![]() |
bireysel emeklilik ssk, bağ-kur veya emekli sandığı gibi sosyal güvenlik sistemlerinin haricinde kişinin kendi isteğiyle girdiği devlet güvencesinde ve özel sektörce yönetilen bir emeklilik sistemidir. ödenecek katkı paylarını kişi kendi bütçesine göre ayarlayabilir ve emekliliğinde bunları maaş olarak mı yoksa toplu para olarak mı geri alacağını kendisi belirler. şili de 80 li yıllarda zorunlu olarak uygulanan özel emeklilik sistemi sayesinde şili gsmh sı içinde tasarrufların oranı hergeçen gün artmış ve kişisel tasarrufun bu denli artması sayesinde sosyal-siyasal-ekonomik tercihler olumlu yönde değişmiştir. özellikle abd ve bazı avrupa ülkeleri bu değişimi yakından izlemiş, kendilerine has özellikleri göz önüne alarak bireysel emeklilik sisteminin temellerini atmışlardır. bu nedenle tuzları kurudur. biz de 27.10.2003 tarihinde ilk uygulama gerçekleşmiş ve ilk katılımcılar sisteme dahil olmuştur. 11 şirket faaliyet içindedir. katılımcı sayısına göre ilk 4 şirket: anadolu hayat emeklilik garanti hayat emeklilik yapı&kredi hayat emeklilik oyak emeklilik tir.. sistemde 3 yılda yaklaşık 2,6 milyar ytl fon birikimi oluşmuştur. 1.160.000 kişi sisteme dahil olmuştur. www.egm.org.tr adresinden ayrıntılı bilgi alınabilir. www.spk.gov.tr de fon birikimi ve katılımcı sayısına göre şirket dağılımını gün gün bulabilirsiniz. benim 2 adet sözleşmem var biri oyak emeklilik ten diğeri de garanti den.. fon performansı açısından oyak bariz önde gidiyor garantide olanı da oyak a aktarmayı düşünüyorum.. iyi ki girmişim dediğim bir sistem..ne olacaktı buraya yatırdığım paralar..yiyecektim..en azından 6-7 mia para birikti.. ha çıkarken %15 stopaj kesiyolar o kötü..ama vergi indirimi vs. var.. çocuğu olan herkes bilgi alsın derim.. şahsi fikrim: keşke ssk süper olsa da bu kapitalist örgütlenmeler olmasa..ama hayat keşkelerden baret değil ne yazık ki..önelem almalı..) koşulları önceden belirlenmiş bir sözleşme çerçevesinde aşağıdaki esaslara dayalı olarak faaliyet gösteren emeklilik programıdır. - çalışanlar bireysel hesaplarına düzenli olarak katkı payı yatırırlar. - bu katkı payları çalışanların emeklilik döneminin başlangıcına kadar etkin bir fon yönetimiyle değerlendirilirler. 56 yaşından önce çıkılması yasa ile zorlaştırılmış bir sistem birlikte emekli olunan arkadaşlar tarafından tepki çekecek olan emekliliktir. -beyler bireysel oynamayalım! -ohoo gömdün kafanı gittim be olum! Kaynak: İtüSözlük |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:23 PM. |