Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/)
-   -   BESLENMEMİZDE YAĞLARIN ÖNEMİ (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/432716-beslenmemizde-yaglarin-onemi.html)

bluemoon24 21-10-2009 09:04 AM

BESLENMEMİZDE YAĞLARIN ÖNEMİ
 
Sıkça duyduğumuz doymuş – doymamış yağların arasındaki fark nedir? Sağlık açısından üstün özellikler taşıyan yağlar hangileri? Acaba zeytinyağı mucize bir yağ mıdır? Bu yazıda yağlar hakkında pek çok bilgiye ulaşacaksınız. İç organların dış darbelerden korunması, vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığının sağlanması açısından vücut için gerekli olan yağların azı karar, çoğu zarar. Dünya Sağlık Örgütü; enerji vermelerinin yanı sıra, yağda eriyen vitaminlerin kullanımı ve elzem (esansiyel) yağ asitlerinin vücuda temini için günlük enerjinin %25-30'unun yağlardan karşılanması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu yağlar vücuda 2 şekilde alınmaktadır.

1) Besinlerin içerisinde bulunan yağlar

2) Yiyecek hazırlanırken eklenen yağlar.

Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde görünmeyen yağlar mevcuttur. Bu yağlar doymuş yani kötü yağlar olarak kabul edilmektedir. O nedenle etin görünen yağlarını, tavuk ve hindinin derisini ayırmak; süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız (light) olanlarını tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı, tavuk / hindi derisi, sakatatlar ve et ürünleri (salam, sucuk, pastırma, sosis) de doymuş yağ içerdiğinden; mümkün olduğunca bu besinlerden uzak durmakta yarar vardır. Sağlıklı bireyler tüketim sıklığı ve miktarına dikkat ederek bazen kaçamak yapabilirler.

Buna karşılık sıvıyağlar doymamış yağ asitleri içermektedir. Doymamış yağlar ise kötünün iyisi olarak tanımlanmaktadır. İnsanlar ne de olsa sıvıyağ diyerek yemeklere, salatalara yağ eklerken hiç ölçü kabı kullanmamaktadır. Sonuçta katı da olsa sıvı da olsa 1 gram yağ 9 kkal. enerji içermektedir. Halbuki karbonhidrat ve proteinlerin 1 gramı 4 kkal. enerji içermektedir. Yağların enerji içerikleri çok yüksek olduğundan kullanılan yağ zeytinyağı da olsa mucize bir yağ değildir, aşırıya kaçmadan ilave edilmelidir. Sonuçta yağların fazla tüketilmesi durumunda kişi kilo alır ve obeziteye bağlı olarak sağlık sorunları ile karşılaşabilir. Bilindiği üzere zeytinyağı omega - 9 yağ asitleri içermektedir. Fakat vücut için omega - 3 ve omega - 6 yağ asitleri de elzem (esansiyel) olarak tanımlanmaktadır ve vücuda besinler yolu ile alınması zorunludur. Sadece zeytinyağı tüketmek de yeterli değildir.

Önerilen oranlarda omega - 3, 6 ve 9 yağ asitlerini sağlamak adına; haftada 2-3 kere balık yenilmesi, karışım yağlar kullanılması tavsiye edilmektedir. İdeal karışım yağ oranını sağlamak adına evinizde bulunan herhangi bir kap veya yağdanlığa, 2/3 oranında zeytinyağı veya fındık yağı koyarak, üzerini mısırözü / ayçiçek veya soya yağı ile tamamlayabilirsiniz. Elde edilen karışım yağı salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Önerilen; 1 kg sebze yemeğinde 2 yemek kaşığı, salatalarda ise kişi başı 1 tatlı kaşığı sıvıyağ eklenmesidir.

Katı margarinlerde kalp - damar sağlığı açısından son derece zararlı olan trans yağ asitleri ve kolesterol bulunurken; sıvıyağlarda kolesterol bulunmadığı gibi kan lipitleri üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır.

Bunun yanında sıvıyağlar için belirtilen denge korunur ise;

Beyin hücrelerinin gelişimi,

Kan kolesterol düzeyinin korunması,

Hipertansiyonun önlenmesi,

HDL (iyi) kolesterol düşüşünün önlenmesi,

Trigliserit düzeyinin korunması,

İnsülin direncinin azalması,

İltihabi rahatsızlıklarda yararlı etkiler görülmesi,

Görme ve kanın pıhtılaşması ile ilgili önemli sonuçlar elde edilebilir.

Uzman Diyetisyen

M. Turgay KÖSE

ETİK DİYET DANIŞMANLIK

Valikonağı Cad. No: 169/6 Nişantaşı - İSTANBUL

Tel: (0 212) 240 31 64 Fax: (0 212) 240 31 65

www.etikdiyet.com

















- Yazarın Diğer Yazıları -



1 HAFTADA 5 KİLO NASIL VERİLİR?



ADET DÖNEMİNDE BESLENME



ANDROPOZ DÖNEMİNDE BESLENME



ANNE SÜTÜ VE ÖNEMİ



ANTİOKSİDANLAR VE SAĞLIK



BEL AĞRISI – BEL FITIĞI



BESİNLERİ SATIN ALMA, SAKLAMA,HAZIRLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ



BESLENME KONUSUNDA BAZI PÜF NOKTALARI



BESLENMEDE ŞEKER VE YAĞLARIN YERİ



BESLENMEMİZDE YAĞLARIN ÖNEMİ



BESLENMEMİZDE YAĞLARIN ÖNEMİ



BESLEYİCİ VE UCUZ BESİN SEÇİMİ



CİNSELLİK VE BESLENME



ÇAYLAR



DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ TEDAVİSİ



DENGELİ BESLENME



DİYET YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR



DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR



DOĞRU TARTIM NE ŞEKİLDE YAPILMALIDIR?



DÜĞÜN ÖNCESİ HATALI DİYETİN DİYETİNİ ÖDEMEYİN



EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME



ERGENLİK ÇAĞINDA BESLENME



ETLER



GAZLI İÇECEKLER



GENÇLERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI



GÜVENLİ GIDA VE ALIŞVERİŞ KÜLTÜRÜ



HAFIZAYI GÜÇLENDİRECEK BAZI ÖNERİLER



HANGİSİ DAHA KÖTÜ: ŞEKER Mİ - YAPAY TATLANDIRICILAR MI ?



HATALI DİYETLERİN DİYETİNİ ÖDEMEYİN



İŞTE YORGUNLUĞUNUZU GİDERECEK BESİNLER



KİM DEMİŞ MAKARNA ŞİŞMANLATIR DİYE?



MADEN SULARI



MENOPOZ = İKİNCİ BAHAR



MEYVE SULARI VE SAĞLIK



OSTEOPOROZ VE BESLENME



POSA (LİF)



RAMAZANDA BESLENME



SEBZE VE MEYVELER



SIK SORULAN SORULAR



SINAV ÖNCESİ GENEL ÖNERİLER



SİGARAYI BIRAKANLARA KİLO ALMAMALARI İÇİN ÖNERİLER



SONBAHARDA BESLENME



SU ÜRÜNLERİ



SU VE ÖNEMİ



SUPLEMANLAR: ALMAK YA DA ALMAMAK !



SÜTLER



ŞEKER HAKKINDAKİ GERÇEKLER



ŞİŞMANLIK VE SELÜLİT İLİŞKİSİ



TEHLİKELİ DİYETLER



UN, UNLU MAMULLER VE MAKARNA



VÜCUT YAĞ ORANI VE ÖNEMİ



YAPAY TATLANDIRICILAR



YAŞLILIKTA BESLENME



YAZ AYLARINDA BESLENME



YAZ AYLARINDA SIVI TÜKETİMİ VE ÖNEMİ



YAZIN EN TATLI KAÇAMAĞI: DONDURMA



YILBAŞINDA BESLENME



YUMURTA



ZAYIFLATAN 40 ALTIN ÖNERİ


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:17 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.