![]() |
meryem lisan-ı ibranî'de hizmetçi demek olan meryem kuran-ı kerimin surelerinden birinin de adıdıdr aynı zamanda. güzel bi kız ismidir. küçükken annesi tarafından beytülmukaddesin hizmetine verilmişti. bu yüzden adı hizmetçi manasına geliyor olabilir. meryem oğlu'nu babasız doğurmuştu. henüz evlenmemiş meryem'in kucağında çocuğu görenler meryem, baban fena adam değildi, anne de kötü bir kadı değildi. sen fena bir günah işlemişsin dediler. bunun üzerine kundaktaki çocuğa sorun dedi. yahudiler biz nasıl konuşalım ki bebekle dediler. bunu üzerine bebek isa şöyle konuştu: ben tanrı'nın kuluyum. o bana kitap ve peygamberlik verdi. beni mukaddes kıldı yahudiler konuşan bebeği görünce tırstılar. olayın babasız çocuk yönünün üstüne gitmekten de geri kalmadılar. meryemi büyüten eniştesi zekeriya'dan kıllandılar ve onu öldürdüler. yıllar geçip isa ölünce meryem anadolu'ya kaçtı. efes'e yerleştiği söylenir. bazıları da fransa'ya veya britanya'ya gittiğini iddia eder. grup yorum'un feda isimli albümlerinde yer alan arap halk şarkısıdır. mutluluk adlı filmde özgü namal'ın canlandırdığı karakterin ismi şarkının sözleri şu şekildedir: meryem meryem ti ğeyni meryeme vıl kalıp mıcruh beddü meryeme ya ğayni beddü meryeme meryem gelistuh şağır ğembi luh vıl kalıp mıcruh beddü merheme ya dilli beddü merheme meryem ya dilli vış şağır bttelli ğasker ğusmanli ahadu meryeme ya ğayni ahadu meryeme türkçe çevirisi: meryem, meryemim gözüm meryemim yaralı kalp meryemi ister ah gözüm meryemi ister meryem dama çıkmış saçlarını savurur yaralı kalp merhemini istiyor ah! merhemini istiyor ah meryem osmanlı askeri meryemi aldı ah gözüm meryemi aldı *grup yorum'un resmi internet sitesinden alıntıdır. dindar kadın anlamına gelen sözcük. her dini isim gibi, semavi dinlerin yayıldığı coğrafyalarda bulunabilen güzel bir isim. Kaynak: İtüSözlük |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:40 PM. |