![]() |
ÇİĞ DENİZ ÜRÜNLERİ SİNDİRİM PROBLEMLERİNE NEDEN OLUYOR Yapılan iki yeni araştırmayla, suşi ve saşimi gibi çiğ veya az pişmiş deniz ürünlerinin parazit solucan larvaları tarafından oluşturulabilecek enfeksiyon riskini artırdığı açıklandı. Japonyalı bilimadamlarının yürüttüğü çalışmada, enfeksiyonun ishal, kramp, ve kusma gibi ciddi mide ve bağırsak problemlerine yol açtığı belirtiliyor. Yapılan açıklamada çiğ veya az pişmiş deniz ürünlerinin Anisakis isimli parazit solucan larvalarını içerebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, solucanın kendisinin insan vücudunda yaşayamadığını, ancak larvalarının mide ve bağırsak dokularına yapışarak ciddi semptomlara neden olduğunu açıklıyorlar. Çoğu durumda larvalar sonunda ölüyor ve semptomlar genellikle kendiliğinden iyileşiyor. Ancak, bazı hastalarda ince bağırsak obstrüksiyonu görülebiliyor. Mide içindeki anisakisin endoskopi ile kolayca tespit edilebildiğini söyleyen araştırmacılar, bağırsaklarda bu teşhisin çok daha zor olduğunu belirtiyorlar. Anisakis semptomlarının apandisit, mide ülseri, veya peritonit gibi gastrointestinal problemlerlerle benzerlik gösterdiği için yanlış teşhis konulabildiğine dikkat çeken araştırmacılar, ince bağırsak obstruksiyonun anisakisin teşhisinde belirleyici rol oynadığını belirtiyorlar. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:57 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.