![]() |
kayısı kurusu tadı o kadar harika olmamasına rağmen bağımlılık yapan, tabaktaki bitmeden kendini bıraktırmayan besin maddesi. sabahları aç karna yendiğinde bağırsaklara önlenemez çalışma ivmesi kazandıran meyve kurusu. karın ağrıtmak ve motoru bozmak isteyenlerin tercihi olan yiyecektir. hafif kurumuşları yemeliktir ve aşure gibi karışımlara katılır. bir de çok kurutulmuşları vardır,yenilemeyecek kadar serttirler. bunlar da genelde reçel yapımında kullanılır. malatya pazarı'nın kutu içinde şekerleme gibi sarılmış halde satılan kayısı kuruları vardır. bunlar malatya kayısılarından yapılır ve tadından yenmez. tabi bir de genel isim olarak: henüz hoşafı yapılmamış olan çir. bir bakıma evde kalmış olan çir. türüne ve kurutma şekline göre birbirinden lezzetli olan kuruyemiş türüdür. tüketim şekli de birbirinden farklıdır: içerisine kayseı bademi konarak yendiğinde ayrı bir güzeldir, hoşafı ayrı bir güzel.... ya aşure içerisndeki haline ne demeli? besleyici ve kalorisi yüksek bir besindir. malatya'ya gidip bizzat durumu yerinde tespit etmeli ve bu doyumsuz tada ulaşmalıdır. * kabızlığa birebirdir. sevdiklerim bu besin maddesine bayılırlar bi ben bayılamadım yediğim ikiyi üçü geçmemiştir..çok yararlı yemenize bakın okulun bitmesine iki gün varken çektiğim para sıkıntısından dolayı karnımı doyurmak için yemek zorunda kaldığım ve o olaydan sonra ağzıma bile süremediğim meyve kurusu. az kaynatıp, şerbete yatırıp, ortaları yarılarak, içlerine kaymak tıkılası, üzeri cevize bulanası lezzet. yaş kayısının kasalara konduktan sonra islim damı denilen ve hava girmeyecek şekilde kerpiçten yapılmış yaklaşık 5-6 metrekare odalarda istiflenmesi ve 24 saat boyunca çinko bir kabın içinde yakılan kükürt eriğiyinden çıkan gazlarla kimyasal işleme tabi tutulması sonucunda elde edilen yemiştir. islim damından çıkartılan kayısı güneşe serilir havalandıktan sonra çekirdekleri tek tek çıkarılır.zahmetli bir iştir. Kaynak: İtüSözlük |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:45 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.