Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-11-2007, 10:38 AM   #4 (permalink)
shamanic
Administrators
♥Ozlem Şahin ♥
 
shamanic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,030
Tesekkür: 13,842
2,276 Mesajinıza toplam 13,392 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
shamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond repute
Standart Ynt: ağız ve diş sağlığı

bu konu beni korkutuyo... ama çok önemli bir konu... şu anda hiç çürüğüm yok ama gitmem lazım ..
dişçi korkusuna dişlerime çok iyi bakarım.. korkudan olsa gerek illa bişiler çıkar...

ağız ve diş sağlığı nasıl korunur?



diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir.

diş çürümelerinin önlenmesinde sularda yeterli flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır. diş eti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir.

dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere başvurularak gerekli tedavi sağlanmalıdır.

aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar.


diş fırçalama tekniği

dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. en uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir. uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanır. diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır. aşırı kullanımlar diş sağlığı açısından zararlıdır.

diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır: fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür.

1. diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.

2. daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.

3. daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.

fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.

diş fırçası kişiye ait bir araçtır, başkalarıyla paylaşılmaz. diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda değiştirilmelidir. gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır. bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir.


diş ipi kullanımı

diş ipi, diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaştırılması açısından çok yararlı bir araçtır. çok küçük yaşlardan başlanarak uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerinin öğrenilmesi gerekmektedir.

dişler fırçalandıktan sonra diş ve diş eti çizgisi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmesi için diş ipi kullanılır. bu artıklar en önemli çürük nedenlerindendir.

1. otuz santimetre kadar diş ipi alınır. diş ipinin bir bölümü bir elin orta parmağına diğer ucu da diğer elin orta parmağına dolanır. ipin bir bölümü ortada kalmalıdır.

2. ortada kalan ip bölümü işaret parmağı ile geriye doğru itilir.ip, dişler arasından geçirilir. bu hareket sırasında sert olunmamalıdır. ip diş etine kadar indirildikten sonra ağız boşluğuna doğru diş aralarını sıyıracak biçimde indirilir. bu sırada diş etinin kesilmemesine özen gösterilmelidir.

3. aynı uygulama diğer bir parça ip alınarak alt dişler için de tekrarlanır.




__________________
ben mevlana değilim, insan ol öyle gel..
shamanic isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla