![]() |
DAM sizce ne demek, DAM size neyi çağrıştırıyor? * Dam üstünde bekledim kücük bir serceydim aynada baktim kendime olmusum bir karga karga karga gak dedi cik su dala bak dedi ciktim baktim o dala yoktu orda karakarga eh artik bende sairler kervanina katilirim herhalde kac gündür natremen yapiyorum, yeter ya. Ne ay ışık verir ne de bir yıldız Güzelim hazindir dam geceleri Dışarıyı anımsatan bir albız Durur durur gelir tam geceleri Bazen inadına gecikir sabah Hesapladım on yıl geçmiş eyvah Hatıralar sanki canlanır vah vah Gel de gözlerini yum geceleri Arz ettim halimi hal böyle işte Hiçbir işe yaramıyor görüşte Başka şey istemem seninle düşte Beraber geçirsek tüm geceleri Karanlığa gömsem tüm geceleri Bazı yörelerde Hapishaneye dam derler Bazı yerlerde evlere DAM derler Bazı yerlerde de Evin Çatısına yani üstüne dam derler iki anlamda kulllanılır birincisi evin damı yanı çatı anlamında ikincisi dam eş anlamında kız arkadaş damsız girilmez kuralı en çok bayanların işine yarıyor [img]/images/smilies/smile.gif[/img] bu işte bir gariplik olmalı... Çatı. (Mesela: Damda Deli Var. Aziz Nesin) 1- Bina örtüsü. 2- Sundurma 3- Ahır. (hatta tam diyenler de var.) 4- Fransızca 'dame'dan. 'Damsız girilmez' Bunun şöyle olduğunu düşünürdüm eskiden (çok küçükken değil) . Yani kelimenin Fransızca 'hanım, bayan' gibi manalara geldiğini bilmezden evvel: 'Kadınlar erkekler için bir gölgelik ve yağmurdan korunmak için sığınaktır.' (mecazen tabii ki) 5- (dâm) (farsça) Tuzak. Nihândır bû-yı fitne târ-ı anber-fâm-ı zülfünde Nice subh-ı kıyâmet muhtfîdir şâm-ı zülfünde Dimağ-âşüftedir cân ârzû-yı kâm-ı zülfünde Dil-i mecrûhuma rahm eyle kalsun dâm-ı zülfünde Şikeste-bâl olan murgı edüp âzâd neylersün Kaynak:Antropoloji |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:37 PM. |