Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/)
-   -   Kimyasal ilaçlar suyu kirletiyor (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/429561-kimyasal-ilaclar-suyu-kirletiyor.html)

bluemoon24 19-10-2009 09:42 AM

Kimyasal ilaçlar suyu kirletiyor
 
Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan raporda, tarımsal üretimde kimyasal gübrelerin aşırı kullanımının, içme suyu ve diğer yüzey sularında önemli sağlık sorunlarına yol açabilecek azot ve fosfat birikimine neden olduğunu bildirdi.



Bakanlıkta hazırlanan, Türkiye Çevre Durum Raporunda, tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan çevre kirliliği konusuna da değinildi. Raporda, tarımsal üretimde bilinçsiz ve aşırı miktarlarda kullanılan kimyasal gübre ve ilaçlar da çevre üzerinde oldukça olumsuz etkiler yaratmaktadır denildi.



Kimyasal gübreleme sonucunda toprağın, toksik maddeler bakımından zenginleştiğine değinilen raporda, gübrelemenin yüzey suları ve içme suları üzerindeki olumsuz etkilerinin en çok azotlu kısmen de fosforlu gübrelerin dengesiz bir şekilde kullanımından kaynaklandığı vurgulandı.



Gübreleme ile sulara karışan ve bitkilerin bünyesinde biriken nitratın çevreyi kirletici bir unsur olduğuna dikkat çekilen raporda, şu bilgilere yer verildi:



İçme suları 200 birimden daha yüksek nitrat azotu içermemelidir. Bu sınır değeri yoğun gübrelemenin yapıldığı yerlere yakın su kaynaklarında ve yüksek infilitrasyon kapasitesine sahip hafif yapılı topraklarda yüksek azot kayıplarıyla aşılabilmektedir. Bu nedenle, pek çok Avrupa ülkesinde yer altı suları koruma bölgelerinde azotlu gübreleme kısıtlanmaktadır.



Gübrelemenin, hava üzerinde de etkileri olduğuna değinilen raporda, artan azotlu gübre kullanımıyla atmosfere geçen diazotmonoksit gazının ozon tabakasının parçalanmasını teşvik ettiği ifade edildi.



BİTKİ DOKULARINDA BİRİKİYOR



Aşırı azotlu gübreleme sonucu bitki dokularında nitrat ve nitrit birikimi görüldüğü ifade edilen raporda, bu azot formlarının insan ve hayvanlarda önemli sağlık sorunlarına yol açabildiği bildirildi.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:43 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.