Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-05-2008, 04:46 PM   #17 (permalink)
cicek1973
Guest
 
Mesajlar: n/a
Standart Ynt: Festivaller-Sergiler

Arkaik Diriliş – Hakan Hısım

"İhtiyacımız olan, yeni bir mit, yeni bir söylencedir.”
Hakan Hısım ikinci kişisel sergisiyle Türkiye’ye Avustralya’dan canlı renkler, Visionary sanat dünyasından farklı görseller getiriyor.

Ressam, Çağdaş sanatta Visionary Art akımının da vurguladığı temel olguları, kendine has dünyasıyla harmanlayarak Arkaik Diriliş adını verdiği sergisiyle gün yüzüne çıkartıyor. Geleneksel yağlı boya ile çağdaş yaşamın dijital olanaklarını kullanan sanatçı Uzakdoğu mistisizmi, felsefesiyle arkaik özlemimizi, egomuzun yıkıldığı anı, dilin ötesindeki mistik diyarları yeni bir görsellikle sunuyor.

Arkaik Diriliş nedir, ne demektir?
Arkaik Diriliş ‘cennet bahçesi toplumuna’ geri dönüş özlemidir.

Tarih sona eriyor! Çünkü baskıcı kültür insanoğlunu kör bir düğüme doğru sürüklüyor ve kaos arttıkça hızla yanıt ve metaforlar arıyoruz. Her kültür, başı belaya girdiğinde geçmişe dönerek en tanıdık makul anı ya da dönemi arar.

Yaşadığımız en makul anı aradığımızda bundan 15.000 yıl öncesine gidiyoruz… Tarihten Tektanrıcılıktan ve militarizmden önceye, kölelikten, mülkiyetten, savaştan ve sesçil alfabelerden öncesine. Ve gelecek bizi başladığımız bu noktaya geri getiriyor.

Yirminci yüzyılın gizli inancı ve düşünce biçimi aslında bize sunulduğu gibi Modernizm değil, Arkaik'e özlemdir, yontma taş devrine duyulan nostaljidir. Bu özlem, vücut sanatı, soyut dışavurumculuk, gerçeküstücülük, caz, rock and roll, Elektronik müzik kültürü, M-Teorisi ve katastrofi teorisinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Yirminci yüzyıl zihni ve sanatı Afrika’nın mantar kaplı ovalarında bir zamanlar yaşadığımız cennete karşı derin bir özlem içindedir. Orada oluşan bitki-insan simbiyozu sonucunda, bir anlamda hayvan bedeninden kopup, alet kullanan, kültür yaratan ve yaratıcılığını keşfeden varlıklar haline gelmiş durumdayız.

İhtiyacımız olan, yeni bir mit, yeni bir söylencedir.

Bize gereken, bu evrende nereye doğru gittiğimizi gösteren yeni ve gerçek bir öyküdür.

Bu yeni gerçek öykü, bir tümör gibi insan beynine yerleşen egonun, baskıcı kültürün, maddecilerin, tüketim zihniyetinin yenilgisidir.

Arkaik Diriliş'in anlamı aslında Şamanizm, “Mest Olma” ve “Komünal hayat”la birlikte ego’dan arındırılmış bir yaşam biçimidir.

Hakan Hısım’ın gizli naratif’ten arınmış, doğrudan ve düşüncenin ötesinde, hayal gücünüzün sınırlarını zorlayacak, figüratifle soyut resmin sınırlarında gezinen, pop-art’a yeni bir ufuk açan sergisine bekliyoruz.

Adres: Veni Vidi Özel Göz Sağlık Merkezi
Bağdat Cad. No: 257 / A Caddebostan
Tel: (216) 411 20 50

Tarih : 1 Mayıs – 15 Mayıs 2008





  Alıntı ile Cevapla