![]() |
AHMEDE XANE sizce ne demek, AHMEDE XANE size neyi çağrıştırıyor? * Amedé xané ünlü kürd aydılarındandır.ve yazdığı kitaplar hala büyük bir ilgiyle okunmaktadır. Üniversitede ev arkadaşım okurdu sürekli....Ben de baktım... Aşk şairi imiş...... Kürtçe yazmış... Şimdilerde ilahlaştırılmaya calısılan siyasi kimlik giydirilmek istenen fani biri.. Bugun olsa idi ne derdi acaba? büyük Kürt şairi...meme alan destanının yazarı.......... walla tam olarak kim olduğunu bilmiyorum ahmede xaninin şiirlerini istiyorum Olsaydı eğer bir başı yücemiz İyilik sahibi bir şiir isteyenimiz Sikkeyle basılırdı bizimde külçemiz Ve kalmazdı böyle kuşkulu geçersiz Bizimde bir padişahımız olsaydı eğer Allah ona bir tac bağışlasaydı eğer EHMEDÊ XANİ bence büyük bir aşk şairi mem-i ala destanını şiire ve büyük aşka çeviren şair... Dünya edebiyatı içinde 7 adet kitabı bulunan deyerli bir yazar kendi döneminin bilim adamıdır mevlüdi şerifi ilk kürtçeye çevirende odur ağrı bölgesinin üstün yetenekli bilgesidir halen mazarı ağrıda bulunmaktadır dinsel tabulardan dolayi mezarı türbe yapılmıştır saygılarımla Kaynak:Antropoloji |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:41 PM. |