![]() |
ÖÐÜT sizce ne demek, ÖÐÜT size neyi çaðrýþtýrýyor? * Ögüt vermek haddimiz degil. Örnek olabilirsek ne mutlu. Eskiler öðüde nasihat derler. Vermesi kolay, almasý zordur. Halk Ozaný Karamanlý Nevzat, aþaðýda bir öðüt denemesi yazdý: Velev ki bu bir öðüttür Velev ki saltanat tahtýna çýktýn, Adaletin yoksa düþersin birgün. Kaynayan kazaný ocaða döktün. Çiðlikten kurtulur piþersin birgün. Ben oldum diyerek þýmarýr isen, Kýrýlýr dostlarýn çok olur küsen. Kavak yelleridir baþýnda esen, Bu kibri, gururu aþarsýn birgün. Kendine köle ol, ele güvenme. Haram mal getiren sele güvenme. Aylak serinleten yele güvenme, Kaldýrýr götürür þaþarsýn birgün. Her türlü davada yargýya sýðýn, Yasal yoldan olsun her türlü baðýn. Yoksa birdenbire kapanýr çaðýn, Hukukun peþinden koþarsýn birgün. Boyundan büyükçe iþlere girme, Çevrene huzur ver sinirler germe. Kendine hakim ol, yüksekte görme, Verilen gazlarla þiþersin birgün. Musa deðilsin sen, gezme asayla, Nevzat gözlüyor bak büyük tasayla. Sidik yarýþtýrma sakýn yasayla, Tutamaz donuna iþersin birgün. Halk Ozaný Karamanlý Nevzat nerden hükmolunmuþ acep öðüde var hacet? Sercenin avciya ögüdü Avcinin biri kus avlamak icin tuzak kurmustu. Tuzaga kücük bir kus yakalandi. Minik kusu eline aldi, hayret! Minik kus konusuyordu... Minik kus: -' Ey büyük efendi! Sen bircok koyunlar, sigirlar, develer yedin. Onlarin etlerinden bile doymadin ki, benim etimle mi doyacaksin? Ben senin disinin kovugunu bile dolduramam. Sayet beni saliverecek olursan, sana üc ögüt verecegim. Bu ögütlerden ilkini senin elindeyken, ikincisini su damin üstünde, ücüncüsünü ise agacin üstünde söyleyecegim. Bu üc ögüdümü tutacak olursan, ömür boyu mutlu olursun' dedi. Avci bu teklifi begendi. Zaten eti olmayan bu kücük kusla nasil doyacakti ki? Kusun ögüdü belki ise yarardi. Avci: -'Peki, söyle bakalim' dedi. Minik kus: -'Elindeyken verecegim ögüt sudur: '(Olmayacak seye, kim söylerse söylesin inanma.) ' Kus, bu birinci ögüdünden sonra avcinin elinden karsidaki damin üstüne kondu. -'Ikinci ögüdüm: '(Gecmis gitmis seyler icin üzülme. Bir sey senden gittikten sonra onun hasretini cekme) .' Kus ikinci ögüdüne devam etti: 'Benim karnimda on dirhem agirliginda cok degerli bir inci vardi. O inci seni de, cocuklarini da zengin ederdi. O inci senindi ama, kismetin degilmis. Öyle bir inci kacirdin ki, dünyada esi benzeri yoktu.' dedi. Avci, bu sözleri isitince: 'Eyvah! Ben kendi elimle kendime yazik ettim. Elimdeki talih kusunu kacirdim. Ah benim akilsiz kafam' diye üzülmeye, aglamaya ve dövünmeye basladi. Kus, avcinin bu halini görünce: -'Be aptal adam! Biraz önce ben sana ne ögüt verdim? Su haline bir bak. Inci elinden gittiyse ne üzülüyorsun? Ben sana gecen bir seye üzülme demedim mi? Sözümü anlamadin mi? ' Sonra sana 'Olmayacak bir söze sakin inanma' diye ilk ögüdümü verdim: On dirhemlik inciyi duyunca aklin basindan gitti. Benim üc dirhem gelmeyecegini bildigin halde, nasil icimde on dirhemlik inci bulunabilir? ' dedi. Avci, kusun uyarisini dinleyince, akli basina geldi. -'Hayir, güzel ve akilli kus! Su ücüncü ögüdünü de söyle, öyle git.' dedi. Minik kus, ücüncü ögüdünü vermek icin damdan agacin üstüne sicradi ve avciya alayli bir tavirla: -'Allah Allah! Ilk iki ögüdümü cok iyi tuttun da ücüncüsünü mü tutacaksin? ' diyerek tamahkar avcinin haline güldü ve gögün maviliklerine dogru uctu gitti... Uykuya dalmis bilgisiz kisiye ögüt vermek, corak yere tohum sacmaktir. Akilsizlik ve bilgisizlik yirtigi, yama kabul etmez. Ey ögütcü, ona hikmet tohumunu sacmadan önce, onu yamasiz, yirtiksiz hale getir ..........nabzina göre serbet vermek gerekir! ! En güzel ögüt Hál ile olandir! ! 'eski vücudunda yenilik bulman için gazneli bilgeden þu öðüdü dinle: nazlanmak için gül gibi bir yüz gerekir.sende yoksa huysuzluk çevresinde dolanma(huysuzluk etme) güzel olmayan yüz ve naz birlikte çirkindir.kör göz ve sancý -birarada- zordur. yusuf'un önünde nazlanma ve güzellik -iddia- etme.ancak yakub gibi yakar aðla. ...yakarýþta ve yoksullukta kendini ölü yap, böylece isa nefesi seni diriltsin,kendi gibi seni güzel ve kutlu yapsýn.taþ bahar mevsiminde nasýl yemyeþil olur? toprak ol da rengarenk çiçek göster. sen yýllarca yürek yaralayan taþtýn,tecrübe için bir zaman toprak ol...'............................................ ................................................(* ) almaktan ve vermekten en nefret ettiðim þey. zamanýnda taze yenmemiþ bir ekmeði, baþkasýna bayat yedirme denemesidir Bende sizingibi örgütü bilmediðimden bu siteye girdim bence örgüt ortak bir amaç uðruna ve hatta bu amacý gerçekleþtirme adýna eylemde bulunmak üzere bir araya gelmiþ kiþi ve kurumlardan oluþmuþ topluluk Adým:yunus soy adým:güçlü teþekkür ederim þimdi kusucam... Kaynak:Antropoloji |
WEZ Format +3. Þuan Saat: 09:56 PM. |