Konu: E-Eft Kursu
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-11-2010, 05:38 PM   #23 (permalink)
Işıldayan Safir
Administrators
Zerynthia
 
Işıldayan Safir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Bulunduğu yer: Mutlulukya
Mesajlar: 5,993
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Işıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond repute
Standart Cevap: E-Eft Kursu

Duygusal Geri Dönüşümcü.

Korku, kaygı, stres gibi çöp duygularınızı alır, sevgi, coşku, şükran gibi işe yarar duygulara çeviririm.

Başarısızlık, hemen herkes için ürkütücü bir kelimedir. Kültürel şartlanmamız sonucunda, başarısızlıktan korkarız. Her şeyi ilk defada mükemmel olarak yapmamız gerekiyormuş gibi hissederiz. Oysa bu mümkün değildir. En basit beceri bile, yetkin olmadan önce, acemiliği, bol, bol hata yapmayı içerir.

Dolayısı ile ne zaman alıştığımız çemberin dışına çıksak, ne zaman yeni bir beceri edinmeye ya da bir becerimizi daha yüksek bir düzeye çıkarmaya çalışsak, geçici küçük başarısızlıklar kaçınılmazdır.

Gerçekte belki de en büyük başarısızlık, ya başaramazsam diye hiçbir şey denememektir. Denemediğiniz her şeyde başarısız olacağınız kesin. Denediğinizde, en azından bir şansınız var. İlk denemenizde başarısız da olsanız, bir adım attınız, bir sonuç aldınız ve bir sonraki adımda başarı şansınız arttı.

Aslına bakarsanız, en değerli deneyimlerimizi, kazanımlarımızı, başarısızlıklarımızdan ediniriz. Hiç başarısız olmasak, hiçbir şey öğrenemezdik.
Bu nedenle size başarısızlıklardan maksimum fayda edinmeniz için birkaç önerim olacak.

Başarısızlığın sorumluluğunu alın. Başkalarını suçladığınız, bahane uydurduğunuz sürece, hiçbir başarısızlıktan bir şey öğrenemezsiniz. Başarısız olduğunuzu kabul edip, bir dahaki sefere başarılı olmak için neler yapabileceğinizi düşündüğünüzde, ya da hasarı onarmak için yapabileceklerinizi düşündüğünüzde, ilerleme kaydetmeye başlarsınız. O nedenle zor da olsa, başarısızlığınızın sorumluluğunu üstlenin.

Bağışlayın ve yola devam edin. Başarısızlığınıza başkalarının katkısı olduysa da, sizi hayal kırıklığına uğrattılarsa bile, onları suçlamak hiçbir şeye yaramaz. Belki onlara güvenirken hata ettiniz. Belki onları yanlış anladınız. Bu durumu bir şey öğrenmek için kullanın ve yolunuza devam edin.

Her zaman bir B planınız olsun. Başarısızlıktan korkmanın önemli nedenlerinden biri de "bu tek şansım" düşüncesidir. Oysa yetişkin insanlar olarak sınırsız seçeneğimiz vardır, bazıları birinci tercihimiz olmasa da. Çeşitli seçeneklerinizi aklınıza geldikçe bir yere yazın. Bunları aksilikler oldukça değerlendirin. Böylece, ilk engelde vazgeçmek zorunda kalmazsınız. Yolu biraz değiştirseniz de, hedefe ilerlemeye devam edersiniz.

Başkalarının görüşlerini alın. Çoğunlukla tek bir bakış açısına saplanırız. Güvendiğiniz bir arkadaşınızın, ya da sizin geliştirmeye çalıştığınız beceride ustalaşmış birinin görüşlerini alın. Onlara, sizin yerinizde olsalar neyi farklı yaparlardı sorun. Bunları değerlendirin. Çoğu zaman başkaları bizim göremediğimiz şeyleri görürler.

Aynı şeyleri yapmaktan vazgeçin. Deliliğin tanımı, sürekli aynı şeyleri yapıp, farklı sonuçlar beklemekmiş. Başarısız olacaksanız bile, sürekli farklı şeyler deneyerek başarısız olun, aynı hatayı iki kere (ya da binlerce kere) yapmayın. Başarı şansınız %1 bile olsa, 100 farklı şey denediğinizde, en az birinde başarılı olma şansınız, %63'e çıkar. Ama aynı şeyi 100 kere denemekle hiçbir şey değişmez.

Bir şeyler yapın. Yapabileceğiniz istisnasız her şey, bugün verip hemen uygulamaya koyabileceğiniz istisnasız her karar, mükemmel bir plan yapıp doğru zaman gelince uygulamaya geçirmeyi beklerken ömür boyu hiçbir şey yapmamaktan iyidir. Aşırı analizle donup kalmayın.

En önemlisi de, başarısızlıklarınızı değerli deneyimler, dersler taşıyan hediyeler olarak görün ve onlardan maksimum faydayı almaya bakın.

Uygulama Önerisi:

Bunları okuduktan sonra, mantıklı gelse de, bunlara duygusal olarak direnciniz varsa, bu direnci Duygusal Özgürlük Yöntemleri ile aşın. Örneğin, benim burada "yapın, edin" diye yazdığım ifadeleri, "yapıyorum, seçiyorum" diye, birinci tekil şahıs şimdiki zaman kipinde onaylamalara dönüştürün. Ve bunları tıplarken kullanın. "Başarısızlığımın tüm sorumluluğunu üstleniyorum. Suçu başkalarına atmak yerine, bu deneyimden dersimi alıp yoluma devam etmeyi seçiyorum" gibi.
__________________
Işıldayan Safir isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla