Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Boşanma (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=363)
-   -   Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılır (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=627137)

keremcemdurmaz 23-03-2020 10:29 AM

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılır
 
Boşanmada mal paylaşımı kural olarak evlilik birliği içerisinde edinilmiş malların eşit bir şekilde paylaşılması kuralına dayanıyor olsa da bu kesin bir kural niteliğini taşımamaktadır. Mal paylaşımı davası boşanma davası ile birlikte açılamaz. Malların paylaşımı boşanma davasından farklı bir konudur ve bu sebeple de farklı bir dava şeklinde açılması gerekmektedir.


Bu dava boşanma davasının sürdüğü süreç içerisinde açılabileceği gibi boşanma davasının kesinleşmesinden sonra da açılabilecektir. Ancak davanın boşanma davasının devam ettiği süreçte açılması halinde mal paylaşımı davasında mahkeme karar vermez ve aile mahkemesinde görülmekte olan boşanma davasının kararını kendi dosyası için bekletici mesele kabul eder.


Yürürlükte olan Medeni Kanun’muzun yürürlük tarihi 01.01.2002’dir. Bu tarihin bizim için oldukça önemli olmasının sebebi ise yeni yürürlüğe giren medeni kanun ile mal paylaşımı konusunda oldukça önemli değişikliklerin yapılmış olmasıdır.


01.01.2002 tarihinden önce yani mülga Medeni Kanunun geçerli olduğu dönemde eşler arasında mal ayrılığı rejimi olduğu kabul edilmektedir. Bu tarihten sonra yürürlüğe giren Medeni Kanun düzenlemesine göre ise artık eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin geçerli olduğu kabul edilmektedir. Her ne kadar eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin geçerli olduğu kabul edilse de eşler noterde düzenlenecek bir mal rejimi sözleşmesi ile farklı bir mal rejimini de seçebilirler.

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar kendi aralarında bir anlaşma protokolü hazırlarlar. Mahkeme kararı ise protokol üzerinde bir eksiklik bulunmaması ve tarafların duruşma esnasında bir itirazlarının olmaması halinde protokol çerçevesinde verilir. Taraflar bu protokolde edinilmiş malların kime tahsis edileceğini, birbirlerinden bir isteklerinin olup olmadığını açıkça belirtirler. Bu halde aslında bir mal paylaşımı da yapılmış olur. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi halinde mal rejimi bakımından protokolde hüküm var ise taraflardan birisinin tekrar mal paylaşımı için dava açması mümkün olmayacaktır.

Kaynak : https://aylingostericiler.av.tr/bosanmada-mal-paylasimi

bursagelinlikciler 29-08-2020 03:05 PM

Merhaba
 
Merhabalar


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:06 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.