![]() |
acıka acı biber salçası,ceviz ve çeşitli baharatlardan yapılan enfes meze.ekmeğe sürülüp afiyetle yenir. abhazyadan anadoluya gelmiş bir lezzettir.gerçek ev yapımı acıkanın tadına doyum olmaz çünkü içindeki baharatlar bizim abaza otu diye adlandırdığımız nadir otlardır. bunlar:asıpra,arahana ve ahushadır telaffuzları okunduğu gibi değil daha bi gırtlaktandır. iki çeşidi vardır: -kahvaltılık acıka:cevizli acısı azdır. -yemeklik acıka:yemeklere konulur acısı boldur.içinde ceviz bulunmaz. her iki çeşiti de bizim köyde farklı bir şenlik havasında binbir zahmetle yapılır.kazanlarda biberler kaynatılır cevizler ezilir haşlanan biberler süzülür vs vs vs... dün annanemin 100 kilo biberle yapımına başladığı besin. yapımı biraz meşakatli olmasına rağmen tadına doyum olmayan lezzet. özellikle köy ekmeği , tereyağ , ve kahvaltılık acıka muhteşem üçlüdür. yemeklik acıka ise abazalar tarafından tuz olarak kullanılır. yemeklere ayrı bir tad katar. çemenle uzaktan yakından alakası olmayan kahvaltılık. kuzey kafkasya'ya has bir lezettir. abazalar'da bu isimle anılır. adigeler'ce ise bu kahvaltılık için şığuşıbji ismi kullanılır. cevizli olanı kahvaltılıktır. cevizsiz olanı da yemeklere katılır. leziz yiyecek.. Kaynak: İtüSözlük |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:45 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.