Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/)
-   -   ÇOKCA TÜKETTİĞİMİZ ÖZELLİKLİ BAĞZI BESİNLER (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/432035-cokca-tukettigimiz-ozellikli-bagzi-besinler.html)

bluemoon24 21-10-2009 08:17 AM

ÇOKCA TÜKETTİĞİMİZ ÖZELLİKLİ BAĞZI BESİNLER
 
Yapraklı sebzeler

Yapraklı sebzeler güneşi (agni) gördüklerinden sindirimi daha kolaydır. Yoğun miktarda klorofil ve yaşam enerjisi içerirler. Yeşil lifli, yapraklı sebzelerin bol tüketilmediği diyetler sağlıklı değildir.

Kök sebzeler

Toprak altında yetişen kök sebzeler, örneğin patates, çok fazla tüketilen gıdalardandır. Kök sebzeleri fazla miktarda ve özellikle kızartma olarak yemek, fazla toksin alımına ve fazla kalori birikimine yol açar, bu da kişilerin şişmanlamasına neden olur.

Kök sebzeleri içine çok fazla su ve yağ çekecek şekilde pişirmemek gerekir. Hiç güneş görmeden toprağın altında yetişen bu tip sebzelerin sindirimi de zordur. Bu tip kök sebzeler güneş gömediği için, sindirimi sırasında vücutta agni çok kuvvetli olmalıdır. Ancak o zaman sindirimi mümkün olur.

Patatesin fırında veya tencerede pişirilmesi su oranının ve yağ tutuculuğunun azalmasını sağladığından sindirimini kolaylaştırır. Karaturp ve havuç gibi kök sebzeler ise, genelde beden tipine bakılmaksızın tüm dosha'lar için yararlıdır.

Tahıllar ve çeperli gıdalar

Tahıl ve çeperli gıda tüketimini artırmak ve ağırlıklı olarak bunlarla beslenmek pek çok durumda, kansere karşı korunmada etkilidir. Rafine gıdaların alınmasından sonra, nişastanın şekere dönüşmesiyle kan şekerinde ani yükselmeler görülür ve bu, yemek sonrası, kişide ağırlık hissi yaratır. Daha sonra pankreas insülin pompalar. Kana hızla pompalanan insülin, kan şekerinin düşmesine yol açar. Ve sonuçta reaktif hipoglisemi denilen, kan şekeri düşüklüğü ortaya çıkar. Özellikle streslilerde ve hızlı yemek yiyenlerde, kan şekeri hızla yükselir. Bu olay yağlanmayı tetikler ve yağ dokularını arttırır, böylece şişmanlığa giden yolda bir adım atılmış olur. Hızlı yükselen ve düşen kan şekeri, yükselme eğilimi olan kişilerde sorun yaratır. Bu tip insanların rafine gıdaları ( beyaz şeker, beyaz un, tuz vb ) kesmeleri gerekir.

Soya fasulyesi

Soya fasulyesi, kuşbaşı eti veya kıymayı yemekten hoşlanmayanlar tarafından evde kolayca hazırlanabilecek, et yerini tutan bir gıdadır.

Bir kilo soya fasulyesi önceden haşlanır ve bekletilir, düdüklü tencerede pişirilir ve fazla suyu dökülür. Sonra mikserden geçirilir veya benzeri bir yöntemle püre haline getirilir. Bu soya püresi, kuru tepsiye 1-1,5 parmak kalınlığında yayılır, üstü düzeltilir ve suyunu çekinceye kadar fırınlanır. Kullanılacak miktar bir kenara ayrılır, geri kalanı, istenirse gerektiğinde et yerine kullanılmak üzere derin dondurucuya konur. Çok sağlıklı ve besleyicidir.

Yumurta

Hem yararlı hem kolesterollü yüksek ağır bir gıdadır. Genel olarak vejetaryenliğin esası, daha lezzetli beslenebilmek için beslenebilmek için yeryüzündeki diğer canlıları yok etmemek düşüncesine dayanır. Özünde, tüm insanlar vejateryendir. Bazı vejetaryenler, döllenmiş yumurta içerisinde potansiyel olarak bir canlının olduğunu düşündükleri için yumurta yenmesini adil bulmazlar. Fakat günümüzde yumurtalar çiftliklerde üretildiğinden içinde canlı olmaz.

Sağlık beslenme için, yumurtayı yağda yemek yerine, haşlanmış yemek daha uygundur. Kolesterol problemi olmayan kişilere, yazları hariç haftada 1-2 yumurta yemeleri sağlık açısından tavsiye edilir. Yumurta beyazının besin değeri, sarısından daha fazladır.

Ananas

Taze ananas, içerdiği bir enzim nedeniyle yağ eritici ve zayıflamaya yardımcı bir meyvedir. Ancak lüks tüketim maddesi sayılır, bulunması kolay değildir. Taze ananas aç karnına yenmelidir, konservesi veya şurubu amaca uygun değildir. Ağır yenilen bir öğünü izleyen yemeğin öncesinde, acıkıldığında yenir, üzerine yalnızca açlığı bastıracak kadar hafif bir gıda alınır. ( Diyet bölümünde ananas salatası anlatılacaktır )

Ayrıca eczanelerde ve sağlıklı gıda maddeleri satan dükkanlarda taze ananas hapları bulunabilir.

Yiyeceklerin saklanması ve pişirilmesi

Ayurveda dondurulmuş gıda tüketimine karşı değildir. Ancak, bu tip yiyecekler sadece bir kez dondurulmalıdır. Besinlerin birkaç kez çözdürülüp dondurulması tavsiye edilmez.

Mikrodalga fırınlar, dondurulmuş yiyecekleri ısıtmak ve çözdürmek için sık sık kullanılsa da, yiyeceğin tüm katmanlarını etkileyip hızlı pişmesine neden olduğundan, Ayurveda' da önerilemez.

Konserve gıdalar da, Ayurveda'da pek tavisye edilmez. Raf ömrü uzun olan gıdaları alırken, içlerindeki koruyucu maddelere dikkat etmemiz gerekir. Örneğin, sodyum benzoat içeren raf ömrü uzun maddeleri pek fazla tercih etmemek gerekir.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:25 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.