Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Türkçe Odası (http://www.hayatimdegisti.com/forum/turkce-odasi/)
-   -   Senin diline ne oldu? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/turkce-odasi/617962-senin-diline-ne-oldu.html)

shamanic 10-03-2011 04:23 PM

Senin diline ne oldu?
 
Senin diline ne oldu?

Önceden postaya mail demezdin. Şimdi e-postaya mail der oldun.

Halâ fotoğrafa resim dersin, kaldıki resime de resim diyorsun. İkisini de karıştırsan karma olurdu en azından. Fotoğraf ne peki? Yok öyle bir şey değil mi?

İngilizce daha mı çekici? Kendi dilin küflendi mi? Adını da değiştir o zaman. Sonra da kimliğini. Evrensel dil mi? Hani diğer dillerin yok olmasına katkı sağlayanından… sonrada kültürlerin… benliğini saymıyorum zaten yeni tarzın onu halleder yürekten. Evrensel yürek ne de olsa.

Mesaj göndermeyi de bir öğrenemedin; ya atarsın ya çeker… blook
yoyo olsa haklısın.

Tamam değil de ok desem anlarsın. Yay da koyalım yanına yalnız kalmasın.

Aslında sana yanlız kalmasın desem tamamsın, hiç eksiğin kalmaz. Fullsün yani kaptın şimdi. Beceriksizim ama yinede help me diyemiyorum. İçimden geldi kimse maximum alınmasın diyorum.

Arslan Çehrelioğlu'nun kaleminden

http://www.picresize.com/images/tturkce.jpg
Site içinde yüzlerce cümleyi anlam ve imla yönünden hatalı olduğu için okuyamıyorum.. Anlamlandıramıyorum..

Evet ben de hatalı yazımlar yapıyor olabilirim,
ancak bir paylaşım sitesinde olduğumuza ve derdimize derman, fikirlerimize yorum beklediğimize göre biraz daha özenli ve düzenli akıcı okumaya sahip mesajlar yazmamızın faydası olacağına inanıyorum..

Uzun yazılarda paragraf kullanmak da bu konuda görsel olarak daha rahat takip etmemizi sağlayacaktır.

Dikkatli olan tüm dostlarımıza şimdiden yürekten teşekkür ederim..

Sevgiler

Shamanic Özlem Şahin

hayat kadere inat 10-03-2011 04:54 PM

Cevap: Senin diline ne oldu?
 
bilimsel açıklamalarda nörofiziksel dürtünün yarattığı birlik oluşturmayı farklı algılama olmalı
kimlik bulma çabaları ilgi çekebilmek adına oluşturulmaya çalışılan tarz yaratan konuşmalar aslında insanları yoran sistemlerdir.manevi yorgunluk içinde başlangıç noktasına geri dönüş kaçınılmaz .nasııı yaneeee:)

Işıldayan Safir 10-03-2011 05:12 PM

Cevap: Senin diline ne oldu?
 
Konuşmalarda dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da nezaket bana göre. Bazı kelimelerin çok kaba şekilde telaffuz edilmesi (Burada dilin dönmemesi ya da şiveden bahsetmiyorum) inanılmaz derecede itici oluyor. Dilin küflenmesi güzel bir tabir olmuş. Ben dilin küflenmesi tabirini bu tür konuşmalar için de kesinlikle kullanabilirim.

Site içinde bu tür şeylere rastlamamızın nedeni günlük yaşantımızla ilgili tamamen. Argo bir ifadeyi mesajın içinden sildiğim için işitmediğim laf kalmamıştı. Onu anımsadım. ttli3 Bazen öyle bir hale getiriyoruz ki küfürün, argonun konuşmalarımızı eğlenceli ve daha samimi bir hale getirdiğine inanıyoruz. Bir ara gördüğüm imla yanlışlarını düzeltiyordum. Sonra korktum. girlhaha

Yazım yanlışı veya imla hataları hepimiz yapabiliriz. Bu çok normal bir şey. Ancak ben şu şekilde düşünüyorum. Diyelim ki tamamen özensiz bir mesaj var. Kelimeler tane tane "dğl de şu şklde yzlmş." Bazen kullanılan kelimeleri kavrayamıyor insan. Ben bu tür mesajlarda kişinin iyi ya da kötü deneyimlerini, hislerini önemsemediği duygusuna kapılıyorum. Ya da küreselleşmenin başka bir boyutu mu bu da diyorum. Zaman mekan sıkışmasından söz ediyoruz. Her şey hızlandı. Hızlı yemekler tüketiyoruz. Sabah kahvaltısını İstanbul'da, akşam yemeğini Paris'te yiyoruz. Alışverişlerimizi internet üzerinden yapıyoruz. Hatta internet aracılığıyla üniversite eğitimi alıyoruz. Yazmaya vakit ayıramıyor muyuz? Hepimiz çok mu meşgulüz? Pratik çözümler arıyoruz her konuda. Bu da öyle bir şey mi acaba? :)

İlginç şeyler... Bakalım daha neler göreceğiz? ttli3

Sevgiler. actionsmile

planner 10-03-2011 05:43 PM

Cevap: Senin diline ne oldu?
 
Açıklamalarınız çok güzel sevgili yöneticilerim. Ben her yerde savunurum dili, bazen çokça takıldığım için bu konuya, sert tepkiler de alırım. Mühim değil. Bir şey eğer sizi duygusal olarak olumsuz yönde etkiliyorsa orada sorun vardır ve üzerinde çalışılması için duygular aracılığıyla sinyal veriyordur. Buna yürekten inanırım. Tepki verenleri bu konuya çekebilmek de bir şeydir.:)

Özellikle böyle bir site içinde, karşılıklı yardım için anlaşabilmenin çok önemli olduğu burada yazıma daha da dikkat edilmelidir. Kendimizi ifade edemiyorsak karşımızdaki kişi/kişilerden beklentimiz ne olabilir ki? Atıyorum, sürekli ağlayan biri geliyor, "hep ağlıyom moralim çk bozuk ltf bana yrd edin" şeklinde bir dil kullanırsa benim anladığım bu kişinin ağlamayı bile beceremediği olur. Bunlar ufak ama önemli detaylar. Burada insanlar birbirlerini yazdıkları aracılığıyla tanımaya çalışıyorlar ve bu yönde fikirler gelişiyor. Biraz daha özenelim, lütfen.

Işıldayan Safir 27-03-2011 10:50 PM

Cevap: Senin diline ne oldu?
 
Alıntı:

planner Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 792752)
Kendimizi ifade edemiyorsak karşımızdaki kişi/kişilerden beklentimiz ne olabilir ki?

Evet... Bu da çok doğru bir nokta.

Sevgiyle kal planner. actionsmile

ipekibrisim 28-03-2011 12:12 AM

Cevap: Senin diline ne oldu?
 
dil konusu gerçekten çok önemli... cep telefonları çıkalı çok olmadı ama kısa mesaj gönderirken 2 yerine 1 mesaj gönderebilmek adına yok edilen sesli harfler ve sıkıştırmalar internet üzerindeki yazışmalara da sıçradı. "nasılsınız, iyi misiniz", diyorum mesela (misiniz ekinin ayrı yazılışına bile dikkat ederek) cevap şu: "ii" tek bir "y" harfi midir insanı bu kadar yoran? sanki konuşmak bile istemiyor karşımdaki. ii=git başımdan bana göre.
selamlaşmak "selam"dan "slm" a ondan da s.a. ya döndü.. s.a diyorsa birisi size, aman dikkat a.s. demeyi unutmayın selamını almamış olursunuz. hemen arkasından "nbr" derse çift "ii" yi yapıştırıverin. aman geç kalmayın çok acelemiz var. harflerin yarıdan fazlasına tenezzül edecek kadar bile vaktimiz yok. nereye yetişeceksek?
bir de "cam" var eklemeden geçemeyeceğim. daha iki kelam edemeden -zaten iki kelam iki harfe denk düşüyor da..- "cam var mı cam açsana" diyenler sözüm size: evde ne kadar cam çerçeve varsa indirip "yok cam felan" demek istiyorum hepinize...
doğru iletişimde dili dogru ve yerinde kullanabilmek çok önemli ve değerli.... değerlerin unutulmadığı bir dünya dileğiyle....

Işıldayan Safir 06-05-2011 01:16 AM

Cevap: Senin diline ne oldu?
 
Arkadaşlar hepimiz burada yazanları okuyorsak en kötü ihtimalle bir ilkokulu bitirmişizdir; imla ve yazım kurallarını öğrenmişizdir diye düşünüyorum. Sadece sözcüklerin yazılış şekilleri değil başka yanlışlarda var yazılı iletişimde sık sık yapılan. Daha doğrusu dikkat edilmeyen, çoğu zaman da önemsenmeyen...

Ben foruma konu açacağım zaman açacağım konu alıntı olsa dahi üzerindeki yazım yanlışlarını kendimce düzeltmeye çalışırım. Yani konu üzerinde gerekli gördüğümde -ki gerekli görmediğim konu hatırlamıyorum- oynamalar yaparım. Bazen dikkat ediyorum acaba bilinçsiz mi yapılıyor diye ama her yazıda aynı olduğunu görünce insanların tarzı hakkında fikir ediniyorum ve bazı kişilerin yazılarını okumam imla ve yazım kurallarına devamlı uymadığı için. Çünkü bir kere okunulası gelmiyor bana. Mesela benim bildiğim bir tek üç nokta vardır. Onun yanına 2, 3, 4 nokta daha eklenmesi hoşuma gitmediği gibi iki nokta konup bir noktanın yok sayılması da saçma. Ne oluyor yani nokta sayısı artırılınca? Anlam mı derinleşiyor?

Özellikle yazarlar bu konulara dikkat etmiyor ve çok kitapta gözlemledim. Ayrıca bu konuda çevirmenlere de çok iş düştüğünü düşünüyorum. Çünkü okuduğum bazı çevirisi yapılmış kitaplarda yazım kurallarına pek önem verilmediğini gözlemledim. Tabii tüm yazarlar ve çevirmenler olarak genelleyemem. Dilimize özgü bir durumda değildir elbette bu. Ama imla ve yazım yanlışlarıyla dolu bir kitabı okumak pek içimi açmıyor. Yazım yanlışlarını düzeltmekten okuduğumu anlayamıyorum. :)

Yıllardan beri süregelen bazı nadide kelimelerimizin ısrarla yanlış yazılıp, yanlış telaffuz edilmesiyse ayrı bir cümbüş... Çocukluğumdan beri herkes diksiyonumla alay ederdi. Egom nasıl kabardıysa şimdi de ben insanların konuşmasını beğenmiyorum. :)

Yanlız diye bir kelimemiz yok... Onun doğrusu yalnızdır.

Herkez diye bir kelimemiz de yok... Onun doğrusu da herkestir.

Taktir kelimesinin anlamı damıtmak demektir. Ama nedense insanları "takdir" etmek isterken damıtıp duruyoruz. :)

"Her şey" ve "ya da" sözcükleri de yazmış bulunduğum gibi ayrı yazılır. Birleşik yazılması yazım yanlışıdır.

Bir de aranızda kolonyaya kolonyağı diyen varsa açıklamasını istiyorum mümkünse. Neden kolonyağı denir hiç anlayamadığım bir konu çünkü. Kolonya, kolonyadır sonuçta. girlhaha

Neyse kendimi Türkçe Öğretmeni gibi hissettim bir an. Arada bir konuya girip yazarım ben böyle. O nedenle söylemek istediklerimin bir kısmını yazmadım. y789 Öğrencilerim bugünlük bu kadar... Dağılabilirsiniz. khkh56

Berilce 06-05-2011 10:30 AM

Cevap: Senin diline ne oldu?
 
Kendini doğru ifade edebilme, noktalama işaretlerini yerinde kullanabilme,
biraz da okuma ile ilgili, Türk halkı fazla okumuyor. En fazla dergi, kitap okuyan
millet Japonlarmış, bu insanların da başlarına gelen felaketi nasıl karşıladıkları,
soğukkanlılıklarını yitirmeyerek, olaylara akılcı yaklaşımlarını izledik, izliyoruz...
Her şey okuma, onu sindirme ile bağlantılı...

Işıldayan Safir 01-01-2012 07:51 PM

Cevap: Senin diline ne oldu?
 
İnsanın kendi dilini sindirememesi utanç verici... Kitap okumuyoruz ve bu nedenle kitap kullanmayı da bilmiyoruz. Mesajın bana bunu hatırlattı Berilce.

Özel ders veriyorum ve öğrencilerim İlköğretim 3. sınıf... Şuanda okulda noktalama işaretlerini öğreniyorlar. Kpss'ye hazırlanıyorum ve hala uygun yere noktalama işaretlerini yerleştirin gibi sorular çıkıyor. Yıllarca aynı konuları görüp sindirememek daha da kötü... Gelişmek gibi bir gayemiz yok. Özenti bir milletiz. Sadece bunu söyleyebilirim.

Ben de geçtim bu yollardan. Neyseki alışkanlık haline getirmemişim. Okumak önemli... Sandığımızdan çok daha fazla hem de...

Sevgiler.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:50 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.