Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/)
-   -   SİGARA MI KİLO MU (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/427427-sigara-mi-kilo-mu.html)

bluemoon24 18-10-2009 04:45 PM

SİGARA MI KİLO MU
 


Bazı uzmanlara göre, "Sigara zayıflatıyor!" Zayıflatmasa bile en azından kilo almayı güçleştiriyor.



Sigaranın kilo almayı engellemesinin ve bırakılınca kilo alınmasının birçok nedeni var: Sigarada bulunan nikotin metabolizmayı hızlandırıyor. Sigara, iştahı azaltıyor, yeme isteğini baskılıyor. Sigara içenlerde atıştırma ihtiyacı sınırlanıyor. Günde 2 paket sigara içen birinde 1 sigarayı içmek ortalama 5 dakikayı alıyor. Yani toplamda 200 dakika şöyle böyle 3-4 saat sigarayla geçiyor. Bu süre de atıştırma ihtiyacı hissedilmiyor.



Peki, bu durumda sigara içmeye devam mı edilecek? Kilo ile savaşmak için sigara bırakılmayacak mı? Kesinlikle hayır! Sigara içerek kilo korumaya devam etmek size cüzdanınızdaki kağıt paraları yakarak ısınmaktan daha pahalıya patlayacaktır. Sigaranın sağlığınıza verdiği zararlar kilonuzun zararları yanında bir nokta kadar kalacaktır.



SİGARAYI BIRAKINCA KİLO ALMAMAK İÇİN NE YAPMALI



Diğer taraftan hem sigarayı bırakmak hem de kilo almamak, hatta kilo vermek mümkün. Yapılacak olansa yine aynı: Bir beslenme uzmanının ve aktivite uzmanının yardımını alarak, daha düşük kalorili bir yeme-içme planı yapmak, daha etkin fiziksel çabası olan bir yaşam tarzı oluşturmak. Eğer sigara içmeye devam etmenizin bahanesi "Bırakırsam kilo alırım" endişesiyse bu bahaneye sarılmaktan vazgeçin. Gerekiyorsa birkaç kilo alın ama sigarayı lütfen bırakın. Sigarayı bırakınca kilo almaktan korkuyorsanız şu öneriler işinize yarayabilir:



BUNLARI DENEYİN...



- İki ayda günde 150-300 kalorilik bir beslenme tasarrufu yapın. Mesela 2 dilim ekmekten vazgeçin, tatlıyı kesin!



- Hergün 200 kalori harcayacak bir egzersiz planı yapın. Mesela 40-45 dakika sıkı yürüyün.



- Evde, işte daha aktif olmaya gayret edin.



- Atıştırma yaparken kalori tasarrufuna özen gösterin.



Bel ağrınızı azaltabilirsiniz



Karın kaslarınızı güçlendirmek için yapacağınız egzersizler bel ağrınızı azaltmaya da yarayacaktır. Bu egzersizler sırtınızdaki kasların korunmasını daha esnek ve uzun olmasını sağlayarak bel ağrısını azaltıyor. Karın kaslarınızı bedeninizin çekirdek kasları gibi de düşünebilirseniz. Bu kasları fark etmek istiyorsanız üst üste birkaç kez öksürün. Karnınızın alt kısmında kasıldığını hissettiğiz kaslar çapraz karın kaslarınızdır. Egzersizle bu kasları çalıştırdığınızda çekirdek kaslarınızı da güçlendirmiş olursunuz. Bel ağrılarını azaltmak için fazla kilolarınızı vermenizin, alçak topuklu ayakkabılar kullanmanızın, uzun süre oturmak yerine sık sık yürümenizin, ağır bir eşyayı kaldırırken dizlerinizi bükmenizin ve yatakta uyurken dizlerinizin arasına bir yastık alarak yan yatarak uyumanızın da faydalı olabileceğini hatırlatalım.



Egzersiz Uzmanı Özcan Kızıltaş



7 günlük uzun yaşam diyeti: Yedinci gün



Bir bardak su



Kahvaltı



1 bardak tam yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı meyve reçeli



1/2 bardak az yağlı süt (ya da yağsız süt)



1 adet elma



(Bu öğünün yıldızı yulaf ezmesidir.)



Ara Öğün



2 adet ceviz



3 adet kuru kayısı



Öğle Yemeği



30 gr. lor peyniri (2 çorba kaşığı), tavuk beyaz eti, 1 adet domates ve yeşilliklerle hazırlanmış salata limon ve zeytinyağı ile tatlandırılır.



2 adet galeta



1 ölçü meyve suyu 2 ölçü soda



Ara Öğün



1/2 bardak yarım yağlı (ya da yağsız yoğurt)



1 avuç kuru üzüm



Akşam Yemeği



Balık ızgara



Haşlanmış sebze, zeytinyağlı ve limonlu



1 dilim çavdar ekmeği



1 bardak kırmızı şarap



(Balık protein olarak başrolde.)



Ara Öğün



Kaçamak 1/2 dilim cheese kek



1 bardak su



Kortizon kullanırken kilo almamak mümkün mü



Herhangi bir nedenle kortizon kullanan hastaların korkularının başında kilo alma problemi gelir. Kortizon miktarı yüksek ve kullanma süresi uzunsa, kilo almak kaçınılmaz bir durum olabilir. Bunun nedeni kortizon hormonunun yağ depolanmasını hızlandırmasıdır. Eğer doktorunuz kortizon kullanmanızı öneriyorsa, beslenme planında bazı değişimler yapmanız gerekir. Daha fazla protein tüketmek, potasyumdan zengin besinler seçmek ilk adımlardır. Bu değişimlerin yanı sıra gerekirse kalori alımını kısıtlamanız da gerekiyor. Ayrıca, kortizon kullanan hastaların ciddi bir kalori tasarrufu yapmaları şart! Bu değişimleri kendiliğinizden yapmak yerine bir beslenme uzmanından yardım almak daha doğru olacaktır.



Tiroid hastalıkları kadınlarda daha sık görülüyor



Basit guatra, tiroid nodüllerine, Haşimoto hastalığına kadınlarda daha sık rastlanıyor. Tiroid bezinden kaynaklanan hastalıkların çok farklı belirtileri var. Belirtilerden bazıları tiroid bezinin boğazda yaptığı değişikliklerle ilişkili. Nefes alma veya yutma güçlüğü, boğaz ağrısı, ses kısıklığı gibi belirtiler sık görülüyor. Tiroid bezi aşırı çalışanlarda çarpıntı, el titremesi, aşırı terleme, kilo kaybı, kalp ritim bozuklukları az çalışanlarda ise yorgunluk, bitkinlik, kilo alma, üşüme, çabuk yorulma, cilt kuruluğu, kabızlık, unutkanlık, uyku eğilimi gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Tiroid bezinin neredeyse bütün hastalıklarında saç, cilt ve tırnaklarda bozulmalar ortaya çıkıyor.



Renkli bakliyat daha faydalı



Bakliyat grubu besinlerin polifenol içerikleri daha fazladır. Kırmızı, siyah, sarı veya bej renkli bakliyatlar (kırmızı fasulye, mercimek) daha fazla antioksidan polifenol içermektedir. Bu vücudunuza daha fazla antioksidan kazandırır.



DİYET GÜNLÜĞÜ



Kalori alımının dönem dönem azaltılması (diyet yaparken haftada 2-3 kez) vücutta bazı şeylerin eksilmesine neden olur mu? Takılma kilosunu ortadan kaldırmak için yapılan bu uygulama doğru mudur?



Diyetiniz kaliteli mi



Zayıflama diyetleri sadece meyve, sebze yedirten değil bütün yiyecek gruplarından yeterli miktarda içeren sağlıklı beslenme planlarıdır. Kişiye özel ayarlanan kalori farkları bütün yiyecek gruplarını değişik miktarlarda içerir. Posa bakımından zengindir. Özellikle takılma kilolarını ortadan kaldırmak amacı ile yapılan tek tip beslenmeye dayalı sistemler bağırsak sistemini zorlayacaktır. Bağırsak florasını da destekleyecek ürünler de bu kalorisi kısıtlı planlarda yer almalıdır. Ayrıca damak tadınıza hiç uygun olmayan yiyecekleri haftanın 2-3 günü tüketmek ertesi günlerde diyette tüketmemeniz gereken, dayanamadığınız bazı yiyecekleri (çikolata, kek, kurabiye gibi) daha lezzetli hale getirecektir. Bu nedenle kalorisi yaşınıza, cinsiyetinize ve beden kitle indeksinize göre ayarlanmış bir diyet;



yeterli miktarda vitamin ve mineral,



yeterli miktarda protein (yüzde 15-20)



yeterli miktarda karbonhidrat (yüzde 55-60)



yeterli miktarda yağ (yüzde 25-30)



25-30 gr posa içermelidir. Bu yüzdelerde yapılacak sağlıksız değişimler (karbonhidratın aşırı kısıtlanıp, yağın ve proteinin artırılması gibi) vücutta B grubu vitaminlerine olan ihtiyacı artıracaktır.



Sebzeye yağ koyalım mı



Diyet yapmaya başladığımdan beri haşlanmış sebze yiyorum. Artık bıktım. Normal sebze yemeği yesem kilo mu alırım?



Tabii ki "normal sebze" derken neyi kastettiğiniz çok önemli. Günlük yiyeceklerle almanız gereken kalorinin karbonhidrat, yağ ve proteinden dengeli bir biçimde ayarlandığını hesap edersek, almanız gereken yağı bitkisel sıvıyağlar (zeytinyağı, fındık yağı vb), zeytin veya kuruyemişlerden (ceviz, fındık, badem) sağlayabilirsiniz. Öğlen ve akşam sebze yemekleri içinde size önerilen miktarda yağı alabilirsiniz. Genel olarak şöyle söylemek lazım; 1 porsiyon sebze yemeğinden (4-6 yemek kaşığı) 1 tatlı kaşığı sıvıyağ alabilirsiniz. 1 kilogram sebzeyi 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ile pişirmeniz yeterli. Bundan daha fazla koyuyorsanız biraz azaltmakta fayda var. Günlük almanız gereken yağ miktarını çok fazla kısıtlamayınız. Biliyorsunuz ki, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme önemli bir üçlü bizim için. Eğer dışarıda yiyorsanız veya misafirliğe gittiğinizde sebze yemeği çok yağlı ise, suyunu tabakta


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:26 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.