Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Tarihten Telkinler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/tarihten-telkinler/)
-   -   Türk Şehitlikleri Bulunan Ülkeler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/tarihten-telkinler/9367-turk-sehitlikleri-bulunan-ulkeler.html)

GMA 26-05-2008 11:46 AM

Türk Şehitlikleri Bulunan Ülkeler
 
http://img69.imageshack.us/img69/7050/pusan1zr2.jpg
Kore Cumhuriyeti'nin Pusan kentinde bulunan ve Birleşmiş Milletler tarafından yaptırılmıştır. Kore Savaşı'nda hayatını kaybetmiş askerler BM Çokuluslu Gücü'nün askerleri için yaptırılmıştır. Türk askerlerinin yattığı kısıma "Pusan Türk Şehitliği" adı verilmiştir.

14.4 hektarlık bir alanda kurulu olan şehitlik 18 Ocak 1951'de inşa edilmiştir

*************

30 ülkede 77 şehitlik var

Milli Savunma Bakanlığı'nın istatistiklerine göre 5 kıtada, 30 ülkede 77 şehitlik var. İstatistiklere göre Türk şehitlikleri bulunan ülkeler şunlar: Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Burma, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Irak, İsrail, İngiltere, İtalya, Japonya, KKTC, Letonya, Libya, Macaristan, Malta, Mısır, Polonya, Romanya, Rusya, Suriye, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün, Yemen, Yugoslavya, Yunanistan


******************
Berlin Türk Şehitliği


Berlin Türk Şehitliği, Prusya Krallığının bir armağanı olarak; dost ve müttefik Osmanlı ve Prusya devletlerinin kurmuş oldukları Türk-Alman dostluğunun bu güne kadar ki bir simgesi olmuştur. Alman-Türk dostluğu esasen 1711 yılında tahta çıkan prusya Kralı I. Friedrich Wilhelm zamanında başlamıştır. Kurulduğu zaman Avusturya, Fransa ve Rusya' ya nisbeten küçük olan bu krallığın korunması için I. Friedrich, içinde müslüman Türk atlı birliklerininde bulunduğu düzenli bir ordu oluşturmuştu.

Friedrich Wilhelm'in oğlu, meşhur Prusya Kralı II. Friedrich Wilhelm (Büyük Frederik)' in hükümeti zamanında bu dostluğa daha da önem verilerek ilk Osmanlı-Prusya Dostluk ve Ticaret Anlaşması imzalanmıştır. Ayrıca Büyük Frederik'in şu sözü, bu günkü Türk ve Alman toplumlarının karşılıklı ilişkileri bakımından özel bir anlam içermektedir: '' Eğer türkler gelip ülkemde yerleşselerdi onlara camiiler yapardım ''. Bu temel anlayışın ışığında daha sonra ki Prusya Kralları da Osmanlılara daima sempati beslemiş ve yakınlık duydukları bu Türklerle her zaman dostluk ilişkileri içinde yaşamaya özen göstermişlerdir.



Üç yüz yıla yakın bir zamandan beri süregelen bu güzel dostluğun simgesi olan Berlin Türk Şehitliği nasıl kuruldu?

Devlet-i Ali-yi Osmaniye'nin ilk ikametli (sürekli) sefiri olarak 3 Haziran 1797 günü Berlin'e gelen devlet Adamı, şair ve mutasavvıf Giritli Ali Aziz Efendi burada 29 Ekim 1798 tarihinde vefat etmişti. O zamanlarda memlekete cenaze nakli sözkonusu olamayacağından, dost Osmanlı İmparatorluğunun elçisi için Prusya Kralı III. Friedrich Wilhelm, bu günkü Urbanstrasse' de (Geibelstrasse'nin Urbanstrasse'ye açıldığı yolağzının karşısında) bir yer tahsis etmiştir. Kısa bir süre sonra 28.04.1804 tarihinde, Osmanlı maslahatgüzarı Mehmed Esad Efendi Berlin' de vefat edince Ali Aziz Efendi' nin yanına defnedildi.

Bu iki yatırımızın mezarları daha sonra unutulmuş, ot ve fundalıkların arasında kaybolmuştur. 1836 yılında garip bir raslantı suretiyle yeniden bulunan küçük Türk mezarlığına 1839 senesinde Osmanlı sefaret serkatibi Rahmi efendi, 1853 yılında Rasım Efendi isimli harbiye talebesi ve 1854 senesinde Aziz Ağa adında bir Türk genci defnedilmişlerdir.

1866 yılında eski Türk mezarlığı, zamanın Osmanlı Padişahından izin alınmak suretiyle lağvedilerek, orada mefdun bulunan beş mevta, Prusya Kralının hibe etmiş olduğu bugünkü Columbiadamm' da ki yere nakledilir. Birinci Dünya Harbinde yaralanarak tedavi için getirildikleri Berlin' de irtihal eden Osmanlı subayları da burada defnedilince mezarlığa '' Şehitlik '' denmeğe başlanmış, daha sonra resmen '' Türkiye Cumhuriyeti. milli Savunma Bakanlığı Berlin Türk Şehitliği '' ünvanını almıştır




GMA 26-05-2008 11:47 AM

Ynt: Türk Şehitlikleri Bulunan Ülkeler
 
http://img174.imageshack.us/img174/2528/51538999lk0.jpg

Şehitliğin Yeri: Girne/Kıbrıs
Şehitliğin Açıldığı Tarih: 1617
Şehitlik Hakkında Bilgi: Şehitlikte, 1522 yılında Rodos'un Türkler tarafından zaptı sırasında şehit olanlar ile adanın 1912 yılında İtalyanlar tarafından işgali sırasında verilen şehitlere ait kabirler bulunmaktadır. Ayrıca Kanunî Sultan Süleyman devrinde hizmet görmüş büyük Türk denizcisi Murat Reis 'in türbesi de bu şehitliktedir .


Baf Limanı önünde Kara Cehennem Cengi ve Murat Reis'in Rodos'taki türbesi
http://img174.imageshack.us/img174/3364/39526764my3.jpg

Denizciliğe Cezayir'de korsanlıkla başlayan, Turgut Reis'in yanında yetişen Murat Reis, Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı donanmasına girdi. Piri Reis, Murat Ali Reis komutasında birçok savaşa katıldı. Barbaros Hayrettin Paşa'nın Haçlı Donanması Amirali Andrea Doria'yla 1538'de yaptığı Pıreveze deniz savaşına Turgut Reis kumandasında reis olarak katıldı.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:23 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.