Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Tartışma Fikir Telakisi (http://www.hayatimdegisti.com/forum/tartisma-fikir-telakisi/)
-   -   Dikkat (http://www.hayatimdegisti.com/forum/tartisma-fikir-telakisi/622525-dikkat.html)

Andayaşa 08-01-2013 07:58 AM

Dikkat

Dikkat nedir? sorusunu sormnızı istiyorum kendinize bir düşünün ne zaman dikkatli oluyorsunuz yada ne zaman başka birşey düşünmüyorsunuz ve bunu nasıl sağlıyorsunuz bir size sorayım dedim

maviinci 08-01-2013 01:00 PM

Cevap: Dikkat

ne olduğunu düşünmeye çalıştığında çoğu zaman olmayan şey ;))

sweeet 08-01-2013 02:45 PM

Alıntı:

Düşünceyi belli bir şey üstünde yoğunlaştırabilme gücü. Dikkat, bilincin odağıdır. Nesnel olarak, bütün duyumsal ya da belleğe yerleştirilmiş bilgilerden, daha sonra kullanmak için bir bölümünü seçmeyi gerektirir. Bir toplantıda konuşan çeşitli kişiler arasında yalnızca birini dinlerken bir resme bakarken şekilleri dikkate almaksızın yalnızca renklere yoğunlaşırken, kalabalıkta bir tanıdığı ararken ya da akıl bir problemi çözmeyi yoğunlaştırılırken, farklı verimlilik derecelerinde farklı dikkatler söz konusudur. Bireyin seçmek zorunda kalması algılamanın, düşünmenin ya da birçok şeyin aynı anda yapmanın bir sınırı olduğunu gösterir.

Dikkat bazen istemeden ve elde olmadan uyanır: Yoğun, tuhaf ya da önemli dış uyarıcılar tarafından çekilebilir. Bunlar yönlendirici tepki sağlar. Uyarıcı arttıkça organizma uyarıcıya yönelerek dikkatı hem düşüncesel, hem de [iziksel olarak başlatır. Herhangi bir biçimde uyarıcı tekrarlanır ya da sürekli olursa, dikkat tepkisi bütünüyle azalır ya da bütünüyle ortadan kalkar. Belirli bazı etkinlikler için dikkat gerekli değildir: Bir sahnenin gerekli fiziksel özellikleri (renk, boyut, biçim ve haraketi) dikkat harcama gerektirmeden belleğe yerleştirilebilir. Aynı biçimde, başlangıçta yoğun dikkat gerektiren bazı işler, daha sonraları öylesine otomatikleşir ki, öbür etkinliklerle birleştirilebilir. Fizyoloji uzmanları, dikkatin algılama sürecini hangi bölümlerin etkilediğini araştırmaktadırlar. Seçici dinleme deneyleri sırasında, deneklerden dinledikleri mesajlardan birini tekrarlamaları istenince, öbür mesajla ilgili dikkatleri dağılmış ve sonuçlar, bir kişinin iki mesajın genel özelliklerini aynı anda kaydedebildiğini, ama yalnızca birinin sözlü içeriğini tekrarlayabileceğini göstermiştir.

-alıntı-

vikipedia

Dikkati psikolojide böyle tanımlamışlar.

sweeet 08-01-2013 02:50 PM

Bence dikkat bazen odaklanma yeteneğidir. Bazen de istemsiz olarak dikkat ettiğimiz şeyler olabiliyor. O zaman yetenek kelimesi yerine başka bir kelime ile fade edilebilir. Bazen kelimesini kullanmamın nedeni bu.

Dikkatimi kontrol edebildiğimiz sürece istediğimiz şeylere odaklanabiliriz. Sanırım dikkatin farkındalıkla da ilişkisi var. Farkındalık bir yerde bizim için faydalı olan şeylere istediğimiz her an dikkat edebilme, istemediğimiz uyarıcılara karşı da kendi algılarımızı kapatabilmektir.

sweeet 08-01-2013 02:51 PM

Ayrıca dikkat algıda seçicilikle de yakından ilgilidir. Ne için algıda seçiciliğimiz gelişmişse ona dikkat kesilmemiz daha kolaydır. Dinlediğimiz telkinler de bizim olumlu düşüncelere karşı algıda seçiciliğimizi arttırma yönünde çalışıyor ve çevreden gelen olumlu mesajları daha çok algılıyor daha kolay dikkat edebiliyoruz.

Andayaşa 08-01-2013 07:43 PM

Ben telkin dinlemeyen bir çok kişi tanıyorum ve gayette dikkatliler.Bana göre dikkat o anda olmaktadır başka bir yere gitmememiz bizdeki gezenin sadece orda olmasıdır.

sweeet 09-01-2013 12:09 PM

Alıntı:

Ben telkin dinlemeyen bir çok kişi tanıyorum ve gayet de dikkatliler.Bana göre dikkat o anda olmaktadır başka bir yere gitmememiz bizdeki gezenin sadece orda olmasıdır.
Zaten yazdığım yorum sadece bir örnekti ve olumluya dikkat etmek için bir yoldu. Tamamen kendi deneyimlerime dayalı bir çıkarımdı. Tabi ki dikkat için telkin dinlemek şarttır diye bir çıkarımda bulunulması doğru değil. Ayrıca dikkat sağlamak amaçlı müzikler ve geliştirilmiş ses frekansları da mevcut ancak dikkat için en önemli güç insanın içinde. Odaklanma her zaman her durumda mümkün olabilir. Neye odaklanacağımızı kendimiz seçebiliyor olmalıyız. Bu bizi güçlü yapar. Diğer taraftan istemediğimiz şeylere odaklanıyorsak bu bilinç altı mesajlarının kontrolünde olabilir ve bu da bizi güçsüz kılar.

Andayaşa 09-01-2013 10:44 PM

Peki neye odaklanmalıyız ?

sweeet 09-01-2013 11:10 PM

Neye ihtiyacımız varsa ona odaklanmalıyız. Mesela ağrı veya acı çekiyorsak bundan başka bir şeye odaklanmalıyız. Ya da yaptığımız işe odaklanırsak konsantrasyonun gücü ile en verimli sürede, en iyi şekilde işi tamamlayabiliriz.

Eğer birey olarak yeterli farkındalığa sahipsek istediğimiz şeye kolayca odaklanabiliriz. Ama ego kontrolünde isek o zaman odaklanmak çok daha zor bir iş olabilir. Ya da özün istediği şeye odaklanmak zor olur.

Andayaşa 10-01-2013 09:27 PM

Ben birşey uyguluyorum herkese iyi gelecek nefese odaklan yani nefes alıp verişine.(Derin nefes al tut ver bir kaç kere böyle yap daha sonra ise normal bir şekilde nefesini takip et) başka bir yere gitmiyorsun bunu hep alışkanlık haline getirirsen hep o anda olursun ve ne yapman gerektiğini bilirsin.

WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:06 PM.