![]() |
karabağ ermenilerin yüzlerce insan evladını katlettiği, soykırımın kralını yaptıkları yer. insanı can damarından vuran bir cem karaca şarkısı: karabağ'da talan var ak gerdana saldıran var demirsen durun geldim gözü yolda kalan var şeyh ahmet yesevinin yaktığı ateş ateş değil sanki şerbet iç dolu dolu binbir nakış söyler yerde kilimler ata yurttan balkana ille anadolu bu asla turan değil, muhteşem bir tufandır kavuşan elalem değil, can ile canan'dır şimdi türkü söylemenin tam zamanıdır iki gözüm bu işin yok sağı solu... sevgilim seyre çıkah burda gel ilk baharı, sevgilim seyre çıkah burda gel ilk baharı, gül açıb gelbimizin en şirin arzuları, gül açıb gelbimizin en şirin arzuları anadır arzulara her zaman garabağ, danışan dil dodağım tar, keman garabağ, garabağ can garabağ ana yurdum... garabağ can garabağ ana yurdum... bu çemenlerde gezir vakıfın şık gözeli, bu çemenlerde gezir vakıfın şık gözeli, ruhunu burdan alır natavan'ın gezeli. ruhunu burdan alır natavan'ın gezeli. anadır arzulara her zaman garabağ, danışan dil dodağım tar, keman garabağ, garabağ can garabağ ana yurdum... garabağ can garabağ ana yurdum... söz,müzik: ? ermenistan askeri güçlerinin 1994'de kontrolü ele geçirmesi ile karabağ'dan azerbaycan'a kaçan azerilerin hali hala içler acısıdır. azerbaycan devlet olarak bu insanları topluma tam olarak entegre etmekten kaçınıyor, çünkü bu karabağ'ın kaybının kesin bir şekilde kabulu anlamına geliyor. ermeni lobisinin baskısı sonucu abd'nin azerbaycan'a uyguladığı insani yardım kısıtlaması yüzünden yüzbinlerce göçmen yoksulluk sınırının altında yaşıyor. bebek ölümleri normaliden 3-4 kat fazla. çoğunluğu köylerden gelen halk şehir piyasasında kendisine uygun iş bulamıyor. azeriler ise karabağ bizimdir şarkıları yazmaktan ileri gitmiyor. ayrıca karabağ şu an dünyada en çok kara mayını döşeli yerlerden birisi. okulların duvarlarında çocukları mayınlara karşı eğiten, bir mayınla karşılaşılırsa neler yapılması gerektiğini anlatan posterler vardır. Kaynak: İtüSözlük |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:26 AM. |