Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/)
-   -   Kayınvalide kadına şiddeti artırıyor (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/429664-kayinvalide-kadina-siddeti-artiriyor.html)

bluemoon24 19-10-2009 09:50 AM

Kayınvalide kadına şiddeti artırıyor
 


İzmir'de psikiyatri polikliniğine başvuran kadın hastalar arasında yapılan araştırmada, kayınvalideyle aynı evde yaşayan kadınların daha çok şiddete maruz kaldığı belirlendi.



Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniğine ilk kez başvuran 100 evli kadın hasta üzerinde Dr. Işıl Vahip, Dr. Özge Doğanavşargil tarafından yapılan ''Aile İçi Fiziksel Şiddet ve Kadın Hastalarımız'' konulu araştırma, Türk Psikiyatri Dergisi'nin son sayısında yer aldı.



Araştırmada, aile içi şiddetin kuşaktan kuşağa geçmekte olduğu, şiddetin, yalnızca şiddet gören kişiyi değil tanık olan kişilerin de psikolojik durumlarını, özellikle çocukların psikososyal gelişimini etkilediği belirlendi.



Araştırmaya katılan kadınların yüzde 42'sinin, hem çocukluğunda hem evliliğinde fiziksel şiddete maruz kaldığı saptandı. Kadınların evlilikte şiddet görme oranının ise yüzde 62 olduğu tespit edildi.



Çocukluğunda ve evliliğinde fiziksel şiddete hiç maruz kalmayanların oranı ise yüzde 17'de kaldı. Eşinden şiddet gören gruptaki kadınların yüzde 50'si çocuğunun

buna tanık olduğunu ifade ederken, şiddete tanık olan çocukların yüzde 50'sinin şiddeti durdurmak üzere fiilen müdahale ettiği, yüzde 50'sinin ise ağlama, üzgün veya endişeli görünme şeklinde tepkiler verdiği ortaya çıktı.



Araştırmada alkol tüketen kocaların, kadınlara daha fazla şiddet uyguladığı görülürken, genç kadınların yaşlılara oranla daha fazla şiddete maruz kaldığı saptandı.

Kayınvalideyle aynı evde yaşayan kadınlar arasında eşinden şiddet görenlerin sayısının şiddet görmeyenlerin sayısından 3.5 kat fazla olduğu tespit edildi.

Çocuklukta aile içi şiddete maruz kalan ve kocasından dayak yiyen kadınların, çocuklarına daha fazla oranda şiddet uyguladığı da tespit edildi.



Kaynak:www.mynet.com



Kaynak: SağlıkHaber


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:37 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.