bluemoon24 | 21-10-2009 10:11 AM | Açık Büfe Yemeklere Dikkat... Gıdaların saatlerce sıcakta bekletilmesi nedeniyle birçok her şey dahil kahvaltısında mikropların bulaşması ve üremesi için bütün şartların oluştuğu belirtildi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş Online Sağlık'a yaptığı açıklamada, tatil köyleri, oteller ve turistik tesislerde yaygınlaşan her şey dahil uygulamasında sunulan yemeklerin önemli bölümünün sağlık açısından ciddi risk taşıdığını ileri sürdü. Akbaş, son yıllarda tatil anlayışının değiştiğini ve her şey dahil uygulamasının moda haline geldiğini söyledi.Çok sayıda turistik tesis, otel ve tatil köyü işletmecisinin bu uygulamada maliyetleri düşürme adına farklı yöntemler geliştirdiğini kaydeden Murat Akbaş, bu yüzden kontrolsüzlüğün de etkisiyle bu tür yerlerde gıda açısından bazı risklerin oluştuğunu iddia etti. Bazı işletmecilerin maliyetleri azaltmak için bir ürünü üçer beşer kez kullanabildiğini savunun Akbaş, şunları kaydetti: Birçok yerde adeta gıda terörü var. Bir ürün artıyor ertesi gün ezip dolmada kullanıyorlar. Dolma mı arttı? İçini başka yemekte dışını salatada kullanıyorlar. Salata mı arttı? Ertesi gün başka bir çeşitte yine önünüze gelebiliyor.GIDALAR BAKTERİ YUVASI HALİNE GELEBİLİYORİnsanların, gidip günlerce değişik işlemlerden geçirilmiş ürünleri tükettiğine vurgu yapan Akbaş, Bu nedenle her şey dahil uygulamasında hangi gıdanın sağlıklı olup olmadığını kestirmek bizim açımızdan bile zor dedi.Murat Akbaş, özellikle kahvaltıların gıda zehirlenmeleri açısından büyük risk taşıdığını vurgulayarak, Kahvaltıda sunulan mayonezli İtalyan salatalar, salam, sosis ve peynirler, yumurtalar açıkta bekliyor. Kahvaltı sabah 08.00'de başlıyor, 12.00'ye kadar açık kalıyor. Yani 4 saat boyunca bu riskli gıdalar 35 derece ve üzerinde sıcakta açıkta bekliyor diye konuştu.Akbaş, gıdaların saatlerce sıcakta bekletilmesi nedeniyle birçok her şey dahil kahvaltısında mikropların bulaşması ve üremesi için bütün şartların oluştuğunu belirtti.Kahvaltıların bazen, müşterilerin sabah saatlerindeki hapşırma ve aksırmalarına da açık hale geldiğini ifade eden Murat Akbaş, sineklerin gıda ürünlerinde 4 saat boyunca gezinmesinin de ayrı bir sorun olarak dikkati çektiğini söyledi.Bütün bunların gıdaları bakteri yuvası haline getirebildiğini belirten Akbaş, Müşteri, bu gıdaları tükettikten sonra bağırsak, mide ya da baş ağrısı çekiyor. Gıda zehirlenmesi olduğunu bilmiyor. Artık müşterilerin de gıda güvenliği konusunu bilinçli olması gerekiyor ifadelerini kullandı. |