![]() |
EBE sizce ne demek, EBE size neyi çağrıştırıyor? * nine' dir nene' dir anneannedir, babannedir... bir de değili' mdir... [img]/images/smilies/smile.gif[/img] son bi de: değilimdir... e be! ünlem / daha ne denilebilir ki? Doğumda çocuğun doğumuna kolaylık olsun diye bulunan kimse Dünyaya gelirken ilk gördüğüm canlı [img]/images/smilies/smile.gif[/img]) ebem[img]/images/smilies/frown.gif[/img] geceleri ani feryadını...bir bardak su için yüzüme acizce bakışını... eskininin demlerinden vuruşunu...özlemlerini hasretlerini...camdan dışarı bakan 2 ürkek bakışı nasırlı ellerini,perdelenmiş gözlerini,çatlamış dudaklarını hiç unutmayacağım.... Bilirim azapların en kötüsü ötedir...ve ben senin için dualarda olacağım alışmıştım sana....geçen 7 yıla..... aile dışındakı herkesın sürekli andığı ve asla yuzunu hatırlayamadığıız hala aılemızden sayılan muhterem kıslıkler kavga ve küfür polemiğinde anılan, eli öpülesi kişiler [img]/images/smilies/smile.gif[/img] 'ebe' eski türkçede 'yaşlı kadın, nine' anlamlarına gelmektedir. Halen anadolunun bazı yörelerinde 'babaanne' yerine 'ebe' kelimesi kullanılmaktadır. Ben Ankara/Kızılcahamam'lıların babaannelerine 'ebe' diye seslendiklerine şahit oldum. Gelelim 'yaşlı kadın' anlamına da gelen 'ebe' kelimesinin çocuk oyunlarında ki anlamına.. oyunların zavallı aktörleri olan 'ebe'ler seçilmeden önce oyuncular arasında küçük yarışlar yapılır. Koşu bu 'ebe'leri belirlemekte vazgeçilmez yarıştır.(bknz. o piti piti nin icâd edilmediği günler) ve bu yarışlarda sonuncu olana yavaş ve geride kaldığı için alayla karışık ebe (yaşlı kadın) denilir.. Ebe köylü kızııııııı! Ebe köylü kızıııı! Kaynak:Antropoloji |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:28 PM. |