![]() |
Üniversite adaylarına kahvaltı uyarısı Tüketilmesi gerekenler arasında peynir,yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz ve meyve bulunuyor. Açıklamada sınava girecek öğrencilerin bilinçli beslenmesinin önemine vurgu yapıldı: Yeterli ve dengeli beslenme dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler süt grubunda yer alan süt ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır. Açıklamada yoğun stresin yol açtığı fizyolojik etkilerin düzenli ve uygun beslenmeyle kontrol edilebileceğine dikkat çekildi ve sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapılması gerektiği belirtildi. Yapılan uyarılar: Gece boyu açlıktan sonra vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar, iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır. öSS'nin yapılacağı Pazar günü sabah kahvaltısında, öğrencilere yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayacak, peynir ve yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez, zeytin,domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalı. Sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için sınavdan önce ve sınav sabahı dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tercih edilmemeli vesınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalı. Şeker tüketimine dikkat! Şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunduğu belirtilen araştırmadakarbonhidrattan zengin besinlerin gevşemeye neden olduğu belirtildi. Sınav öncesi ve esnasında şeker, şekerleme gibi basit şekerler yerine kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinlerin tercih edilmesi önerildi. Vücudun alışık olmadığı besinler tüketilirken dikkatli olunması gerektiği de belirtilen açıklamada balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketilmesi önerilirken, Bu besinler protein içerikleri nedeniyle uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar. İçerdiği yağ asitleri beyin hücrelerinin çalışmasında önemli rol oynar denildi. Sınav öncesi susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerin tüketiminden kaçınılması uyarısında bulunularak, sınavda su ve taze sıkılmış meyve suyu tüketmenin hem sıvı ihtiyacını karşılayacağı hem de konsantrasyonu artıracağı belirtildi. Kafein içeren yiyeceklerin adrenalinin serbest kalmasına, stres düzeyinin artmasına neden olabildiği, sınav öncesinde ve sınav sabahı çay, kahve kolalı içecekler gibi kafein içeren besinlerin yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarının tercih edilmesi gerektiği belirtildi. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:52 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.