![]() |
YAĞCI sizce ne demek, YAĞCI size neyi çağrıştırıyor? * Soyadım, Göründüğü gibi benim de soyadım Yağcı. Gördesliyim (Manisa) yörük memleketidir. Soyadı kanunundan önce de sülalemin adı Yağcılar'mış yani ben Yağcıların Yavuz'um. Benim sülalemde de ne organik ne de inorganik(!) bir yağcılık yok. İki durum tespit ettim şu ana kadar soyadımla ilgili. Gördesli bir yaşlı anlatmıştı. Orda bir de Yağcıemir sülalesi var ve Kale kuşatma ve savunmalarının yapıldığı yıllarda nasıl Osmanlı ordusunda humbaracı, lağımcı vb gibi askeri gruplar varsa kızgın yağ ile savunma yapan bir yağcı grup varmış. Yağcıemir sülalesini kuran kişi o yağcıların komutanıymış rivayete göre ve benim büyük büyük dedem de o grupta bir askermiş. Yine o rivayete göre de soyadımız ordan geliyormuş. Bir başka durum da bizim oralarda bi yörük halısı türü olan yağcıbedir halısı yaygın olarak dokunur Yağcıbedir Halısı ismini Balıkesir İli, Sındırgı İlçesi Yağcıbedir Yörüklerinden almıştır. Yağcı soyadlı çok insanı yörüklerin çok bulunduğu bölgelerde duyabilirsiniz. Belki Yağcı soyadını en azından bizim buralarda alanların bu yörük soyundan gelenler tarafından alınmış olma olasılığı da büyük. Ayrıca Gördes (Manisa) -Sındırgı (Balıkesir) arasındaki dağın adı da Yağcı dağıdır. İlgilenenlerin bilgisine... Saygılarımla... soyadım bununda nihai kökeni belirsiz. araştırdım ben sülalede yağ satan kimse yok.. 'yalaka' manasında karadenizde kullanılmaz zaten.. (eskiden, karadenizde) babamı sıkıştırıyorum kadîm bir soyadı buldum, bakalım değiştireceğiz kısmetse [img]/images/smilies/smile.gif[/img] bu arada köyde akrabalarımızın lakabı 'maboçoğlu'. dolayısıyla geçmişe saygısızlık olmayacak soyadı değişikliği. Karadenizli isen...Mehmet YAĞCI'dan geliyor olabilir...Özellikle Rize'li isen... aha! eklemişler terimi [img]/images/smilies/smile.gif[/img] yağcı o bildiğiniz yalaka manasına gelmez yağ satan manasına da gelmez sordum ekrabanın ileri gelenlerine kimse bu soyadının nereden geldiğini bilmiyor Fatih'in soy ismi [img]/images/smilies/smile.gif[/img] Kaynak:Antropoloji |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:31 PM. |