazırlarsınız. İkincisi ise adele ısısını artırarak konsantrasyonunuzu yükseltirsiniz. Öte yandan aletten alete geçiş sırasında bir-iki dakikalık molalar son derece yararlıdır. Çok uzun süreli ara vermekten ise kaçınmalısınız.

Spor zayıflatır ama...

Zayıflamak için spor mutlaka yapılmalıdır. Ancak çok aşırı kilolu olan bir kişiye bilinçsiz spor yapmasını öğütlediğiniz takdirde hastanın ölümüne bile neden olabilirsiniz. Bu nedenle kilo vermede öncelikle yapılması gereken şey doktor kontrolüne girmektir. Bir doktor tarafından kişinin metabolizması ölçülmeli, hormonal değerleri tespit edilmeli ve kilo vermeye başladığı andan itibaren yavaş yavaş kademeli artışlarla spor yapması teşvik edilmelidir. Bu spordaki birinci basamak yürüyüştür. Bu yürüyüşler tabii ki kilonuzun değerlerine göre 45 dakikaya varan dış ortamda ve toprakta yapılmalıdır. Spor salonlarında ise egzersizlere çok daha düşük zamanlarda ve adetlerde başlanmalıdır. Süre ve adet daha sonra yavaş yavaş artırılmalıdır.

Spor sırasında kişilerin kalp ritimlerini ve tansiyonlarını mutlaka kontrol ettirmeleri gerekir. Sağlıklı kişilerin de, normal kiloya sahip olanların da yapacakları egzersiz tiplerine göre kalp ritmlerini ve tansiyonlarını kontrol ettirme zorunlulukları vardır. Aksi taktirde çeşitli sağlık sorunlarının yaşanma ihtimali doğacaktır.

Sabah


eylo 25-10-2007 12:21 PM

Ynt: Koşu bantları ne kadar sağlıklı ?
 
Teşekkürler atakan bey güzel bilgiler ama suçlu koşu bantları veya diğer spor aletleri değil bilinçsizce spor yapmaya kalkanlarda.Kendi başına dışarıda spor yapacağım diye kendini zorlayanlarında koşu bandına binenler kadar kendilerini sakatlama riskleri mevcuttur bence
98569 durup duran aletin ne suçu var canım 98569

hayatimdegisti 25-10-2007 12:26 PM

Ynt: Koşu bantları ne kadar sağlıklı ?
 
Alıntı:

EYLEM Nickli Üyeden Alıntı
Teşekkürler atakan bey güzel bilgiler ama suçlu koşu bantları veya diğer spor aletleri değil bilinçsizce spor yapmaya kalkanlarda.Kendi başına dışarıda spor yapacağım diye kendini zorlayanlarında koşu bandına binenler kadar kendilerini sakatlama riskleri mevcuttur bence
98569 durup duran aletin ne suçu var canım 98569

Bende çorapsız koşu bandında yürümüştüm böyle topuğumda nasir gibi bir şey çıkmıştı.. coffe2 Günlerce zorluk çektim...Aman dikkat edelim.. 956k khkh56

alalev61 25-10-2007 06:19 PM

Ynt: Koşu bantları ne kadar sağlıklı ?
 
bir kaç kez bende düşme tehlikesi geçirdim ama koşu bandım olmazsa olmazım sayesinde istediğim kilodayım onayi spor ayakkabısız koşmayı hiç denemedim actionsmile

ozel 11-11-2007 11:46 PM

Ynt: Koşu bantları ne kadar sağlıklı ?
 
Gercekten cok tesekkur ediyorum bu bilgiler icin cunku yurume bandina hep corapla cikiyordum ve simdi ayakkabisiz cikmayacagim, ogrendigime sevindim ttli3
Sevgi ve Isikla kalin.

YESHAPPY 11-01-2010 02:34 PM

Cevap: Koşu bantları ne kadar sağlıklı ?
 
Bilgiler için teşekkürler.Air walker ı öneririm koşu bandı yerine :) dizleri mizleri yormaz.Annemin tecrübesyle sabittir :)acayip de inceltir, forma sokar aklınızda olsun.

Elektra 11-01-2010 05:02 PM

Cevap: Koşu bantları ne kadar sağlıklı ?
 
Koşmak kalbi büyütüyor arkadaşlar koşmayın. Uzmanlar hızlı tempo yürüyüşü öneriyor ama koşuyu asla. o yüzden koşu bandınızı hızlı tempo yürüyüş seviyesine getirin ve sporunuzu bu seviyede yapın. Sağlıklı ve mutlu günler...


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:08 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.