Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diş Sağlığı (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=382)
-   -   ağız ve diş sağlığı (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=2364)

pisimbat 01-11-2007 07:46 AM

ağız ve diş sağlığı
 
Türk Periodontoloji Derneği ile Colgate Türkiye tarafından derlenen araştırma sonuçlarına göre, halk ağız ve diş sağlığını ciddiye almıyor. Türkiye'de daha önce hiç diş hekimine gitmeyenlerin oranı yüzde 26'yı bulurken, kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketimi ise 86 gramda kalıyor. Bu rakam Almanya'da 470 gram, Çin'de 202 gram, Amerika'da ise 572 grama kadar çıkıyor.

İSTANBUL - Türkiye'de daha önce hiç diş hekimine gitmeyenlerin oranı yüzde 26'yı bulurken, kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketimi ise 86 gramda kalıyor. Bu rakam Amerika'da 572 gram, Almanya'da 470 gram, Çin'de ise 202 grama kadar çıkıyor.
Türk Periodontoloji Derneği ile Colgate Türkiye tarafından derlenen araştırma sonuçlarına göre, Türkiye halkı diş sağlığını ciddiye almıyor.

4 BİN DİŞ HEKİMİ 250 BİN KİŞİYİ MUAYENE EDECEK
Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile Türk Periodontoloji Derneği ve Colgate Türkiye tarafından 5-30 Kasım 2007 tarihlerinde düzenlenecek olan “Ağız Sağlığı Haftaları”na, yaklaşık 4 bin gönüllü diş hekimi destek verecek. Türkiye genelindeki Sağlık Ocakları, Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri ve üniversitelerin de destek verdiği Ağız Sağlığı Haftaları kapsamında 250 bin kişiye ağız ve diş muayenesi yapılması hedefleniyor.
Konuya ilişkin Türk Periodontoloji Derneği ve Colgate Türkiye tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin diş sağlığı konusunda ne kadar duyarsız olduğu gözler önüne serildi. Dünya genelinde yapılan araştırmalardan derlenen verilere göre, Türkiye'de insanlar diş hekimine mecbur kalmadıkça gitmiyor, dişlerini çok az fırçalıyor ve özellikle yetişkinlerdeki ortalama çürük sayısı bir elin parmaklarını geçiyor.

KİŞİ BAŞINA YILDA YARIM DİŞ FIRÇASI DÜŞÜYOR
Elde edilen verilere göre, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketimi 86 gram olarak belirlendi. Bu rakam Çin’de 202 gram, Rusya’da 145 gram, Meksika’da 365 gram, Avustralya’da 427 gram, Güney Afrika’da 431 gram, Almanya’da 470 gram, İspanya’da 155 gram, İtalya‘da 270 gram, Amerika’da ise 572 grama kadar çıkıyor. Türkiye’de kişi başına yılda yarım diş fırçası düşerken, İsviçre’de kişi başına yılda 2 diş fırçası kullanılıyor.

4 KİŞİDEN BİRİ HİÇ DİŞ HEKİMİNE GİTMEMİŞ
Araştırmaya göre, Türklerin yüzde 26’sı diş hekimine hiç gitmemiş, gidenlerin ise yüzde 51’i sadece bir sorun olduğunda diş hekimine başvuruyor. Diş hekimini rutin kontrol amacıyla ziyaret edenlerin oranı yüzde 10 olurken, yüzde 10’luk kesim içinde ise yüzde 30’unun her yıl, yüzde 43’ünün de 6 ayda bir diş hekimini ziyaret ettiği belirtiliyor. Yılda en az bir kere diş hekimine kontrol amacıyla gidenlerin oranı ise yalnızca yüzde 12 olarak tespit edildi.

YETİŞKİNLERİN AĞZI ÇÜRÜK DOLU
Türkiye’de diş hekimine gitme nedenleri arasında öncelikli olarak acil durumların yer aldığı kaydedilen araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de en sık karşılaşılan ağız sağlığı problemlerinin başında diş çürüğü, kanamalı dişetleri ve ağrılı dişler geliyor.
5-6 yaş grubunda çürük olmayan diş oranı yüzde 12 iken, 20-24 yaş grubunda diş çürüğü nedeniyle kişi başına tedavi edilmesi gereken diş sayısı 6'yı buluyor. Tedaviye muhtaç diş sayısı, 25-29 yaş grubunda 7'ye kadar çıkıyor.

HER 100 ÇOCUKTAN 84'ÜNDE ÇÜRÜK VAR
Araştırmaya göre, Türkiye'de ağzında bütün diş dizinini tamamlanmış olarak kabul edilen 12-13 yaşlarında her 100 çocuktan 81 ila 84’ünün dişlerinde çürük bulunuyor. 30-34 yaş grubunda 100 kişiden çürüğü olmayan kişi sayısı yalnızca 3 iken, 12 yaş grubunda eksik, çürük ve dolgulu diş sayısının ise ortalama 4.5 olduğu belirtiliyor.

DİŞ FIRÇALAMAMA BAHANESİ: "ACELEM VAR"
Araştırmaya göre, Türkiye'de dişini fırçalamayı ihmal edenlerin yüzde 50’si aceleden, yüzde 29’u tembellikten, yüzde 18’inin ise evde olmadığı için dişini fırçalamayı unuttuğunu söylüyor. Öte yandan, en yüksek diş fırçalama oranı ise 18-25 yaş arası “AB sosyo-ekonomik grup”taki bireylerde görülüyor



pisimbat 01-11-2007 07:50 AM

Ynt: ağız ve diş sağlığı
 
Ben dişlerimde pek sorun yoktur yanlız kendi rengi sarıdır ve bu beni rahatsız eder siğara ve çay tüketiminden dolayıda sararmalar oluyor fırçalayarak en aza indirmeye çalışıyorum,malesef 3 kez fırçalamıyorum ama gece yatmadan kein fırçalarım bazende öğlen evden çıkmadan fırçalıyorum daha da dikat etmek lazım çünki ağız kokusu,sarı dişler hoş bir intiba bırakmaz .
Ve dişimiz ağrımadan diş dr. gitmeli kontrol ettirmeliyiz yani yumurta kapıya sıkışmadan yani dişimizde çürük oluşmadan gitmeli.

su_oguz@hotmail.com 01-11-2007 07:58 AM

Ynt: ağız ve diş sağlığı
 
ahh psimbat ben dişten çok çekiyorum...
zamanında dişlerime çok iyi bakamadım,gerçi doğumdan sonrada dişler yıprandı ama zamanında doktora gitmediğim için,şimdi tek tek kanal tedavisi yapılıyor...
hayır doktorun ne kabahati var değilmi,gitsene zamanında...
şimdi yazık oda bende çile çekiyoruz seanslarda...
adam şhoow yapıcam diye,helak oldu garibiim...

shamanic 02-11-2007 10:38 AM

Ynt: ağız ve diş sağlığı
 
smil56 bu konu beni korkutuyo... ama çok önemli bir konu... s45apk şu anda hiç çürüğüm yok ama gitmem lazım ..
dişçi korkusuna dişlerime çok iyi bakarım.. korkudan olsa gerek illa bişiler çıkar...

ağız ve diş sağlığı nasıl korunur?



diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir.

diş çürümelerinin önlenmesinde sularda yeterli flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır. diş eti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir.

dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere başvurularak gerekli tedavi sağlanmalıdır.

aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar.


diş fırçalama tekniği

dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. en uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir. uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanır. diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır. aşırı kullanımlar diş sağlığı açısından zararlıdır.

diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır: fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür.

1. diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.

2. daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.

3. daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.

fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.

diş fırçası kişiye ait bir araçtır, başkalarıyla paylaşılmaz. diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda değiştirilmelidir. gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır. bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir.


diş ipi kullanımı

diş ipi, diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaştırılması açısından çok yararlı bir araçtır. çok küçük yaşlardan başlanarak uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerinin öğrenilmesi gerekmektedir.

dişler fırçalandıktan sonra diş ve diş eti çizgisi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmesi için diş ipi kullanılır. bu artıklar en önemli çürük nedenlerindendir.

1. otuz santimetre kadar diş ipi alınır. diş ipinin bir bölümü bir elin orta parmağına diğer ucu da diğer elin orta parmağına dolanır. ipin bir bölümü ortada kalmalıdır.

2. ortada kalan ip bölümü işaret parmağı ile geriye doğru itilir.ip, dişler arasından geçirilir. bu hareket sırasında sert olunmamalıdır. ip diş etine kadar indirildikten sonra ağız boşluğuna doğru diş aralarını sıyıracak biçimde indirilir. bu sırada diş etinin kesilmemesine özen gösterilmelidir.

3. aynı uygulama diğer bir parça ip alınarak alt dişler için de tekrarlanır.

http://www.bilkent.edu.tr/~bilheal/u...gligi/dis1.gif http://tbn0.google.com/images?q=tbn:...uk/TUR1947.JPG girlhaha



25emel 02-11-2007 02:46 PM

Ynt: ağız ve diş sağlığı
 
yaaa 88a yaaaaaa benim en yakın zamanda diş hekimine gitmem lazımm 88a ama korkuyorumm 88a 88a

su_oguz@hotmail.com 02-11-2007 05:14 PM

Ynt: ağız ve diş sağlığı
 
sevgili arkadaşlarım,canlarım,ciğerlerim....
gidiiiiiin..mutlaka gidin..
yol yakınken önleminizi alın...
bakın benim ağrı eşiğim çok düşüktür,canımda çok kıymetlidir...
ama bekleyip te gelebileceği en son raddeye getirirseniz dişleri,
bu size çok ızdırap verebilir...
ben haftalardır o güzel dişçi koltuğuna artık sevgiyle oturuyorum....

25emel 02-11-2007 05:22 PM

Ynt: ağız ve diş sağlığı
 
iyide bu korkuyu yenemiyorum kii ağla her geçen gün azızalı dişlerim daha arızalı hale geliyooorrr tuh788

su_oguz@hotmail.com 02-11-2007 07:31 PM

Ynt: ağız ve diş sağlığı
 
bir gün temmuz başları gibi arkadaşların yazlığındayız...
kalabalık ve çoook güzel bir ortam, mangal ve rakı muhabbeti,
millet keyiften rakı içerken,ben diş acısından rakı içiyordum...
ıııııyy..iğrenç bir acıydı ama yendim korkularımı ve gittim..
ne yap et bu konuda destek al gerekirse ve doktoruna git..
her şey gidipte o koltuğa oturana kadar kesinlikle bu böyle canım ...
bir kere dene hak vericeksin...
haydi,
sevgiyle
ve
sağlıkla...

_Breeze_ 03-08-2008 08:05 PM

Ynt: ağız ve diş sağlığı
 
Alıntı:

pisimbat Nickli Üyeden Alıntı
Türk Periodontoloji Derneği ile Colgate Türkiye tarafından derlenen araştırma sonuçlarına göre, halk ağız ve diş sağlığını ciddiye almıyor. Türkiye'de daha önce hiç diş hekimine gitmeyenlerin oranı yüzde 26'yı bulurken, kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketimi ise 86 gramda kalıyor. Bu rakam Almanya'da 470 gram, Çin'de 202 gram, Amerika'da ise 572 grama kadar çıkıyor.

İSTANBUL - Türkiye'de daha önce hiç diş hekimine gitmeyenlerin oranı yüzde 26'yı bulurken, kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketimi ise 86 gramda kalıyor. Bu rakam Amerika'da 572 gram, Almanya'da 470 gram, Çin'de ise 202 grama kadar çıkıyor.
Türk Periodontoloji Derneği ile Colgate Türkiye tarafından derlenen araştırma sonuçlarına göre, Türkiye halkı diş sağlığını ciddiye almıyor.

4 BİN DİŞ HEKİMİ 250 BİN KİŞİYİ MUAYENE EDECEK
Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile Türk Periodontoloji Derneği ve Colgate Türkiye tarafından 5-30 Kasım 2007 tarihlerinde düzenlenecek olan “Ağız Sağlığı Haftaları”na, yaklaşık 4 bin gönüllü diş hekimi destek verecek. Türkiye genelindeki Sağlık Ocakları, Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri ve üniversitelerin de destek verdiği Ağız Sağlığı Haftaları kapsamında 250 bin kişiye ağız ve diş muayenesi yapılması hedefleniyor.
Konuya ilişkin Türk Periodontoloji Derneği ve Colgate Türkiye tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin diş sağlığı konusunda ne kadar duyarsız olduğu gözler önüne serildi. Dünya genelinde yapılan araştırmalardan derlenen verilere göre, Türkiye'de insanlar diş hekimine mecbur kalmadıkça gitmiyor, dişlerini çok az fırçalıyor ve özellikle yetişkinlerdeki ortalama çürük sayısı bir elin parmaklarını geçiyor.

KİŞİ BAŞINA YILDA YARIM DİŞ FIRÇASI DÜŞÜYOR
Elde edilen verilere göre, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketimi 86 gram olarak belirlendi. Bu rakam Çin’de 202 gram, Rusya’da 145 gram, Meksika’da 365 gram, Avustralya’da 427 gram, Güney Afrika’da 431 gram, Almanya’da 470 gram, İspanya’da 155 gram, İtalya‘da 270 gram, Amerika’da ise 572 grama kadar çıkıyor. Türkiye’de kişi başına yılda yarım diş fırçası düşerken, İsviçre’de kişi başına yılda 2 diş fırçası kullanılıyor.

4 KİŞİDEN BİRİ HİÇ DİŞ HEKİMİNE GİTMEMİŞ
Araştırmaya göre, Türklerin yüzde 26’sı diş hekimine hiç gitmemiş, gidenlerin ise yüzde 51’i sadece bir sorun olduğunda diş hekimine başvuruyor. Diş hekimini rutin kontrol amacıyla ziyaret edenlerin oranı yüzde 10 olurken, yüzde 10’luk kesim içinde ise yüzde 30’unun her yıl, yüzde 43’ünün de 6 ayda bir diş hekimini ziyaret ettiği belirtiliyor. Yılda en az bir kere diş hekimine kontrol amacıyla gidenlerin oranı ise yalnızca yüzde 12 olarak tespit edildi.

YETİŞKİNLERİN AĞZI ÇÜRÜK DOLU
Türkiye’de diş hekimine gitme nedenleri arasında öncelikli olarak acil durumların yer aldığı kaydedilen araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de en sık karşılaşılan ağız sağlığı problemlerinin başında diş çürüğü, kanamalı dişetleri ve ağrılı dişler geliyor.
5-6 yaş grubunda çürük olmayan diş oranı yüzde 12 iken, 20-24 yaş grubunda diş çürüğü nedeniyle kişi başına tedavi edilmesi gereken diş sayısı 6'yı buluyor. Tedaviye muhtaç diş sayısı, 25-29 yaş grubunda 7'ye kadar çıkıyor.

HER 100 ÇOCUKTAN 84'ÜNDE ÇÜRÜK VAR
Araştırmaya göre, Türkiye'de ağzında bütün diş dizinini tamamlanmış olarak kabul edilen 12-13 yaşlarında her 100 çocuktan 81 ila 84’ünün dişlerinde çürük bulunuyor. 30-34 yaş grubunda 100 kişiden çürüğü olmayan kişi sayısı yalnızca 3 iken, 12 yaş grubunda eksik, çürük ve dolgulu diş sayısının ise ortalama 4.5 olduğu belirtiliyor.

DİŞ FIRÇALAMAMA BAHANESİ: "ACELEM VAR"
Araştırmaya göre, Türkiye'de dişini fırçalamayı ihmal edenlerin yüzde 50’si aceleden, yüzde 29’u tembellikten, yüzde 18’inin ise evde olmadığı için dişini fırçalamayı unuttuğunu söylüyor. Öte yandan, en yüksek diş fırçalama oranı ise 18-25 yaş arası “AB sosyo-ekonomik grup”taki bireylerde görülüyor





WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:27 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.