![]() |
kısa kes aydın havası olsun sünnetçiye söylenmeyecek bir söz aydınlıların beni bi çay yapıver den sonra en sık kullandığı söz öbeği. karizma bi sözdür bu sözün doğrusu kısa kes aydın abası olsundur. niyedir? hemen söyleyelim. aydın yöresinde zaybekler abadan yapılan dizleri açıkta bırakan potur giyerlermiş.vaktaki 2. mahmud han bazı libasların giyilmemesine dair bir kanun çıkardı o zaman abanın yerine kara don giyilmesi de mecburi olmuştur. bu durum sonucunda aba giymekten vazgeçmeyen zeybeklerle devlet idaresi arasında tartışmalar olmuştur. hal böyle olunca daha önce don diktirirken kısa kes aydın abası olsun dedikleri terzilere açıktan böyle bir sesleniş yapamayan zeybekler kısa kes aydın havası olsun demeyi yeğlemişlerdir. şu halde biz kullanımımızda hangisine uyalım be hocam sınavda hangisine puan verirsiniz? derseniz her iki yol da doğrudur evlatlarım. not: habere göre bir de kısa kes aydın helvası olsun diye bir deyiş de var imiş ancak ben sizin o körpe beyinlerinizi bulandırmamak için onu ayrı tutuyorum haydi bakalım! not: tarihi malumat için kaynak arayanlara www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=151118 Kaynak: İtüSözlük |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:56 AM. |