Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/)
-   -   İlaç araştırmaları mercek altında (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/426292-ilac-arastirmalari-mercek-altinda.html)

bluemoon24 18-10-2009 03:08 PM

İlaç araştırmaları mercek altında
 
AİFD tarafından düzenlenen ve sektör temsilcileriyle eczacılık ve tıp fakültelerinden akademisyenlerin katıldığı toplantıda, Türkiye'de ilaç araştırmalarının geliştirilmesi için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.



İlaç endüstrisi ile üniversitelerin bu konuda diyalog başlatarak işbirliğine girmesinin ülkedeki ilaç araştırmalarının gelişmesine katkı sağlayacağını ifade eden Güner, toplantıyı düzenlerken bu işbirliğinin geliştirilmesi düşüncesiyle yola çıktıklarını bildirdi.



Dünyada ilaç harcamalarına ayrılan toplam 60 milyar dolarlık pazarın ancak 27 milyon dolarının Türkiye'de harcandığını anlatan Güner, bu pazardan Türkiye'nin daha fazla pay alması gerektiğini belirtti.

Güner, Bunun için fikri mülkiyet haklarının geliştirilmesi yabancı ve uluslararası sermayeyi çekme açısından çok önemli. 2005 yılından itibaren 6 yıllık veri koruma süresi kabul edildi ama daha atılması gereken adımlar var diye konuştu.



İrlanda'da son 10-15 yılda geliştirilen, ilaç endüstrisi ve üniversitelerin işbirliğine dayalı modelle 2.6 milyar dolarlık ilaç ihracatının 45 milyar dolara çıktığını kaydeden Güner, 4 milyon nüfuslu İrlanda 45 milyar dolarlık ilaç ihraç ederken, 70 milyonluk Türkiye niçin 300 milyon dolarlık ilaç ihraç etsin? Böyle bir şey Türkiye'de niye olmasın? Araştırma, geliştirme ve ihracata dayalı bir ilaç sanayi kurabiliriz. Bu toplantıyı da onun için düzenledik diye konuştu.



HUKUKİ ALT YAPININ KURULMASI



AİFD Bilim Kurulu Başkanı ve Ankara üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Ayhan da üniversitelerdeki ilaç araştırmalarının daha çok bilimsel çalışma amacıyla yapıldığını, ülkede 1950'lerde kurulan ilaç endüstrisinin üniversitelerle işbirliğine yönelmediğini söyledi.



Son zamanlarda sektörle üniversiteler arasındaki işbirliğinin gelişmesi üzerinde daha çok durulmaya başlandığını, toplantının da bu nedenle düzenlendiğini ifade eden Ayhan, Böyle bir işbirliğine gidilerek kaynak sağlanması halinde, ülkedeki ilaç araştırmaları gelişebilir dedi.



Konunun hukuki boyutunun da bulunduğunu belirten Ayhan, mevcut yasal düzenlemelerin belli bir sisteme oturtulmasının yabancı yatırımcıyı da çekebileceğini bildirdi.

Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü:



Bu yapılmazsa kimse fikir üretmez. Hukuki alt yapıyı kurar, yasal engelleri ve bürokrasiyi kaldırırsanız yatırımcı ülkenize gelir. Şu anda yabancı yatırımcının ülkemize gelmemesi, gelecek için planlama yapamamasından ve tereddütlerden kaynaklanıyor. İrlanda bütün bu sorunları çözerek bu günlere geldi.



JENERİK İLAÇ



Türkiye'de jenerik ilaç üretimini de değerlendiren Ayhan, Jenerik ilaç şu anda Türkiye'deki ilaç sanayinin yapabileceğinin en iyisidir. Ama bu bizi bir yere götürmez. En azından ülke açısından bir yenilik getirmez dedi.



İlaç araştırmasının mutlaka yeni bir ilaç molekülü getirmek olarak değerlendirilmemesi gereğine değinen Ayhan, Bilinen ilaçlar üzerinde bir takım yeni sunum şekilleri, formülasyonlar da yapılabilir. En azından jenerik ilaç sanayi bunu yapabilmeli. O zaman satabileceğimiz yeni ürünlerimiz olur diye konuştu.

Kaynak: AA


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:11 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.