![]() |
Primeur ne demektir? Primeur ne demektir? Nermin Yıldırım, İstanbul Şarapta primeur terimi iki farklı mana yüklüdür. Öncelikle dilerseniz bu Fransızca sözcüğün kökenini araştiralım. Primeur, genel anlamda yeni veya erken olan şeyleri, örneğin turfanda sebze ve meyveleri anlatmak için kullanılır. Ürünlerin genel kanıya göre tüketime hazır olduğu düşünülen zamandan önce satışa sunulması onları primeur, yanı erken sürüm kılar. Bu terimin şarapta ilk çağrıştırdığı anlam hasattan aylar değil sadece birkaç hafta sonra yapılıp tüketilen taze ve genç şaraptır. Fransız kanunlarına göre primeur veya nouveau tarzı şaraplarıyla ilk adını duyuran Beaujolais başta gelmek üzere toplam 20 apelasyona primeur şarap üretimi hakkı verilmiştir. Bunlar Côtes du Rhône, Coteaux du Tricastin, Côtes du Ventoux, Coteaux du Languedoc, Coteaux du Lyonnais, Côtes du Roussillon, Mâcon Blanc, Tavel Rosé, Rosé dAnjou, Cabernet dAnjou, Gamay dAnjou, Cabernet de Saumur, Bourgogne Blanc, Bourgogne Aligoté, Bourgogne Grand Ordinaire Blanc, Muscadet, Gaillac Blancda farklı, Touraine ile Gaillac apelasyonlarında ise sadece Gamay üzümünden yapılanlardır. Hasadı takiben her Kasım ayının üçüncü Perşembesi tazecik şişelenmiş bu nouveau veya primeur şaraplar piyasaya sürülür. Şarap bölgelerinin yerel gelenekleri ortaya koyan ve Fransada pek fazla ciddiye alınmayan bu pazarlama mucizesi zamanla global bir fenomene dönüştürülmüştür. Dünyanın dört bir yanında Beajolais Nouveau festivalleri ve Fransız restoranlarında özel geceler düzenlenmektedir. Senede bir kez gerçekleşen bu karlı üretim yöntemi ve pazarlama dehası ne yazık ki uzun vadede Beaujolais bölgesinin daha ciddi ve kıymetli şaraplarının pek dikkate alınmaması gibi üzücü bir sonucu da beraberinde getitmiştir. Başına "en" getirilip "en primeur" olarak kullanıldığında ise bu sözcüğün şarapçılıktaki anlamı değişir. Hava koşullarının rekoltelerin kalitesini yakından etkilediği Bordeaux bölgesinde etiketlerde yer alan hasat yılı o şarabın değerini belirlemekte en önemli unsurlardan biridir. Hava raporları yanısıra basın ve ticari uzmanlar her yıl Bordeaux kırmızılarını daha henüz fıçıdayken tatmak için toplanır. Bu gruptan nüfuzlu kişilerin genelde 100 üzerinden verdikleri puanlar şarapların piyasa çıkış fiyatını ve raf ömürleri boyunca başarılarını etkiler. Bir nevi vadeli satış olan "en primeur" erkenden fıçıdan tadılarak satılan Bordeauxların sahibi Chateaular tarafından kurulmuş bir gelir düzenidir. Burada amaç basın spekülasyonu sayesinde şarap henüz fıçıdayken bir kısmını satabilmektir. Muhteşem rekoltelerde daha iyi sonuçlar veren bu yöntem düşük miktarda üretilmiş olan ve yüksek talep gören şaraplar için tüketiciye elde etme garantisi sağlayabilir. 1990li yıllarda popülerliği en üst düzeye ulaşan ve şaraba yatırımı teşvik eden bu uygulama özellikle son zamanlarda deneyimsiz ve dikkatsiz şarapseverlere nihai piyasaya sürüm fiyatından daha yüksek miktarlar ödetebilmektedir. Kaynak: Şarap Günlüğü |
Cevap: Primeur ne demektir? Emeğinize sağlık bilgiler için teşekkürler. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:38 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.