![]() |
EBU LEHEB sizce ne demek, EBU LEHEB size neyi çağrıştırıyor? * noldum deme, nolacağım de rasulullahın amcası olmak insanı kurtarmiyor... BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHIYM 1-) Tebbet yeda ebiy lehebin ve tebbe Ebu Lehebin iki eli kesilsin/ (Ebu Leheb) helak olsun... Ve helak oldu da. 2-) Ma ağnaanhü malühu ve ma keseb Ne malı ve ne kazandığı ondan bir şeyi önlemedi (ona fayda vermedi) . 3-) Seyasla naren zate leheb Alevli bir ateşe maruz kalacaktır (o) . 4-) Vemraetüh* hammaletel hatab Ve onun karısı da (o alevli ateşe maruz kalacaktır) ... Odun hamalı olarak. 5-) Fiy ciydiha hablün min mesed Boynunda hurma lifinden bir ip olduğu halde (bitmeyen azab) . Tebbet Sûresi, Mekke-i Mükerremede 6.sırada Fatiha Sûresinden sonra nazıl olmuştur... 5 ayettir... Adını, ilk ayetindeki "Tebbet" kelimesinden alır... Ayrıca, son ayetinden dolayı "Mesed" (hurma lifinden ip) sûresi de dedir... Bu sûrenin sebebi nüzülü hakkında şu rivayeti yazalım: Hz.Rasûlullaha: "En yakın aşiretini uyar! " (Şuara: 214) ayeti nazıl olduktan sonra, bir gün Rasûlullah a.s. Safa tepesine çıktı da"Ya Sabahah! "(Mekke örfünde bu hitap kırmızı alarm gibi hayati bir tehlikeyi duyurmak/uyarmak için kullanılır) " diye nida etti... Hayatında hiçbir kimseyi aldatmamış o emin zatın bu hitabını duyan Kureyş Onun yanında toplandılar ve "Sana ne oluyor, ne var? " dediler... Rasûlullah s.a.v. şöyle dedi: "Gördünüz mü (bir düşünün, ne dersiniz) ? ... Eğer size haber versem ki sabaha veya akşama bir düşman baskını olacak (tehlikedesiniz, tedbir almanız lazım) , beni tasdik eder miydiniz? "... "Evet" dediler... Bunun üzerine Rasûlullah s.a.v. buyurdu ki: "Muhakkak ki ben önünüzdeki şiddetli bir azabdan dolayı size bir uyarıcıyım (o azab ile sizi uyarıyorum) "... Bunun üzerine künyesi abdül uzza (uzza putunun kulu) olan Ebu Leheb: "Seni helak olasıca, bizi bunun için mi topladın? " dedi... İşte bu olay üzerine Tebbet Sûresi nazıl oldu... Tebbet Sûresinde: Sebeb-i nüzülünde anlatılan hususun ibretlik durumu... Rasûlullaha itaatsızlık ve muhabbetsizliğin akibeti... anlatılıyor... Kaynak:Antropoloji |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:24 PM. |