Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-02-2016, 11:35 PM   #9 (permalink)
DaybyDay
Teğmen
 
DaybyDay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Apr 2015
Bulunduğu yer: Ankara
Mesajlar: 56
Tesekkür: 19
21 Mesajinıza toplam 33 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
DaybyDay is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Karizma Telkini Alanlar ?

Alıntı:
KıpçakBeyi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
DaybyDay siz karizma telkini aldınız mı?Sadece merakımdan soruyorum.

Bahsedildiği gibi karizma aslında ülkemizde yanlış algılanıyor.Sanki daha böyle yakışıklı , kızları tava getiren eleman gibi tanımlar yapılıyor.

İşin açıkçası karizma Allah vergisi olarak adlandırılan bir yetenek.Psikolojide lider tipleri incelenirken genelde en çok altı çizilen karizmatik lider profilidir.Kitleleri arkasından sürükleyebilir.İnsanları doğal bir etkileme özelliği vardır.Yakışıklı olmasa dahi.İnsanlar tek bir sözünü bile ciddi manada önemserler.Oturmasını , kalkmasını ve konuşmasını çok iyi bilirler.Elbette hatasız olacakları anlamına gelmez.Karizma daha ziyade 40-50 yaşlarda meyvesini vermeye başlar.Bunun tarihimizde ki ne önemli örneği Enver Paşa'dır.Tek bir mısra ile bütün Türkistan'da insanlar ona biat etmiştir.Henüz öyle yüksek mevkilere gelmemiştir.Sadece subaydır.Harbiye'de bile o kadar yüksektir ki karizması.Varsa yoksa sadece onun ismi alınır.Peşinden ölecek ve öldürecek çok insan vardır.

Mustafa Kemalle çatışmaları çok eskiye dayanır.İki hırslı insan bir arada bulununca birinin gölgede kalması kaçınılmaz olur.Mustafa Kemal neredeyse milli mücadeleye kadar hep gölgede kalır.

Elbette resmi tarihin anlattıkları farklı şeyler.Enver Paşa gerçekten de toyluğunun kurbanı olmuştur.O müthiş karizma gençliğinin dinanizmi ile birleşince hayırlı olaylar olmamıştır.Eğer ki bu karizmayı bir 10 sene daha pişirseydi ve savaşa girilmeseydi.Enver paşa farklı yerlerde olabilirdi.

Mustafa Kemal ise hep gölgede kaldığı için karizmasını yavaş yavaş pişirmişti.Nerede nasıl davranacağını risk almadan nasıl saldırıp kazanabileceğini öğrenmişti.Risk almadan dediysek o risk almıştır lakin Mustafa Kemal'in harbiyede ki ihtisası dahi savunma savaşları üzerineydi hatta Enver Paşa ve bir kısım ittihatçiler yurt dışında eğitimler alıp saldırı savaşı üzerine uzmanlaşmıştır.Mustafa Kemal'e göre ülke saldırı altına iken saldırı savaşını öğrenmek lükstü.

Türk tarihi basitçe şöyle özetlenebilir:İsmet İnönü sadece fren pedalı olan bir araba gibidir.Mustafa Kemal ise hem gaz pedalı hem fren pedalı olan bir araba gibidir.Enver Paşa ise sadece gaz pedalı olan bir araba gibidir.

Zannedilen aksine büyük taarruzu M.Kemal planlamamıştı.Sadece yönetmişti.Büyük taarruzun plancısı Mareşal Fevzi Çakmak Paşadır.Orduda saldırı savaşını Enver Paşadan sonra en iyi bilen askerdir ve eski ya da dah doğrusu pişman İttihatçilerdendir(Sonra ömrünce siyasete hiç bulaşmayacaktır).Özellikle Mustafa Kemal benim uzmanlığım savunma savaşlarıdır ; ben saldırı savaşı planlayamam deyip aradan çekilmişse de bunun aslında o dönem ki politik konjonkturde farklı yerleri de var lakin kalsın tarihi bir analiz değil lider portresi üzerinden karizmanın ne olduğunu çözmeye çalışıyoruz.

Şu kadarını söyleyeyim Mustafa Kemal'in karizması henüz o kadar gelişmemişti ve Enver Paşayı hala geçememişti onun ölümünden (Enver Paşa) sonra dahi halk ve okumuş kesim ona şüpheyle yaklaşmıştı.Enver olmak isteyen ve bizi felakete sürükleyebilecek birisi mi?

Genelde insanlar 45 yaşlarına geldiğinde artık yakışıklı değil karizmatik olarak adlandırılmaya başlanır.Tecrübelerin getirdiği bir olgunluk hareketlerde yerli yerindelik vardır.Nasıl konuşması nasıl oturması gerektiğini biliyordur.

Mesela Türk Sinemasından örneği Kenan Işıktır.Tamer Karadağlı'da te Ferhunde hanımlardan hep kır saçları olan biri olduğu için (otuzlu yaşlardaydı doksanlı yıllar) karizmatik biriydi.Yılmaz Güney'in de karizmatik biri olduğu anlatılır.

Karizma ne kadar Allah vergisi bir yetenek olsa da bunun zamanla öğrenilmese de edinilebildiğini (yaşam tecrübesi ile ) söylüyorlar.Elbette bunu kitaplardan okuyup bir koç tutup oyuncu gibi rol yapıp karizmatik edalarda dolaşılabilir.Pek çok politikacı bunu yapıyor.Deneyimli gözler kimin yapmacık olduğunu anlayabiliyor.

Elbette karizma insanın içinde olan bir şey.Biraz ağırbaşlılık gerektiren bir şey.Oturaklılık istiyor.Ayıptır söylemesi ben öyleyim ama sadece bunlar yetmiyor.İçine kapanık biri olduğum (yavaş yavaş açıldığım) için insan ilişkilerim biraz zayıf.Kırk fırın ekmek yemem lazım.Telkinler bana göre bir şekilde bu özelliği olan fakat hep çevresinin ya da kendisinin baskıladığı insanlarda işe yarayabilir.

Tabiri caizse fabrika ayarlarına geri döndürür.Bu benim görüşüm elbette.

Evet bu teklini aldım, tarif edildiği süre kadar dinledim.
DaybyDay isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla