![]() |
GARDAŞ sizce ne demek, GARDAŞ size neyi çağrıştırıyor? * Gardaş=Karındaş= Kardaş= Kardeş Güzel türkcemizde kardeş olarak bilinen bu kelime karındaş kelimesinden gelmektedir. Eskiden kadeşe aynı karından olduğu için karın arkadaşı yerine geçen karındaş kelimesini kulanırlarmış, daha sonra bu kelime kardaş olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sonunda kardeş olarak kulanılmaktadır. Fakat yurdumuzun her yöresinin bir şivesi bir lehçesi vardır gardaş kelimesini de benim bildiğime göre çukurova da çok kullanılır aynı anadan, Aynı babadan olan çocuklar kardeştir bazan anneler ayrı ola bilir vs...................... yorum yok kazım koyuncu için söylenmiş bir türkü... gökten bir yıldız kaydı karadeniz'e düştü aman aman gardaş yara yaralıyım onu sevenlerin yürekleri tutuştu susun kuşlar susun kara karalıyım aman aman gardaş yara yaralıyım bu amansız hastalık tatlı canını aldı aman aman gardaş yara yaralıyım kemençesi duvarda gitarı nerde kaldı susun kuşlar susun kara karalıyım aman aman gardaş yara yaralıyım kalksın dağların karı kervanım yürüyecek aman aman gardaş yara yaralıyım o güzelim saçları toprakta çürüyecek susun kuşlar susun kara karalıyım aman aman gardaş yara yaralıyım gene geldi yaz başı şenlenir yüksek dağlar aman aman gardaş yara yaralıyım demedi mi azrail var sevgilisi ağlar susun kuşlar susun kara karalıyım aman aman gardaş yara yaralıyım Adana ve civarına özgü oldugunu sanıyorum kardeş anlamında Kendi yöremize ait -SİVAS- Bir ifade.....manası, kardeş'dir... Azerbaycan Karabağ Dağıstan Çeçenistan Kırım... Tataristan Türkmenistan Özbekistan Kazakistan Kırgızistan Tacikistan Doğu Türkistan... Irak Türkmenleri Suriye ve İran Türkmenleri Batı Trakya Bulgaristan Türkleri... KKTC Bosna-Hersek Makedonya Gagavuzya İnguşetya... Ve daha niceleri.. Gedirdim yavaş yavaş Ayağıma deydi taş Senden bana yar olmaz Gel olak bacı gardaş olurmu yaa..... olmaaz.... gardaş sivaslılara ait bir laftır gardaş demek kardeş demektir Kaynak:Antropoloji |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:45 AM. |