![]() |
Kendi Kendine Konuşma Sorunu Yeniden Merhaba Arkadaşlar. Birçoğumuz gün içerisinde en az bir kaç kere kendi kendimizle konuşuruz. "Hey (ismim)! Kendine gel! Sakin olmalısın... vs. Ben bunu galiba biraz fazla abartıyorum. Sanki karşımda gerçekten biri varmış gibi. Dışardan biri görse çok utanırım. Çünkü kesin şizofren falan der. Ama öyle bir kaptıryorum ki kendimi, hastasına tavsiye veren bir psikolog gibi. Bazen abartıyorum. Kendi kendime röpörtaj falan veriyorum. Çok ünlü biri gibi. "Evet! Elbetteki bu sınavı kazanmam kolay olmadı. Çok çalıştım. Dinlenmem gerek. Sorularınıza yarın cevap veririm arkadaşlar." gibi. Şimdi ben bu durumda psikopat mı oluyorum? khkh56 |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu Selamlar Uğur; Seni çok iyi anlıyorum;çünkü bire bir aynı durum bende de var.. Çok küçük yaşlarımdan beri geliştirmiş olduğum bir durum bu ve bu zamana kadar da hep benimle birlikte kaldı..O kadar alıştığım bir şeydi ki..bir sorun oluşturduğunun uzunca bir müddet farkına varamadım... Kişisel gelişimim üzerine yoğunlaştığım yaklaşık bu son üç sene içinde farkına varıp kabul ettim bunun bir sorun olduğunu.. Bir sorun olduğunu fark etmemle birlikte şunu da söylemeliyim ki henüz üstüne gittiğim bir şey değil..yani aynı biçimde devam ediyor.. Telkinlerle birlikte çok önemli bir şey gözümün önüne geldi: 4-5 yaşlarındaydım..annem,babam,ben teyzemlerin tatil yaptığı kampa onları ziyarete gitmiştik.Tuvalet ihtiyacım gelmişti.Teyzemin benden altı yaş büyük oğlundan beni tuvalete götürmesi istendi.Nitekim birlikte tuvalete gittik..o tabi dışarda kaldı..çıktığımda beni beklemiyordu..Küçücük çocuğum..kayboldum sandım..Bir de karanlık dışarısı.. Etrafıma bakınıyorum, arıyorum annemleri (çay bahçesi gibi bir yerde oturuyorlardı)..yok yok yok..Ağlaya ağlaya ordan geçmekte olan bir adamın yakasına yapıştığımı hatırlıyorum: "Beni annemlerin yanına götür.." diye.. Sonra adam beni kampın müdürriyetine götürdü,ismim anons edildi ve annemler beni almaya geldi.. Bu durum meğersem hayatımda daha sonradan çok önemli bir duruma sebebiyet vermiş.. "güvende olmama" inancı.. Vr bundan sonra başlamış o kendi kendime konuşmalarım.. Bir nevi kontrol mekanizması..o diğer benimle konuşan ben bir nevi " güvendesin,bak ben yanındayım.." der gibi bir ses oluyor aslında.. Bir diğer şeyse; Bana güven vermesi haricinde, zaman zaman beni motive de ediyor..doğrularımı-yanlışlarımı da söylüyor..yani ben bana söylüyorum tabi.. :)) Burda yine başka bir durum görüyorum, ama uzmanlar daha iyi açıklayacaklardır eminim.. Acaba diyorum..bölünüş mü bu..egoyla gerçek kimliğin ayrışması mı?Bu ayrışma kaynaklı aslında dost olma çabası mı? Bu da diğer bir yorum benim için.. Bunu aşmak için ne yapılabilire gelince; bence zaten güvende olduğunu egona hatırlatabilirsin..(tabi bilemiyorum, belki senin durumun benimkinden çok daha farklıdır..) Üstünde henüz çalışmaya başlamadığım bir mevzu bu benim, herhalde ikinci sesimi duymama isteğim yok henüz, ya da o kadar alışmışım ki..hala sorun gibi algılayamıyorum; ama sorun olduğunu düşünüyorum.. Birkaç kere ona veda etmeye çalıştım.İşe yaradığını gördüm; ama devamını getiremedim henüz hazır olmadığımı anlayınca.. Ta ki 4 yaşından beri benle var olan ikinci bana veda etme cesaretim şu anda yok sanırım.. Bunun hakkında bende yazmak istemiştim, sen açtın konuyu..çok sevindim.. Sevgiler.. |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu slm arkadaşlar.beni baya güldürdünüz bende ben delimiyim diyordum,ben konuşma ne kelime film çeviriyorum:)) hoşçakalın |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu Kendi kendine konuşmanın aslında oldukça sağlıklı olduğu söyleniyor.Bununla ilgili bir haber okumuştum. Ayrıca seminerde de bahsediliyor geçmişte sizi rahatsız eden bir durum söz konusu olduğunda o anı gözünüzde canlandırıp vermediğiniz tepkiyi vermek de o sorundan kurtulmanızı sağlıyor. Özetle elbette her şeyin abartısı iyi değil ancak kendi kendine konuşmak da çok öyle abartılacak bir sorun değildir. Kendi kendinize hiç konuşmuyorsanız asıl bu büyük bir sorundur. |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu Alıntı:
|
|
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu bende konusuyorum hemde surekli bazen birilerine uzun uzun bişiler anlatıyorum. ama bende abartı durumunda odaklanamıyorum artık. eskiden de soru çözerken kendime anlatırdım :D bildigin tımarhaneliğimde ne zaman anlayaaklar onu bilemiyorum :D |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu bende öyleyim.b,rde karşımdaki bana böyle kötü cevap verirse ne derim acaba diye de kurarım ben kafamda.eziklik var galiba bende biraz:) |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu Yalnız değilmişim bu konuda da..sevincli Rahatsız eden bir durumda tepki verip sorundan kurtulmak iyi de, bazen yerinde tepki vermek de gerekiyor..Yoksa insanlar bu gereksiz sakinliğinizi anlayamıyorlar..Fakat sinirinizi önceden attığınız için,o anda daha sakin karar verebiliyorsunuz veya konuşabiliyorsunuz.. Kızım bazen dlga geçer,'Annem kendiyle dertleşti geldi' diye.. Yine de komik bir durum yahu,birisi gördüğünde..girlhaha |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu Aynen ben de yerinde ve hızlı cevap verebilmek için diyeceklerimi önceden düşünüyorum, şöyle olursa ne diyeceğim, böyle olursa ne diyeceğimgirlhaha her ihtimali önceden düşünmek zor ama önemli olanlarını önceden kararlaştırıp o cümleyi bir anda söylediğim zaman güzel oluyor, karşımdakinin ağzı açık kalıyor biraz kandırıkçılık mı oluyor ki bugirlhaha |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu benn de yaşıyoruum bunuu ::))) tıpkı herkes gibii xD Amaa kullanmasını bilince iyi geliyorr :) |
diyeceğim şeyleri önceden hazırlamak...mesela günlük bir işimi halletmek için biryere telefon açmam gerektiğinde..açmadan önce diyeceklerimi planlayıp kağıda yazıyorum...sıralıyorum..sonra onu ezberliyorum...ve telefon görüşmesini öyle yapıyorum...mesela hastaneden telefonla randevu falan alırken çok işe yarıyor khkh56 bazen şöyle de oluyor...başlangıç yaparken kağıttan kopya çekiyorum ama sonra olayın gidişatına göre kendimden birşeyler de ekleyebiliyorum gayet de başarılı sonuç alıyorum...bana hanfendi falan diye hitap ediyorlar..smil56 yada alışverişe çıkmadan önce neler almam gerektiğini planlıyorum ve satış elemanına tam olarak ne istediğimi hangi cümlelerle anlatacağıma karar veriyorum..ve gittiğimde alşverişim çok kolay oluyor...mesela kırmızı renk bir kazak mı alacağım....diyorumki...ben kazak almak istiyorum..kırmızı renk varsa onu istiyorum ve de boğazlı kazak olmasın..böylesi varsa almak istiyorum diyorum...sonra gelen yanıta göre davranıyorum..varsa alıyorum..yok derse ama ben onun için gelmiştim aradığım bu değil diyorum..teşekkür ederim iyi günler diyorum ve dükkandan ayrılıyorum...y789 |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu Vay beesevincli bunlar çok daha yapıcı yöntemlermiş, ben daha çok insanların bana olası bir konuşmada veya tartışmada diyebileceklerine karşılık söyleyeceklerimi düşünüyordum ama hiç bu durumlarda denemek aklıma gelmemişti. Telefon konuşmalarımda hep bir komiklik oluyor, diyeceğim şeyi aklımdan düşününce söyleyeceğim zaman sözcükler karışıyorgirlhaha bir de yazarak deneyeceğims456 |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu Hepinize gülücüklerimi arz ediyorum ::)::) Kendi kendine konuşma denen şey her sağlıklı bireyde mevcuttur arkadaşlar. Atakan Bey'in dediği gibi aslında bunun olmaması insanı tımarhanelik yapar :) Rahat olunuz.. Ancak tabi kendinizle konuşurken olumsuz kelimeler kullanmamaya bakın.. Yoksa bir zaman sonra kendi kendinizle kavga eder hâle gelmeniz an meselesi :) imported_angel arkadaşımızın yazdıkları güldürdü beni çünki aynı durum bende de var.. Aslında diksiyonum iyidir, ama sanırım heyecan kontrol durumunda eksikliklerim var.. Bu yüzden ben de bir yeri arayacağım zaman yazar, hatta birinden birşey istemek zorundaysam direk kağıttan okurdum :) Ama zamanla alıştım.. Herkes bizim gibi insan sonuçta.. Bir tartışma anında verilecek cevapları önceden belirleme ve bunun üzerinde düşünme isteği de bende haylice var :) Ama bence bunun asıl nedeni şu: Her insanın hazır cevap olma isteği ve daha sonradan "aaa tüh niye şöyle demedim ki" diye kendi kendini yememe arzusu.. :) Tartışma anında kan basıncının yükselmesi ile kişi düşündüklerine verimli yön veremeyebiliyor, bu yüzden daha evvelden bazı şeyleri düşünmek icap ediyor.. Sevindim yahu, benim gibiler çokmuş art56art56 |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu sizi güldürdüysem ne mutlu bana arkadaşlar sevincli inanın en fazla 10 dakika sürecek olan ve işimi halletme amaçlı yaptığım telefon görüşmeleri için hazırlanmam belki 20 dakikamı falan alıyor...çünkü söylemeyi planladığım şeyleri yazmakla kalmıyor...onları sıralıyorum...mesela telefon açılır açılmaz "iyi günler" demek gibi...bunu mesela birinci sıraya koyuyorum... ama artık devir 3G devri...kendimizi kağıttan özgürleştirmemiz lazım bir süre sonra khkh56 ve bu noktadan sonrası için harika bir yöntemim var...konuya ve istediğim şeye pat diye dalmak yerine önce işin genelini söylüyorum...kırmızı kazak örneğine dönersek..dikkat ettiyseniz bir anda "kırmızı kazak istiyorum demiyorum....önce "kazak istiyorum" diyorum...yani karşımdakini ne istiyor olabileceğime hazırlıyorum böylece...ve de planlayarak gittiğim anlaşılmıyor... sonra kazak istediğim anlaşıldıktan sonra istediğim rengi detayları ve diğer özelliklerini yine genelden özele..yani büyükten küçüğe doğru sıralıyorum.. mesela istediğin modeli söylemek, kumaş türünü söylemekten daha önce gelir gibi.....ve tabi mümkün olduğunca uzun ve gereksiz konuşmamaya çalışıyorum..aynı anlama gelen 2 farklı cümleyi söylememeye gayret ediyorum ki karşıdaki sıkılmasın ve onu aptal yerine koyuyo gibi olmayım diye... bilgisayarlarda da öyledir zaten...önce bilgisayarım penceresinden içindeki sürücüleri en genel haliyle "ilk bakış" haliyle görürürüz...üstüne tıkladığımızda klasorler açılır...ve seçip tıkladığımız klasoru açtığımızda bazen o klasorun de kendi içinde başka klasorler barındırdığını görürürüz..bu da onun gibi...önce bilgisiayarım penceresinden başlıyorum sonra adım adım klasorleri belirtiyorum ve en son erişmek istediğim dosyayı yani en küçük detayı belirtiyorum... |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu kendi kendine konuş, deli desinler ne olacak da? milletin ne düşündüğü neden bu kadar önemli? önemli olan insanın kendisinin ne düşündüğü değil mi? kendi kendine konuştuğun için sana deli deselerdi kendini mi suçlayacaktın? bu konuda kendi kendine konuşmak iyi ve sağlıklı bir şeydir teşhisi konduğu için üyelerin birçoğu iyiki kendi kendime konuşuyorum fikrinde yoğunlaşmış :) acaba, "kendi kendime konuşabiliyor olmak güzeldir" diyerek, kendimizle konuşmaya farklı bir boyut getirsek nasıl olur? |
neden dersen..biz böyle duruma hazırlık yaparak..aslında bu durumun olacağını ve karşımıza çıkacağını varsaymış oluyoruz..çekim yasası denen şey gerçekten varsa biz böyle birşeyin hazırlığına girerek belki de farkında olmadan kavgayı ve tartışmayı kendimize çekiyor olabiliriz.. eskiden ben de çooook kavgalara hazırlanmıştım ordan biliyorum...ve hiçbir hazırladığım söz de o anda işe yaramadı çünkü yeri gelmedi...belki de kavgaları kendime çektiğimle kaldım... |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu Yazdıktan sonra aklıma gelmedi değil aslında bunları çekebiliyor oluşum, kafamda senaryo kurma zamanlarımdan kalma bir şey sanırım bu. En sonuncusunu geçmişte cevap veremediğim, sustuğum ve tekrar görmek zorunda kalacağım bir kişi için yaptım. Geçmişle ilgili, imalı ama kırıcı olmayan cümlelerdi karşı tarafa pek cevap hakkı bırakmayangirlhaha birkaç cümle söylemiştim. Ekim ayında yaptım bunu, ondan itibaren bu kadar düşündüğüm bir şey olmadığına göre belki de dediğin gibi çekim yasası ve olumlu düşünce işe yaramıştır dusun2 |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu ya bi insan kendi içindeki sesi dinlemeden yada onla konuşmadan yaşayabilirmi ya bn hepten deliyim gençler:D |
Cevap: Kendi Kendine Konuşma Sorunu Ben kendi kendime, içimden ya da sesli çok sık konuşuyorum. Yalnızken sesli. Mağazalarda kıyafetlerle konuşuyorum "Seni beğenmedim, seni beğendim, sen beyaz olsaydın seni daha çok beğenirdim" tarzında. Kitapçılarda da "bu kitabı okumayı çok istiyorum. bu kitap şöyle şöyle iyiymiş. şu kadar satmış " gibi... Bunları kendime mi söylüyorum kitaba mı söylüyorum bilmiyorum ama. Bazen yanımda birisi varsa ona söylemek istediğim şeyi o kişinin gözlerinin içine bakarak içimden söylüyorum. Çünkü insanın yüzüne karşı söylenmeyecek şeyler oluyor :D Çok rahatlatıcı oluyor. Bu şekilde duygularımı kontrol etmiş gibi hissediyorum kendimi. Daha da rahatlıyorum. Daha mutlu oluyorum. Sinir ya da gerginlik yaratmamış oluyorum kendime. Kendi kendine konuşmanın çok faydalı olduğunu düşünüyorum. içinden ya da dışa vurarak fark etmez. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:50 AM. |