![]() |
Düzgün türkçe kullanmak "kibarlık" kullanmamak "kabalık" mış Merhabalar arkadaşlar sizlere açılmak istiyorum.. Ben önceleri yöreme ait şive'yi kullanırdım fakat zamanla çok fazla kitap okuma, üniversite ortamında bulunma (farklı şiveleri kaptım )gibi aktivitelerim oldu türkçe konuşmam da haliyle değişmeler oldu ve kelimeleri olduğu gibi kullanmaya başladım.. örnek vermek gerekirse gonuşmak yerine konuşmak diyorum artık. her neyse buna kimi insanlar kibarlık diyip beni eleştirdiler sen kibarlık yapıyorsun kendini bir şey sanıyorsun diye ithamlarda bulundular... "kibarlık" bu durum için çok yersiz değil midir? aslında kibarlıkda iyi bir şeydir ama bunu söyleyen insanlar demek ki kibar olmayı bile kendileri açısından lüx görüyorlar buna bir şey denmez zaten fakat, demek istediğim türkçeyi düzgün kullanmak ne zamandan beri kibarlık,düzgün kullanmamak ne zamandan beri kabalık olmuştur? Artık türkçe konuşurken korkar oldum arkadaşlar lütfen aydınlatır mısınız beni ben türkçe konuştuğum için kafama mı sıkmalıyım? Bu denli eleştirilmek sizce de yersiz değil midir? Siz mesela neden bu şekilde konuşursunuz? ya da neden konuşmak yerine gonuşmak demezsiniz? (demeyen insanlar için) |
Cevap: Düzgün türkçe kullanmak "kibarlık" kullanmamak "kabalık" mış Bence kafanıza takmayın kimsenin ne düşündüğünü. Herkes her şeyi söylüyor. |
Cevap: Düzgün türkçe kullanmak "kibarlık" kullanmamak "kabalık" mış 'Madem öyle,sizi de kibarlığa davet ediyorum ' diyebilirsin :) Daha güzeli , kibarlık yapıyorsun diye seni tenkit ettiklerinde.Gülümseyerek samimice teşekkür et.'Elimden geldiği kadar Türk dilini olması gerektiği gibi güzel konuşmaya çalışıyorum' de . dilin doğru kullanılması ve yozlaştırılmaması üzerine okkalı bir nutukta çektikten sonra... deyme keyfine :) |
Cevap: Düzgün türkçe kullanmak "kibarlık" kullanmamak "kabalık" mış Ben zaten karşı çıkıyorum bu farklılıklara bizim dilimiz tektir ve her yörede her tarafda olduğu gibi kullanılmasını istiyorum.Ki zaten doğru olanda bu değil midir?. Doğru olan "Türkçe kelimelerinin türk dil kurumunda geçtiği gibi kullanılması gerekir eğer kullanılmıyorsa dil yozlaştırılmış olur" bu tanımı eğer yapabiliyorsak ben bunu her zaman bu denli savunurum.Yani arkamda bir kaynak olmuş olur. Yani düzgün türkçe kullanılmasının kibarlık ile mukayese edilmesi mi gerekir? Bunu söyleyenler cahil değil midir? |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:42 PM. |