Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/)
-   -   Doğru ilaç kullanımı yüzde 50 oranında (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/431705-dogru-ilac-kullanimi-yuzde-50-oraninda.html)

bluemoon24 21-10-2009 07:54 AM

Doğru ilaç kullanımı yüzde 50 oranında
 
Uluslararası Eczaneler Birliği (FIP) 2. Başkanı Dick Tromp, yüksek kalitede ilaç tedavisinin tam olarak uygulanabildiği dünyada, bugün, doğru ilaç kullanımının sadece yüzde 50 oranında olduğunu bildirdi. 2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresinin ikinci gününde, ''İlaç Güvenliği ve İlaçta Sahtecilikle Mücadele'' oturumunda konuşan Uluslararası Eczaneler Birliği (FIP) 2. Başkanı Dick Tromp, dünyada çok yüksek kalitede ilaç tedavisinin mümkün olduğunu, buna karşın ilaçların doğru kullanılmadığını söyledi.



Bugün, yüksek kalitede ilaç tedavisinin tam olarak uygulanabildiği dünyada, doğru ilaç kullanım oranın sadece yüzde 50 olduğuna dikkati çeken Tromp, ''İlaç kullanımının da yüksek kalitede olması, kullanım etkilerinin izlenmesi çok önemli'' dedi.



İlaçta erişebilirlik ve reçetelendirme sorununa da değinen Tromp, FIP tarafından Avrupa'daki üye ülkelerde uygulanan İyi Eczacılık Uygulamaları'nın Tayland ve Uruguay'da da pilot olarak başladığını bildirdi. Tromp, amaçlarının İyi Eczacılık Uygulamaları'nın her ülkede lokal stratejilerde birleştirilmesi olduğunu belirtti.



Dünya Sağlık örgütü'nden Kees de Jonchere, İngiltere'de yılda 250 bin hastanın maruz kaldığı ters ilaç etkileri bildiriminin Türkiye'de az sayıda rapor edildiğini belirterek, bu sorunun, doktor yanında hemşire ve eczacıları da sisteme dahil ederek azaltılabileceği ifade etti. Jonchere, normal dozlarda alındığında olabilecek etkileri ifade eden ters ilaç etkisinin tüm dünyada görülen ciddi bir sorun olduğunu vurguladı.



İlacın reçetelendirilmesi, dağıtılması, gözlemleme ve izleme kısmında da dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu kaydeden Jonchere, şunları söyledi:



''öncelikle doktor, eczacı ve hemşireler arasında fikir birliği olmalı. Cezalandırmanın olmadığı bir sistem getirilmeli. Bundan herkesin öğrenebileceği dersler çıkarılmalı. Ters ilaç etkileri ortaya çıktığında neler olduğunu önlemek için sistemler ortaya koymalıyız. Doktor ve reçete yazanları eğitmeliyiz. özellikle yüksek risk ilaç kullanımınında bunları daha dikkatli uygulamalıyız.''



İlaçta sahtecilikle mücadele eden 108 organizasyonun üye olduğu Global Standards 1'den Michel Van der Heijen de, ilaç tedarik sektöründe şeffaflığın eksik olduğunu savundu. Küresel izleme standartlarının geliştirilmesi için eşsiz bir kimlikleme ve kendine özgü bir tanımlama olması gerektiğini belirten Heijen, ''ürünü tanımlama yanında veri toplama, bunların birbirleri arasındaki ilişkilendirme ve veri iletişimi çok önemli'' diye konuştu.



Global Standards 1'in (GS1) 150 ülkede 1 milyonun üzerinde ilaç şirketinde günde 6 milyon işlem yaptığını söyleyen Michel van der Heijen, sahtecilikle ilgili yasal düzenlemeye yönelik altyapı oluşturmak için de çalıştıklarını belirtti.



Zaman


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:00 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.