![]() |
Dil Gelişimine Yardım Yöntemleri Dil Gelişimine Yardım Yöntemleri DİL GELİŞİMİNE YARDIM YÖNTEMLERİ [/b] - Tam ve doğru cümle kurulmalıdır.(Örn:Burada bir kırmızı blok var.) - Çocuğunuzla kendisinin veya diğer çocukların yaptığı işler hakkında konuşun, önemli kelimeleri tekrarlayın.(Bu tekrarlamalar isim olabilir.)Örneğin: ‘Çorba sıcaktır.cümlesinde ‘çorba ve sıcaktır kelimeleri üzerinde durulabilir. - Çocuğunuzla onun adını kullanarak , bireysel olarak konuşun. - Çocuğunuzla devamlı konuşarak , gerekli gördüğünüz her konuda ona açıklamalarda bulunun. - Çocukla konuşurken onun seviyesine inin ve onunla göz kontağı kurun. - Çocuğunuzu istediği nesneyi eliyle işaret etmek yerine, nesnenin ismini söylemesi için cesaretlendirin. - Çocuğunuza vücudun kısımlarını, aile bireylerinin, giyim eşyalarının adlarını ve hayvan seslerini öğretin.Örneğin:Bana parmağını göster,inek möö der. - Çocuğunuza ses çıkaran nesneler veya bunların resimlerini gösterin ve bazı soruları sorun. Örneğin:Kuş nasıl öter?Tren nasıl ses çıkarır?gibi… - Nesnelerin farklı özelliklerini sözcüklerle ifade edin. Örneğin: Sert tahta,yuvarlak masa,sıcak ekmek,ıslak elbise,küçük balık,kırmızı ayakkabı… - Çocuğunuzun anlayıp yapabileceği basit emirler verin. - El kuklaları ve oyuncak telefonla çeşitli sözel oyunlar oynamasını sağlayın. - Çocuğunuza hayvan resimleri göstererek , bu hayvanların seslerini taklit edin ve ona ettirin. - Çocuğunuzla ayna karşısında vücut kısımlarını göstererek , isimlerini söyleyin.Sizin ve çocuğunuzun aynı özellikteki vücut kısımlarını eşleştirin.Örneğin:Her ikimizin de saçları kısa,gözlerimizin rengi kahverengi… - Çocuğunuzla konuşurken, önce iki sözcüklü ,ardından üç sözcüklü cümleler kullanın.Örneğin:Baba at.,Topu at.,Baba topu at. - Çocuğunuza çoğul ifadeleri örnekler vererek açıklayın.(kalem-kalemler) - Çocuğunuzla birlikte kitaba bakarken, kitaptaki resimlerde görülen, hareketler hakkında konuşun.Örneğin:Çocuk koşuyor.,Araba gidiyor.) - Nesne resimlerini gösteren kartlar hazırlayın ve çocuğunuza bu nesnelerle ilgili sorular yöneltin. Örneğin:Bana yemek pişirmek için kullandığımız nesnenin resmini bulur musun? - Çocuğunuzla evcilik oyunu gibi taklidi oyunlar oynayın. - Olay kartları ve bu olayları anlatan duyguları içeren resimli kartlar hazırlayın. Örneğin: Araba kazasını gösteren bir olay kartı ve üzgün bir yüz resmi.Olay hakkında çocuğunuzla konuşun. - Birden çok resim içeren sıralı hikaye kartları hazırlayın. Hikaye hakkında çocuğunuzla konuşun. - Zaman kavramı ile ilgili olarak , çocuğunuzla günlük yaşantısı içinde yaptıkları hakkında konuşun. - Çocuğunuza ‘içinde, altında, yanında gibi edatların kullanıldığı cümleler söyleyin ve bu edatları hareketlerinizle ona gösterin. Kaynak: Pediatriportal |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:45 PM. |