Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-08-2008, 04:14 PM   #3 (permalink)
Pamukk
Binbaşı
 
Pamukk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2008
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 1,435
Tesekkür: 3,766
1,176 Mesajinıza toplam 8,428 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Pamukk has much to be proud ofPamukk has much to be proud ofPamukk has much to be proud ofPamukk has much to be proud ofPamukk has much to be proud ofPamukk has much to be proud ofPamukk has much to be proud ofPamukk has much to be proud ofPamukk has much to be proud of
Standart Ynt: NLP ve Çapalar

KAYITLAR

Yaşamı Sürdürmek İçin Gerekli Kayıtlar


Bu tür kayıtlar sadece duygusal belleği içerir.Yaşamı sürdürmek için gerekli derken kişinin gerçek ya da hayali tehlikelere karşı varlığını korumak için gerekli olduğunu sandığı kayıtlar kastediliyor.Bu kayıtlar üç kategoriye ayrılır.

Kategori 1

Bir Numaralı Deneyim


Bu deneyimler acı,darbe,yarım ya da tam bilinçsizlik halini çerir.Tabii ki yaşamı tehdit edici olarak algılanan deneyimlerdir.Yüksek seviyede acı,kısmi anestezi gibi yarı bilinçsizlik halleri ya da uyku ve koma gibi tam bilinçsizlik durumlarında yaşanan deneyimlerde beyin Beta dalgalarıyla algı yapmaz.Algılar Theta ve Delta düzeyinde olur.Bu yüzden bilinçaltının derinliklerinde gömülür.Faaliyetlerini orada Beta bilincinden gizli sürdürür.


Kategori 2

İki Numaralı Deneyim


İki numaralı deneyimde kayıtların oluşması için şok edici bir kayıp ve bu kayba eşilk eden güçlü bir olumsuz duygu olması gerekir.Örneğin,tüm ölümler bir çocuk için beklenmedik ve şok edicidir.Bu kaybın bir numaralı deneyimle herhangi bir bağlantısı olduğunda iki numaralı deneyim oluşur.


Kategori 3

Üç Numaralı Deneyim


Üç numaralı deneyim aklın bir ya da iki numaralı deneyimle bağlantı kurduğu herhangi bir şey olabilir.Egonun mantığı kendine özgüdür.Ego mantığına göre A=B, B=C, C=D ,D =E ye diye gider.Ego mantığı tepkiyi tetikleyen uyarıcı olarak bir ya da iki numaralı deneyimle bağlantılı olan herşeyi tehdit olarak algılayabilir.

Tüm sorunlarmız aslında bir numaralı deneyimlerimizle bağlantılı ,bazıları iki numaralı deneyimler aracılığıyla da olsa.Herhangi bir numaralı deneyimin kaydına ulaşıldığında onu yeniden yaşayarak ama bu kez tamamlayarak yok etmek mümkündür.Bu deneyimle bağlantılı tüm iki ve üç numaralı deneyim kayıtları da kendiliğinden yokolur.Kaydın boşluğu bilinçle dolar.Bilince çıkan her deneyim etkisini yitirir.Kayıtlar gücünü bilinçaltının karanlığından alır.Deneyimin yerini mantık,inanmak,ümit etmek,kıyaslamak gibi kavramlar tutmaz.Mantık aklın ürünüdür.








Her akıl kendi mantığını yürütür.Ve daima haklıdır.Yapamam diyorsanız da haklısınız.Yapabilirim diyorsanız da haklısınız.Akıl haklı çıkmak için uygun bir mantığı yürütme ustasıdır.Kendisine yalan söyler,özdeşleşir,hayaleri gerçeklerle karıştırır ve buna da gerçekmiş gibi inanır.Önce sonucu yaşar,sonra sonuca uygun bir savunma mantığı yürütür.Bu nedenle her davranışın altında olumlu bir niyet yatar.



Bilinçli Çapalama

Kendimizi ya da başkalarını çapalamada en önemli şey çapalama zamanını doğru tespit edebilmektir.En uygun zaman duyguların en yoğun yaşandığı zamandır.Çünkü Beta frekansı dışında oluşan tüm çapalar duygu bağlantılıdır.Etkinliğin derecesi duyguların yoğunluğuyla ilişkilidir.Bu duyguya ne kadar yoğun girersek çapalama o kadar güçlü,ihtiyacımız olan zamanda çapaı tetiklemek de o kadar kolay olur.

Çapalamanın birinci koşulu yoğun duygulara girmek,
ikinci koşulu çapayı doğru yere atmaktır.


Kinestetik çapalamada bedenin sürekli kullanılan bir yerini (örneğin avcumuzun içi)çapalamak uygun olmaz.Çapalama bilinçli olarak belirli bir deneyimi yaratmak için bir uyarıyla bağlantı kurmaktır.Sık sık tokalaşmak zorunda olduğumuzu düşünürsek,avcumuz bu yüzden uygun değildir.

Uyarıcı kolayca tekrarlanabilen bir şey olmalıdır

Tek başına bir kanal kullandığımızda kinestetik çapa en etkilidir.Çünkü duygularla bağlantısı en güçlü olan kinestetik çapadır.Bedenin kendine özgü bir belleği var.Ama mümkünse her üç kanalda çapa yapmak en etkilidir :Görsel,İşitsel,Kinestetik

NLP ‘nin etkili olması için inanmanız gerekmiyor.

Çapa için 4 Anahtar :

1)Duygu Yoğunluğu
2)Zamanlama(en yüksek deneyim anı)
3)Uyarıcının özgünlüğü
4)Uyarıcının tekrara uygun olması




Gizli Çapalama


Bu yol,yoğun duygular içinde olan birisini ona söyleyerek,ya da söylemeyerek çapalama yoludur.Karşınızdaki kişinin böyle bir beklentisi olmadığı için çok kolay ve etkilidir.

Çapalama doğal bir süreçtir.Farkıda olsak da olmasak da zihnimiz her an birşeyle birşeyin bağlantısını kuruyor.Bu doğal süreci bilinçli bir şekilde kullandığımızda yaşamımızda çok şeyi değiştirebiliriz..
__________________
Bugün, öfkelenme ve endişelenme.
Bugün,şükran dolu ol ve alçakgönüllü davran.
Bugün, işini özenle yap.
Bugün,var olan her şeye karşı nazik ve sevecen ol.

Sabah ve akşam ellerin dua pozisyonundayken yukarıdaki kelimeleri tekrar et ve Reikinin senin ruhuna ve bedenine şifa getirmesi için dua et.
-- Dr.Mikao Usui --
Pamukk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla